Kirjoittanut

Kuten vanha totuus kertoo

Kuolemanpaikka ei ole välttämättä niin paha hevoselle, kuin kuskille.

Tämän meille todisti taas tänään Ville Tonttila, jonka hevonen oli tyhjä ennen loppukurvia, mistä yleensä aloitetaan kilvanajo rahanjakoa ajatellen.

Janne Karppisen oikeuden ja päätöksen puolustaa keulaa sen sijaan ymmärtää hyvin, siksi hyvä hevonen oli raastavasta temmosta huolimatta.

Villen hevoselle tämä varmaan teki ainakin jotain, joko katkaisi kilpailupään tai kävi loistavasta tyhjennysharjoituksesta.

Yhtä kaikki, Mikkelissä on ainakin ajettu kilpaa ja se on vain hyvä asia.

Vastaukset

Kirjoittanut

myytti

Se on pelkkä myytti, että hevosen kilpalupää katkeaa. Itse väitän, että se on jonkun ohipelanneen petsarin katkera legenda, joka näkyy lähes päivittäin tällä palstalla, jos pelit meni mönkään. Todistettavia kilpailupään katkeamisia odottelen ja todisteita niistä kiitos.

Kirjoittanut

Tonttila haastatteluun

Ainakin voisi kysyä
-oliko tähän starttiin jotenkin satsattu kun kyseessä oli mahtava 700eken ykkönen?
-oliko siinä ahdasta kun et ajanut suosikin selkään?
-oliko tämä hevosen viimeinen startti, ainakin näytti siltä että ajetaan kaikki tai ei mitään taktiikalla?

Kirjoittanut

hear hear

heikkioskari oli laskenut kuinka paljon metrejä kuolemassa juokseva hevonen saakaan kontolleen. Ihan hyvä, mutta kaikki toisen radan jonossa köröttelevät saavat täydelleen saman määrän metrejä.

Asiaa sen enempää tuntematta esitän arvion, että suurin syy kuolemanpaikan välttämiseen liittyy ohjastajiin. Kai ne hevoset oppivat, että jos johtavan rinnalle kiertyy, ei taputuksia ole luvassa. Tyhjän paikan kammo on horror vacui, mutta mikä kammo on se, jossa Rosimo jarruttaa niin että koko toisen radan letka pysähtyy kuin seinään. Tuomareilta peruukki pois päästä. Jos toisen radan vetäjä jarruttaa, pitäisi antaa kunnon sanktiot. No, tuota, mitenkäs on jos kärkihevonen jarruttaa, toinen ja kolmas sisällä joutuvat puremaan hammasta? Ehkä ei kuitenkaan hyvä idea. Joo ei se ole hyvä idea.

Jos toisen radan jarruttelusta sakotetaan, ei voida mitenkään välttää tilannetta että myöskin johtavan hidastelusta sakotettaisiin.

Kirjoittanut

kyolemanpaikka

En ole ajanut starttiakaan mutta sen verran seurannu että kuolemanpaikka on hevoskohtanen juttu.. jotku menee siinä rennon letkeästi liiemmälti painamatta ja alkavat tehdä tosissaan töitä kuskin niin halutessaan.. toiset yrittävät edetä johtohevosen ohi ja painavat senverran ohjille että tyhjenevät keulan vastatessa, yleensä ennen raahanjakosuoraa.. toisaalta kyllä se keulapaikkakin voi olla yhtä paha selaiselle hevoselle jolle se ei sovi ja se kilpailupään meneminen ei kyllä todellakaan ole mikään myytti..

Kirjoittanut

............

Juu,kuolemanpaikka on hyvin hevoskohtainen juttu.Sen näkee ensisilmäyksellä raveja koskaan seuraamatonkin.Tosin kuolemanpaikallakin voi juosta "onnistuneesti" useammalla tavalla.On näitä vauhdinpitäjiä jotka tarvitsevat tasaisen kovan matkavauhdin ja saattavat sivusta katsottuna näyttää siltä,että "eivät rauhoitu kuolemanpaikalla" vaikka todellisuudessa tekevät täysin kuskin toiveiden mukaisesti pitäen yllä tasaista matkavauhtia (esim.Bhelmiina,LAdakh jiel,molemmista roduista esimerkin mainitakseni).


