Olen harrastanut raveja pari kuukautta. En tiedä onko kysymys tyhmä, mutta mitenkä paljon hevosta tuolla radalla tosiasiassa hakataan?
En tiedä millainen ajopiiska on tarkalleen ja saako sillä pahaa "damagea" hevoselle, mutta joissain kisoissa on kyllä näyttänyt loppuajo hepolla kärsimykseltä joten kiinnostaisi tietää miten tuo hevoseen tuntuu?. Toisaalta olen ajatellut sen niin, että jos olisin hevonen itse, ja piiskaaminen sattuisi, niin ainakin itse laukkaisin kun joku rupeaa raippaamaan vaikka juosken jo täysiä...
Jos käy ilmi että tämä on eläinrääkkäyslaji en varmaan jatka pidempään. Vastauksia?
Vastaukset
Kirjoittanut arvo työn tekijälle
Annoit jo hyvän vastauksen itse
<<< siirretty viesti >>>
Antaisitko lapsillesi vitsaa. Et varmaan. Kyse on kunnioituksesta. Kyllä hevonen aistii, kuka sitä arvostaa.
Mutta hevosta voi kohdella kilpailussa monella muullakin tavoin huonosti.
Kirjoittanut outsider
Ajovitsa
<<< siirretty viesti >>>
"Ajovitsan pituus saa olla korkeintaan 125 cm ja paino enintään 120 g. Ajovitsan
valmistus-materiaalina ei saa olla metallilanka."
"Ajovitsa on merkinantoväline. Ajovitsa on pidettävä ohjaksien kanssa samassa
kädessä, ajosuunnassa ja kärryjen sisäpuolella.
Ajovitsalla saa näpätä hevosta ainoastaan
rannetta taivuttamalla olkavartta
nostamatta. Juoksun aikana ei ohjaksia saa siirtää yhteen käteen muulloin kuin
vaaran uhatessa. Ajovitsalla ei saa lyödä hevosta, kärryihin, varusteisiin
eikä sillä
saa häiritä kanssakilpailijoita."
Hevosen nahka on sen verran paksu verrattuna ihmiseen, että mikäli sääntöjä noudattaa, niin hevonen tuskin tuntee minkäänlaista kipua.
Ja saa olla melko raskaskätinen kaveri joka kärryissä istumalla pystyy antamaan sellaisia iskuja, että se oikeasti tekee kipeää hevoselle.
Lähinnä se on enemmänkin ruman näköistä, kun kärryillä heilutaan ja hevosta jatkuvasti virvotaan.
Kirjoittanut kasvun paikka
Nythän lapsiakaan ei saa "piiskata"
<<< siirretty viesti >>>
Mutta moni muistelee menneestä, että se pahin oli nöyryytys ja alistuminen.
Nythän ajotapoja Suomen raviurheilussa on tarkistettu. Rangaistukset ovat muuttuneet.
Pitkässä juoksussa näyttäisi hevosta kunnioittavat kuskit pärjäävän paremmin.
Kirjoittanut V-Ville
Suotta huolehdit
<<< siirretty viesti >>>
Suurinta kipua hevosille aiheuttaa sairaana kilpaileminen. Tästä ongelmasta kärsivät lähes kaikki ravurit.
Kirjoittanut ei näin
Ei hyvää mainosta raviurheilulle
Porissa oli hyvät kaksipäiväiset ravit. Onnittelut kaikille voittajille. Ne olivat vain eriarvoisessa asemassa keskenään.
Kyllä minua säälitti perjantaina, kun näin lämminveristen lähdön voittajan kohtelun (ajovitsan sääntöjen vastainen käyttö, korotettu sakko). Pahaa teki katsoa hevosta lähdön jälkeen.
Samoin huomioni kiinnitti lauantaina kylmäverlähtö, jossa kielletyllä ajotavalla ajettiin voittoon. Oli heti pakko tarkistaa, saiko ohjastaja sakot.
Eikä nämä olleet ainoita sakkoja saaneita. Ajotapoja on tarkistettu. Käytännön toteutus on kesken.
Kirjoittanut vanha patu
Piiskan käyttö
Olen aivansamaamieltä edelisten kanssa kohtuuttomasta piiskan käytöstä. Siksi varmasti piskalle on anettu säänöt mikä materiaali on salittu minkä pituinen ja miten sitä saa käyttää. Ajosuorituksen valvonnassa ja rangaistuksissa on enemmänkin toivomisen varaa. Ravipaikalla on kuitenkin eläinlääkäri ja muita toimitsioita jotka valvoo varusteiden sääntöjen mukaisuuden ja joilla on oikeus ja velvollisuus poistaa ne joilla ei varusteet vastaa sääntöjä. Piiska, ajoasu yms.ovat ohjastajan ajovarusteita,piiska on ohjastajan merkinantoväline hevoselle ja siihen on säännöt miten tuota merkkiä anetaan. Väitän ettei tuo merkinantaminen sääntöjen puitteissa satuta tai tuota kohtuutonta kipua hevosille. Vavonta ja rangaistukset sääntöjen rikkomisesta saisivat olla kovemmat,jolla voitaisiin vaikuttaa ajotapojen siitiytymisiin ja ylilyöntien vähenemiseen. Ehkä auttais myös kriittisempiinkin eläinsuojelullisella silmällä katsoviin ja hyödyntäisi kaikkien ravien parissa olevien hyväksyntää.
