Seabiscuit ylivoimainen. Vain 6 tarttia alla ja SE.
Capone myös jäätävä, 3 viikon treeni ja 1 20.0 vauhtinen hiitti.
Treenarien homma siis täysin ylimainostettua. Katsokaa muut pellet peiliin, reenattu hevosta 3,5.vuotta ja tähdätty Derbyyn. Sitten tulee Hakkarainen-Karhunen ja laittaa humman kolmessa viikossa kondikseen lukuisten ongelmien jälkeen ja toinen esimerkki on Seabiscuit, joka ei mitään kovempaa liikuttelua tarvinnut, voittaakseen Derbykarsinnan yläpystyyn puolivaloilla.
Hevosten lahjakkuus näemmä merkitsee 95% suorituksesta ja loppu 5% on treenarien ammattitaitoa, mielestäni siitä joutuu maksamaan hiukan liikaa, kun se on lähes tonnin kuussa, toisilla melkein 1500€.
Sitten on vielä niitä reenareita, jotka laittaa 20 donan hevosta 3-vuotta Derbyyn, mutta kun aika koittaa niin hevonen ei sinne voi osallistua ongelmiensa vuoksi. Rahaa on palanut vaivaiset 50 000€ siihen mennessä ja ikäluokkakisat ohi. On tämä melko leikkiä
Vastaukset
Kirjoittanut Tosi on
nuin se menee
Se on ihan totta, että hyvä hevonen tekee treenarin ja huonosta hevosesta ei tee jumalakaan juoksijaa.
Kirjoittanut JJJJ
Mistäs
Mr Derby tietää miten hevosia on treenattu?
Ja luulen vahvasti että Caponea on treenattu sen neljän elinvuoden aikana enemmän kuin kolme viikkoa.
Kirjoittanut Liikaa maksanut
Kerrankin
puhutaan asiaa, kyllä jokainen osaa lahjakasta
hevosta valmentaa. Ei ihminen, niin paljon voi
tehdä väärin etteikö lahjakasta hevosta saa kulkemaan
Kirjoittanut ykä yrjänä
jäätävää logiikkaa
Onko siis puhdasta sattumaa, että näiden kummankin valmentaja on todella kokenut tekijä?
Markku Nieminen sanoi jossain haastattelusta Passionate Kempistä hienosti jotenkin niin, että "niin lahjakkaan hevosen kohdalla valmentajan homma on yrittää olla pilaamatta sitä". Siihenkin tarvitaan taitoa ja kokemusta.
Capone on juossut koelähdön 2 v toukokuussa, joten oletan, että viimeiset 3 vuotta sen kanssa on touhuttu lähes päivittäin. Joko treenaten tai vaivoja parannellen. Jäätävien pohjien ja tietenkin oman lahjakkuutensa ansiosta se pystyi nousemaan 3 viikossa tasolleen.
Seabiscuite on käynyt 1-2 vuotiaana Ranta-Krenkun ravikoulun Kokemällä, suorittanut ol:n 2 v syyskuussa, siirtynyt Nurmokselle ja tuskin on siellä vaan odotellut, että koska ne derby-karsinnat on.
Paskasta ei saa kultaa, mutta lahjakkaan saa kyllä pilattua helpostikin.
Kirjoittanut Madness
Niinpä
ihme kun näitä lahjakkaita hevosia ei enää osu lämmmiveripuolella amatöörivalmentajille,jos valmentaminen niin helppo kuin aloitus ymmärtämättömyyttään antaa ymmärtää...
Kirjoittanut dyrbe
hyvästä hyvä
Onhan se niinkin, että useimmiten ne jotka näyttävät lahjakkailta, viedään treenarille kun pelätään että se menee pilalle kotona. Lahjakas vaan on lahjakas ja yleensä se menee kotikonstein mutta myös yleensä pysyyy kotivalmennuksessa terveempänä. En aliarvio ketään mutta HYVÄ hevonen tekee valmentajan. Hyvä vaan on HYVÄ ja sillä selvä.
Kirjoittanut Zeezus
Herrantähäre
Jos ootte nuon kateellisia treenarien töistä niin treenatkaa itse mielikuvitus poninne niin ei tarvi harmitella.
Kirjoittanut tipitiitii
hyvällä hevosella
onnistuu Perämetsän Perttikin muutaman startin, hyvä hevonen vetää lahjoillaan, mutta kyllä se treenin taso pitkässä juoksussa mitataan.
Kirjoittanut maksuloita
Itse kannattaa treenata niin ei tarvi maksaa
Eli kannaattaa Mr Derbyn itse valmentaa hevosta, jos ei ole tallia, pidät sitä vaikka ammeessa.
Kirjoittanut life is life
oletteko yössä
Kertokaa ihmeessä,jos on joku viisasten kivi, jolla hevosen saa parisssa kolmessa viikossa vireeseen. Pirre ja muut on tehneet pitkäjänteistä työtä saavuttaakseen unelman derbyfinaalista. Kunnia niille joille se kuuluu ja pulinat pois.
