Kirjoittanut

Paikka johtavan rinnalla.?!

Tuntuu olevan Suomessa kovasti pelätty paikka ja sitten, kun siihen paikalle jäädään niin seitsemällä kymmenestä hirttää kaasu kiinni kun pää ei kestä. Onko Suomessa yhtään kuskia joka osaisi ajaa ns. kuolemanpaikalta...
Tänäänkin pari esimerkkiä lähtö 2/6:n kuski Rami Mäenpää ja lähtö 8/7:n kuski Peter Lindroos.
Tuon nyt ymmärtää jotenkin että amatöörilähdössä vähän kaahotetaan, mutta Peter Lindroosin ajoa en kyllä ymmärrä sitten mitenkään tällä Unique Lakella, avaus 16.0 -> kierros 17.0 ja hevonen kävelee toisen kierroksen?!?! ei tajua ei.
Ei se paikka johtavan rinnalla niin vaikea paikka olisi ajaa, jos siinä joku osaisi säädellä matkavauhdin oikein, mutta täällä Suomessa tuntuu olevan melko mahdoton tehtävä!

Vastaukset

Kirjoittanut

ja höpsis

kyllä suurin osa ajaa jossain kolmannen parin kohdalla jarrutellen ja odotellen jotakuta eteensä, kaikkea muuta kuin kaasu hirttää kiinni. Jos niin on niin se on useimmiten kiinni meneväisestä hevosesta.

Kirjoittanut

hmmmmmm

ajoivatko mäenpää ja lindroos tänään 7 lähtöä kymmenestä ?

Vai miksi vaan 2 esimerkkiä ?

Kirjoittanut

......

joko kaasu hirttää kiinni tai vedetään juuri jossain neljännen parin kohdalla, ihan yhtä paha.

Kirjoittanut

oletko koskaan ajanut hevosta?

Epäilen että et ole. Niin monta muuttujaa on tuossa kuolemanpaikassa. Ja ei. Sitä ei välttämättä pelätä, mutta suurin osa hevosista on sellaisia, että ne stressaa eniten kuolemanpaikalla. kun hevonen stressaantuu, se "tyhjenee" nopeammin. Eli hyvävoimainen hevonenkin voi stressata itsensä hapoille kuolemasta.

Se ei siis ole aina yksi yhteen kuskin taitojen kanssa tuo ajo kuolemanpaikalla. Sitä se on ainoastaan näiden ravia.fi kirjoittajien mielestä, ei heidän, jotka hevosia treenaavat, saatikka niillä kilpailevat.

Kirjoittanut

kerronpa jotain

Mistä saisimme meille suomalaisille vähemmän stressaavia hevosia? Muualla niitä tuntuu olevan enemmän. Sinäkin hevosia ajavana tiedät, ettei se kova kiinni ottaminenkaan tai keulaan yritys hirveästi hevosen voimia matkalla lisää, vai?

Kati Lindsberg kritisoi tuossa taannoin Rosimon kovaa kiinniottamista valmennettavallaan. Sanoi, että kuskin olisi pitänyt ymmärtää ajaa siltä paikalta mihin jäi. Ja juuri näitä näkee liian paljon. Kuski ei hyväksy, että joskus juoksupaikka jää huonoksi ja tulos myös. Kyllä se tulos huonoltakin paikalta pitäisi osata saada mahd. hyväksi eikä tuhota oman sekä muiden juoksua siinä ärräpäitä päästellessä. Myönnän ehdottomasti, että on hevosia, jotka mm. saattavat jäädä pullaamaan johtavan rinnalla, jolloin tilanne on kimurantti. Mutta onhan se absurdi väite, että tietyillä samoilla kuskeilla aina olisi hevonen, jolla EI VOI ajaa johtavan rinnalta.

Itseäni mietityttää ehkäpä hieman enemmän nuo tiukat nykäisyt juoksun sisällä. Keulaan kokeillaan ja kiriin lähdetään "kympin palalla." Voisiko joku nuori lupauksistamme mahdollisesti opiskella vaikka muutamaa naapurimaan huippukuskia ja kerätä tulosta seuraavat pari vuosikymmentä. Ehkä meille tulisi samalla tyylillä enemmän kuolemanpaikan kestäviä hevosia. Kuka tietää!