Kirjoittanut tuomarit tarkkoina
ammattikuskeille samat säännöt
kyseinen Porin lähtö jossa korotettu sakko, mitenkäs hevonen kärsi lähdön jälkeen? eikö ell ole sitä varten raveissa? ilmoitus tuomaristoon, ell:lle. sanktiot tilanteen mukaan. Puuttukaa tilanteeseen ajoissa, älkää täällä valittako jos joku voittaa rumasti. Voitosta ajetaan, niinhän ne ravikilpailusäännöt sanoo.
Kirjoittanut askel
kipu
Tehkööt jokainen tykönänsä johtopäätöksiä piiskan annosta kautta hevosentuntemuksiin , voin kertoa että hevonen tuntee 6-7 kertaa herkemmin ihollaan tapahtuvan liikkeen kuin ihminen, Itse olen hevosten hyvinvoinnin kanssa tekemisissä päivittäin,hieron mobilisoin annan fysioterapeuttisia hoitoja jokainen on yksillöllinen tapaus , kivunsiedosta on melkein 20 vuoden kokemus.p.s (jos omaani joku kuski merkkais samalla tyylillä kuin jokuset tänä päivänä niin ajaisi viimeisen kerran.)
Kirjoittanut PJK-
Monta aspektia
Alla kolme kappaletta, joista ensimmäinen on tavallaan ristiriidassa kahden muun kanssa. Yhteiskunnallinen aspekti on niin voimakas, että ravialan on syytä mieluummin ylireagoida kuin olla liian käytännöllinen eläinsuojeluun liittyvissä asioissa.
Hevosen raaka lyöminen tai suupielistä repiminen sekä näyttää että myös tuntuu pahalta, ja paitsi eläinsuojelullisista niin myös ravisuojelullisista syistä niistä pitää rangaista niin, että tapauksia olisi mahdollisimman vähän. Ravisuojelullisilla syillä tarkoitan koko lajin hyväksyntää ja olemassaoloa. Monissa maissa on turkistarhaus jo lopetettu, vaikka senkin toiminnan olemassaololla on hyvät elinkeinopoliittiset perusteet. Käytännössä pitää sanktioida melkeinpä kaikki, mikä näyttää pahalta piittaamatta siitä, kuinka haitallista se todellisuudessa eläinlääketieteellisen tiedon nojalla olisi.
On fakta, että hevosella on hyvä tunto. Tuota faktaa ei pidä tulkita väärin. Se että hevonen tuntee hyvin, ei tarkoita, että se kärsisi kivusta herkemmin. Hevosten keskinäisissä "leikeissä" toisilleen antamat potkut ovat voimakkuudeltaa sellaisia, että väliin jäävältä ihmiseltä saattaisi lähteä henki. Eikä ne hevoset niistä niin hirvittävästi silti tunnu kärsivän, kunhan ei vaan mene luita poikki.
Yksi mahdollisuus arvioida objektiivisesti ahkeran, mutta voimankäytöltään kohtuullisen piiskan käytön kivuliaisuutta on mennä katsomaan ohjattuja ratsastustunteja. Ne hevoset/ponit eivät siinä sinänsä rankassa työssään joudu hapenottokyvyllisesti ollenkaan koville. Eli jos niillä olisi motiivi kiihdyttää vauhtia esim. piiskan pelosta, niin se olisi kyllä fyysisesti mahdollista. Todellisuudessa reaktiot ovat hyvin vaihtelevia. Jotkut ihan oikeasti reagoivat piiskaan, mutta toiset taas eivät ollenkaan. Jos se ihan oikeasti sattuisi, niin kyllä varmaan reagoisivat.
Kirjoittanut ehdollistuminen
Sattuminen on myös henkistä
Stressin näyttämisessä hevoset eroavat (ja samakin yksilö). Kuten tiedämme toiset ovat ns kuten sanomme kilttejä. Toiset näyttävät heti, mikä ei tunnu hyvältä.
Vähän samahan se on ihmisilläkin. Jotkut ovat sopeutuvaisempia. Toinen sanoo pomolle heti, jos tökkii. Toinen nielee ja vaikenee. Ja ehkä vaihtaa maisemaa.
Ihmiset voivat vaikuttaa työhyvinvointiinsa. Eläinten arvostavaan kohteluun vaikuttaa ihminen.
I
Kirjoittanut riivari
Kasvun paikka
"Pitkässä juoksussa näyttäisi hevosta kunnioittavat kuskit pärjäävän paremmin." Kyllä ne pärjäävät paremmin myös lyhyemmissä juoksuissa.