Kirjoittanut jopi jalkapuoli
Tämmösiä kirjoituksia
syntyy, kun ei puhuta totta. Todella yleistä raviurheilussa, valitettavasti ja siksi hevosurheilussa kuuluisikin ajaa kahvipaketeista ja hopealusikoista.
Kirjoittanut MasaB
kyllä
Yllättävää, mutta MrDerby ei kommentteineen ihan pihalla ole. Vaikka tietenkin jonkun Caponen kanssa on tehty järjettömän paljon isompi työ kuin 3 viikkoa. Nimenomaan Capone on sellainen, että olis kaiketi mennyt pilalle näillä Korvilla, Korvenojilla, Nurmoksilla ja muilla huipuilla, kun olis ehkä ajettu liian kovaa vaivoista välittämättä.
Huomioikaa muuten Caponen suku, suurin osa finalisteista aivan huippusukuisia, jopa useamman kymppitonnin varsoja, mutta Capone ei sukunsa puolesta olisi maksanut 1-vuotiaana kuin tonnin pari, eikä sitä olisi jostain Ypäjän huutokaupasta kukaan ostanut. Eli kyllä valmentaja on todella tehnyt jotain oikein.
Veikkaan, että jollain Seabiscuitilla pärjäisi kuka tahansa, mutta Caponella ei...
Tosiasia on, että niin hyviä valmentajia kuin joku Nurmos, Korvenoja tai Korpi ovatkin, niin hyvin moni muukin pärjäisi niillä usean kymppitonnin varsoilla. Emät parhaita mahdollisia ja isäoriit myös. Mutta ihan eri nimet pärjäisi paremmin, jos annettaisiin talli täyteen näitä tonnin hintaisia tusinavarsoja.
Kirjoittanut Extra
Valmentajan osuus
Kyllä nuo todelliset ammattivalmentajat myöntävät julkisesti, että hevonen syntyy hyväksi eikä paraskaan valmentaja tee pääsemättömästä huippua. Kaikki huiput eivät kuitenkaan ole suvultaan huippuja, kuten ehkä tämä Capone on vaan "vahingossa" hyvä. Tämä valmentajan työ Korvella, Nurmoksella, Korvenojalla on paljon muuta kuin ajamista ja valmentamista. Se on hyvän varsan hankintaa, siis hevosmiestaitoa, mitä on vain harvalla. Jos ovat valmentajat joidenkin mielestä yliarvostettuja, niin samat snat koskevat kuskeihin. Muutamaa ylistettään jokaisen voiton jälkeen, vaikka ei tarvitse tehdä pukilla mitään. Ihan mielenkiintoinen avaus ja toivoa sopii, että keskustelu pysyy asiallisena. Se lienee selvää, että me ei tiedetä läheskään kaikkea Cabonesta.
Kirjoittanut aina pärjää
Eikä hyväsukuinenkaan hevonen
Kuten olemme nähneet. Voi kuin se olisikin niin helppoa. Valmentajien voittoprosentit kertovat heidän hyvyydestään.
Tälläiseen ketjuun ei kannattaisi ottaa osaa kuin ammattilaisten :)
Kirjoittanut spelare
ihme juttu,
että Mr Derbylle tuli yllätyksenä lajin luonne!
Tässähän on kysymys välineurheilusta mitä suuremmissa määrin.
Lajin hienous piilee siinä, ettei koskaan voi tietää etukäteen mistä välineestä tulee paras, täysin riippumatta sen hinnasta tai välineen laittajasta!
Mahdollisuuksia voi toki aina parannella, mutta lopputulos on aina yhtä suuri arvoitus.
Kirjoittanut Hevosihminen vm-63
Mr Derby
kirjoitti aiheesta. Joku tässä hommassa mättää ja itse olen sitä mieltä, että joku valehtelee tai muistaa ainakin pahasti väärin tai ainakin vääristelee totuutta. Ja niin tekevät treenarit. Uskoisin, että Pirreltä on nyt jäänyt huomioimatta jokunen kovempi hiitti samoin kuin Nurmokselta.
Kirjoittanut yhteistyökumppani
Ei vain väline
Hevonen tarvitsee paitsi fyysistä, myös "henkistä valmennusta". Siinä salaisuus.
Kirjoittanut Myyjänä
totuus
Timo Eve on esimerkki siitä, että hevonen tekee "valmentajan".
Kirjoittanut juuri näin
Hevonen opettaa
Jos sitä osaa kuunnella. Omistajana iloitsen, aina kun valmentaja on osannut.