Mutta mitä tulee tuohon kilpailupään katkeamiseen,niin siinä sitä onkin jo ajattelemista;
Eihän hevonen ole kuitenkaan tietokone.En usko,että yhdellä yksittäisellä suorituksella hevonen voitaisiin tehdä täysin haluttomaksi.Otetaan nyt vaikka raivion ajo topeliuksella ja monen syytökset siitä,että sillä tuhotaan kilpailupää.Muistaako Tähen Topelius tämän yksittäisen kilpailun vaikka 9 vuoden kuluttua kilpaillessaan enemmän tai vähemmän tässä välissä menestyneenä 14 vuotiaana silloin?Voidaanko vaikka kuoleman paikalta periksi antaminen vetää aina tähän yhteen juoksuun milloin "raivio tuhosi siltä kilpailupään?"
Enpä usko.
Uskon siis,että hevosilla on erilaisia kilpailupäitä,erilaisia tahtoja,erilaisia sitkeyden tasoja,erilainen päättäväisyystaso jne jne

Mutta en usko,että yksittäinen tapahtuma muuttaa tuota hevosen luonteenpiirrettä hetkessä.
Tottakai jos hevosta kohdellaan huonosti,se ei ole niin yhteistyöhaluinen.Tai jos hevonen jatkuvasti saa liian raskaita reissuja ja kokee häviävänsä muille hevosille kun ei osaa "matematiikkaa ja tajua,että olikin ehkä ihan yhtä hyvä lisämetrien takia" jne jne jne...Mutta en usko,että "Kilpailupäätä voidaan tuhota yksittäisellä ajolla tai edes verratttain lyhyessä ajassa" ELLEI SITTEN hevoselle järjestetä aivan uskomatonta kauhukokemusta ;esimerkiksi poikkeuksellisen raskaan maitohappoisen reissun päällee piiskata raakasti maalisuoralla;tämän päälle vieläverbaaliset moitteet ja lopuksi pahoinpitely valjaita riisuessa +ehkä vielä hikisenä seisottaminen pakkasessa tms tms....tottahan toki viisas eläin oppii erilaisten kauhukokemusten jälkeen välttämään tiettyjä tilanteita.

Kirjoittanut

juuri kuten ÄrTee kirkoitti

Ollaanpa nyt tarkkana. En puhunut kilpailupään katkeamisesta myyttinä, vaan puhuin nimenomaan kilpailupään katkeaminen "yhdestä startista" myyttinä, nimittäin sitä se on.

Hevosia treenataan paljon ja usein kovaakin. Jos hevosta kohtelee pitkän aikaa kaltoin, voi sen "kilpailupää katketa", mutta yhteen starttiin ei mikään hevonen katkea päästään. Tämä juuri on keskustelupalstoilla paisunut myytti, mikä ilmestyy palstalle joka kerta, kun pelaaja on erimieltä kuskin ajosuorituksen kanssa.

Kirjoittanut

ja kuolemanpaikka

on siksi kuolemanpaikka, koska hevonen luontaisesti stressaa, kun juoksee kaverinsa rinnalla. Saaliseläin ei halua koskaan jäädä viimeiseksi jonossa.

Jalostamalla hevosista on tehty juoksemisesta ja ravaamisesta nauttiviakin yksilöitä, mutta se luontainen stressitila työntyy sieltä takaraivosta silti esiin, toisille enemmän ja toisille vähemmän.

Tietysti myös kuskilla on osuutensa asiaan, koska kuolemanpaikalta pitäisi myös osata mitata sen oman hevosen optimimatkavauhti. Toiset kuskit tekevät sen paremmin kuin toiset.

Kirjoittanut

Niin kyllä se kertakin katkaisee

Meitä on neljä broidia. 3 dokaa aina kun huvittaa ja yksi ei ota ollenkaan. Yritti kyllä, mutta elämän ensimmäinen krapula oli liikaa, näin ei enää uskaltanut ryypätä.

Mekin ollaan kärsitty kaameita kaameita krapuloita ja tuhansia kertoja, mutta kun on kova ryyppypää, niin kyllä se kestää "kuolemanpaikankin".

Näin me immeiset ja elukat olemme erilaisia.

Kirjoittanut

.......................

"on siksi kuolemanpaikka, koska hevonen luontaisesti
stressaa, kun juoksee kaverinsa rinnalla. Saaliseläin ei
halua koskaan jäädä viimeiseksi jonossa. "

-juokseehan kolmas sisälläkin,tai vaikka 5 ulkona kaverinsa rinnalla.Tutkimusten mukaan (muistaakseni stressihormonitasoista on tehty väitöskirjoja?)kuitenkin kuolemanpaikka on keskimäärin stressaavin.
Ja kuolemannpaikka hevonenhan (saaliseläin)ei jää jonossa viimeiseksi.Yleensä viimeisenä juoksee viimeinen ulkona tai viimeisenä sisällä joku alussa mhd.laukannut.

Kuolemanpaikan vaikeutta ei ainakaan voi niillä lisämetreillä kovin isosti selittää,kun kaikki ulkoratalaiset saavat samat lisämetrit ja kuitenkin toisaalta esim.toinen ulkona on klassinen voittajan paikka.

Tietysi se "jonon ensimmäinen" joutuu,kuten ihmisurheilussakin,esim hiihto)aina tekemään ne yllättävimmät temmon muutokset ja takaisin hidastukset.Jonon ensimmäinen myös tietysti kulkee keskimäärin kaikkein kovinta vauhtia ja kantaa riskin mahdollisesta ylivauhdista koska kukaan hänen takana (jonossa tasaisesti)tuleva ei voi juosta ainakaan kovempaa.

Mielenkiintoinen aihe.