Tosiasiassa meillä on varmasti paljon hyviä kuskeja, mutta onko heillä paljon parannettavaa? On ainakin silloin kun kultadivarin hevosella osataan ajaa ensimmäinen kierros 1.17,0 mutta 3v varsalla ei osata ajaa ensimmäisiin startteihin alta 1.15,0 !!

Kirjoittanut

heh, niin otit kantaa toiseen ääripään ratkaisuun

Paras tapa ajaa sieltä kuolemanpaikalta on ajaa tasaisesti vaan siinä rinnalla. Usein kun ajetaan kolmannen, tai neljännen hevosen kohdalla, niin harvoin, toistan harvoin siihen on pakitettu nykimällä. Usein siihen on jääty kiihdytyksessä, eikä siitä sitten ajetakkaan hampaat irvessä johtavan rinnalle. Se on aivan oikea tapa ajaa.

Se, että kuolemasta vedetään liinat kiinni a la Rosimo (hauska, että otit Rosimon ajon esimerkiksi, hänhän on kuolemanpaikkapelleilijöiden kuningas, ei siis mikään yleisesimerkki)ei todellakaan ole oikea tapa ajaa vaan tuolta paikalta on laskettava rauhallisesti eteenpäin. Repiminen, kiinniottaminen yms on ihan yhtä stressaavaa kuin väkisin käskeminen, jos hevonen on kivet kupissa.

Totuus nyt kuitenkin sattuu olemaan, että suurin osa hevosista stressaa johtavan rinnalla. Eivät kaikki, mutta suurin osa. Kun sellaisen helmen saakin sitten kärryjen eteen, joka suorastaan nauttii siitä, että saa juosta vapaalta radalta, on se mahtava ajeltava kyseiseltä paikalta. Ilmeisesti treenissä ja tietenkin myös hevoskannassa on eroja muihin maihin, jos et ole sitä huomannut.

Eihän suomalaiset huiput pärjää ruotsalaisille, vaikka saisivat 50 metriä eteen ja sisäradan edun muutenkaan. Siksipä tuo kommenttisi "Mistä saisimme meille suomalaisille vähemmän stressaavia
hevosia? Muualla niitä tuntuu olevan enemmän." on suorastaan typerä. Ihan samalla tavalla voidaan kysyä, että mistä saataisiin edes hevosia jotka pärjäisi ruotsalaisille?

Kirjoittanut

virallisen testin paikka

Tässä olis nyt virallisen testin paikka, kunhan jollain vain löytyisi välineitä. Neljä suurinpiirtein yhtä hyvää hevosta, ajetaan 2100m matka, vauhti ennätysten tasolla koko ajan että hevosilta saadaan ns. kaikki ulos, mieluiten kuitenkin tasainen vauhdinjako. Hevoset juoksisivat samalla paikalla koko matkan ajan(lopussa voi päästellä jos veri vielä kiertää). Hevosille sykkeenmittauslaitteet jotka kertovat mikä oli minkäkin kohdan sykemäärä esim. kun on ajettu 350m niin missäsykkeet on milläkin hevoselle(keula, kuolemanpaikka, johtavan takana ja toinen ulkona)ja toinen laite mikä tarvitaan niin on ilmanvastuksen mittari, jotta näemme miten paljon missäkin kohtaan on tullut vastatuulta joka vaikuttaa työnmäärään. Uskon että sykemittarin luvuista nähtäisiin että onko se kuolemanpaikka niin stressaava ja täten myös sykkeitä nostava/maitohappoja tuottava paikka. Jokainen hevonen juoksisi joka paikalla ja siitä yhteenveto että miltä tulokset näyttää. Joku viisaampi voisi vielä kehitellä asiaa, jotta saataisiin oikeat mittaukset ja tulokset. Muita ideoita????

Kirjoittanut

kerronpa jotain

Harmi jos pidit mielipidettäni typeränä. Minulla on tapana arvostaa muiden mielipiteitä, vaikka ne omistani eroavaisivatkin. Sillä tavalla saan aikaiseksi rakentavaa keskustelua. Ehkä se myös selittää sen miksi näen lasin puolitäytenä puolityhjän sijaan.