Kirjoittanut Eveliina
Immu Lehtioksa treenasi Charmea
ja hoiti, mutta on varmaan ainoa treenari maailmassa, joka ei onnistunut voittamaan kotiradallaan ratatreenarina Vermossa noin 5 vuoteen yhdelläkään hepalla. Siinä treenitaidot on aika kyseenalaiset eli kyllä heppa tekee treenarin pääosin, mutta kuka saa ne hyvät treeniin se taas on toinen juttu.
Kirjoittanut ratamestari
valmennus taktiikka
monesti hevonen kun vaihtaa tallia tapahtuu ihmeitä.ruokinta vaihtuu tai valmennus muuttuu täysin kun valmentaja tutustuu tapaukseen varovasti eli monesti pääsevät helpolla parin viikon ajan.monesti käy näin että valmentaja vähättelee tekemisiään että eihän se ole ollut kuin tarhassa.tästä ja vastaavista tapauksista voi arvuutella hamaan tappiin saakka
Kirjoittanut todella taitava
Charmen hoitaja
teki valmentajana ja hoitajana kaiken oikein myös hevosen psyyken kannalta. Kuten taannoisessa tallenteessa näimme ja kuulimme.
Kirjoittanut ykä yrjänä
Onnenkantamoinen vai taito
Siinä on hurja ero, onnistuuko laajalla tasolla vai sattumalta yhdellä. Näitä tarinoita on paljon, kun jollekin sattuu hyvä hevonen (joskus jopa se ensimmäinen) ja sen jälkeen ostetaan talli täyteen hevosia ja ihmetellään, miksei kulje. Sattumalta se yksi hevonen sopi juuri siihen tilanteeseen ja muita pitäisi osata lukea.
Joku aika sitten seurasin tilannetta, jossa yhden tutun varsa oli treenissä sellasella ihan keskinkertaisesti menestyneellä valmentajalle.
Varsa ei myöskään ollut mikään maailmankaataja suvultaan. Kohtuullinen emä ja isänä sellainen, jolla monella on varaa astuttaa. 2 v. kesällä varsan kanssa alkoi tulla ongelmia ja valmentaja kyllästyi. Kuvittelin, että tuttuni vie johonkin pienempään talliin, mutta hän repäisi ja vei yhdelle nimimiehelle. 3-vuotiaana tämä ihan tavallinen hevonen pääsi melkein kriterium-finaaliin eli sai kyllä mahdollisuuden siinä kuin ne sukuhevosetkin.
Kirjoittanut kerro nyt
ykä yrjänä
Ja nimimiehen nimi oli.
Kirjoittanut ihmettelen
on se jännä
Että kuitenkin esimerkiksi tämä Timo Nurmos on vaan se nimi joka vuodesta toiseen on se ikäluokkahevosten valmentaja, jonka tallista tulee suosikit. Samat sanat aikaisemmin herrasta Markku Nieminen.
Tottahan se on, että hyvät hevoset viedään nimimiehille treeniin, mutta sen tavan tallaajan pitäisi vaan näyttää taitonsa ensin, että ne hyvät hevoset viedään sitten sinne treeniin. Tai sitten pitää keskittyä kasvatukseen ja yrittää kasvattaa ja sitten valmentaa se huippuhevonen esille, jotta tämä "myytti" todetaan toteen, mitä tämä aloittaja kertoo.
Se on ihan höpö puhetta, että hyvä hevonen tekee treenarin. Kyllä nämä ukot ja akat tietää mitä ne tekee. Ja väitän, että nämä, jotka heitä arvostelevat, eivät ole itse hevosta edes treenanneet, kun ovat noin jyrkkiä mielipiteissään tästä asiasta.
Tunnen paljon hyviä treenareita ja hyviä amatööritreenareita ja nautin suunnattomasti, kun naapurin Hannan hevonen voittaa lähdön, mutta en kyllä kuitenkaan julista ammattitreenarien huonoutta tai "tuureja" hyvien hevosten kanssa. Jostain he ovat maineensa ja leiviskänsä ansainneet. Ei Nurmos, Nieminen, Korvenoja tai Korpi ole alusta asti ollut huipputreenarin maineessa. Kyllä he työllä ovat maineensa ansainneet. Vaikka nykyisin pyörittävätkin isoja talleja.
Kirjoittanut päivitys
Valmentajien voitot
Nimi ei tuo voittoa. Mutta valmentajan voitto% kertoo tuloksista.
Kirjoittanut ihmettelen
Timo Nurmoksen voittoprosentti
viime vuosina näissä ikäluokkakisoissa ja Suomessa syntyneiden suurkilpailussa on aika jäätävä? Eikö totta? Jotain mies on tehnyt kuitenkin oikein?
Kirjoittanut vemv uusi
Derby
Lues nyt pikkuisen ajatuksen kanssa , mitä olet kirjoittanut. Hakkarainen Karhunen treenaa 3 viikkkoa hevosta. Hevonen voittaa lähdön pystyyn.
Eikö tämä ole treenarin ammattitaitoa, vertailtuna aikaisempiin tuloksiin?