Itseasiassa en ottanut Rosimoa esimerkiksi vaan Lindsbergin. Mutta jos haluat pitää Rosimosta kiinni niin mikäs siinä. Eikä tällä keskustelulla muutenkaan olisi kovin hedelmällistä tulevaisuutta, sillä nämä keskustelupalstojen eipäsjuupasprovo- väittelyt eivät johda yleensä mihinkään muuhun kuin anonyymiin nimittelyyn. Siksi suosinkin avoimia paneelikeskusteluja, jolloin lähtökohdat kehittävään keskusteluun hyvine mielipiteineen ovat paremmat.

Tuuria sinulle hevosten kuin ajojenkin suhteen!

ps. muutaman tunnin päästä taas lähdössä seuraamaan ulkomaisia treenisysteemejä ja ajokulttuuria.

Kirjoittanut

...........

Kyllä minuakin on kiinnostanut tämä "kuolemanpaikan mysteeri"
Onko se enemmän kiinni hevosesta vai kuskista?
Joku nimimerkki,kuka tiesi hevosista eläimenä,sanoi,että paikka on hevoselle stressaava.Kyllä olen taipuvainen uskomaan tuohon.On tietysti radasta kiinni kuinka paljon toinen rata tuo lisämetrejä keulahevoseen nähden,mutta joka tapauksessa 2.ja 3.ulkoparista tulee usein hyvin virkeitä kirjeä kun taas kuolemanpaikalla hevonen on maalisuoralle käännyttäessä ihan tyhjä.Ei se kuskista voi kiinni olla kovin suurella painoarvolla.
Ja sitten taas on näitä kuolemanpaikka spesialistihevosia kuten Ladakh Jiel.Varmaan parhaimmillaan kuolemasta.Ja toki muitakin ja touisesta rodustakin.
Sillon aikoinaan kun luin vielä veikkaaja-lehteä,oli siinä joku 3 vuotta kestänyt tutkimus,kuoleman paikka oli kuitenkin toiseksi yleisin paikka voittaa,muistaakseni.Tuo tilasto toisaalta kielisi siitä,ettei se nyt "niin kuolema" ole.

Kirjoittanut

tuo kuolemanpaikka

vaikea sanoa mikä tuossa kuolemanpaikasta on totuus. Jotkut hevoset/kuskit tykkäävät siitä ja jotkut eivät kestä sitä ollenkaan.

Valmentajista korvenojan pollet monasti tulevat siitä hyvin kun taas Niemisen tallin pollet yleensä nitkahtavat totaalisesti.

Kuskeissa Perttusta on joskus kehuttu ja toisaalta Rosimon kiinniottamisia on moitittu.

Kirjoittanut

saattaa

hyvinkin olla että hevonen stressaa tuossa paikassa enemmän, mutta tuskin kuitenkaan aivan jokainen ja kyllä siihenkin varmasti on joku "lääke", sillä esim. Ruotsissa tuota paikkaa pidetään todella hyvänä paikkana ajaa.
Kai siellä opetetaan hevonen alusta alkaen juoksemaan myös siinä paikassa, ettei se stressaa sitä paikkaa sitten niin paljon tosipaikan tullen.
Eikä se auta asiaa, että jos hevonen sattuu stressaamaan juoksupaikkaa, niin kuski stressaa rattailla kahta kauheammin, usein juuri tyyliin.. heitetään muutama ärräpää kun tähän jäätiin ja ajetaan keulakin tyhjäksi tai sitten toinen ääripää, otetaan liinat kiinni ja ajellaan 4:n parin kohdalla, jolloin tehdään hallaa toisen radan juoksijoille.

Kirjoittanut

..............

mielenkiintoista sekin,että mikä sitä hevosta stressaa siinä?Sekö,kun toinen on koko ajan päänmitan edellä eikä tasatahtisessa juoksussa ihan edes rinnalle pääse(kurveista johtuen)?
Varmaan harjoittelulla pystyy paljon parantamaan KP-juoksua.Juoksettamalla pään mitan verran jäljessä rinnalla.

Kirjoittanut

jeah

Lyhyesti sanottuna suurin osa suomalaista hevosista on niin paskoja,että niillä ei voi ajaa miten sattuu.

Kirjoittanut

Toiseksi paras

Suomessa voitetaan muuten toiseksi eniten juuri kuolemanpaikalta n. 15-20% lähdöistä (keulasta tietysti eniten).
Toisesta ulkoa voitetaan puolet siitä määrästä mitä kuolemasta tehdään.
Tottakai paikka vaatii oikeanlaisen hevosen voittoon asti.