Kun on ehdotettu että Itä-Suomessa ruotsin opinnot voisi korvata venäjällä, pakkoruotsifanien mielestä se asettaa suomalaiset eriarvoiseen asemaan - eivät voi läpäistä virkamiesruotsia jos eivät ole lukeneet sitä peruskoulussa.
Vissiin kai ruotsi on niin ihmeellinen kieli että sitä ei voi oppia enää aikuisiällä vaikka motivaatiota ja tarvettakin olisi. Ja vaikka olisi siellä peruskoulussa ja lukiossa tullut oppineeksi jotain muuta germaanista kieltä.
Vastaukset
Kirjoittanut Magister
Virkamiesruotsi ei ole mikään läpihuutojuttu
Nykyiset ruotsin kirjoittamatta jättäneet lukiolaiset eivät välttämättä ole oivaltaneet, että he saa tulevaisuudessa korkeakoulututkintoa, jos eivät saa siihen sisältyvää ruotsin kielikoetta suoritettua.
Kirjoittanut Magister
Korjaus
Kirjoitusvirhepaholainen iski.
Piti olla "...että he e i v ä t saa tulevaisuudessa..."
Kirjoittanut AtRisk
Ruotsia voi lukea korkeakoulussa
Jos osaa hyvin vaikka edes yhtä germaanista kieltä, ruotsin oppiminen sitten kun siihen on motivaatiota, on lasten leikkiä. Ja korkeakouluissa opetetaan ruotsia. Sinne sen opetus pitäisikin keskittää - niille jotka kieltä todellisuudessa edes joskus tarvitsevat.
Virkamiesruotsikokeesta pääsee kun osaa sanoa: Jag är en pojke. Jag heter Pekka. Vaikka puhuja olisi Tyyne.
Kirjoittanut Magister
Eipähän toki
At Riskillä on aivan väärä käsitys kielikokeesta. Eipähän kyseessä ole noin vaivaton juttu lainkaan. Vai oliko At Riskillä ehkä kaveri tentaattorina? Vai onko AR lainkaan tehnyt ko. koetta?
Virkamiesruotsin kokeessa pitää osoittaa hallitsevansa ruotsin kieltä vähintään tyydyttästi suullisesti ja kirjallisesti.
Keskustelussa pitää näyttää osaavansa ammattialansa keskeinen sanasto ruotsiksi. Myös ainekirjoitus on oltava ammattitaitoa osoittava. Siis vähän eri juttu kuin kirjoittaa koulussa aiheesta "mitä tein kesälomallani".
Lisäksi on osoitettava hallitsevansa keskeinen ruotsin kielioppi.
At Riskin heitto pelkän nimen kertomisen osaamisen riittävyydestä kertoo kyllä hänen täydellisestä asiantuntemattomuudestaan tai harvinaisen ylimielisestä asenteesta.
Kirjoittanut AtRisk
Asennevamma
Asennevamma on koko ruotsin kielen asema Suomessa - "virkamiesruotsi" ja muut ruotsin kielen pakollisuuteen liittyvät kummallisuudet joutaisivat historian roskakoriin - vaativat toki osa jopa perustuslain muutoksen, mutta sitä vartenhan edustajia valtiopäiville valitaan - lakeja säätämään.
Kirjoittanut denver broncos
riippuen
virkamiesruotsi on siirtynyt ajasta ikäisyyteen ja sen tilalla riippuen korkeakoulusta on nyt sitten työelämän ruotsia, ammattialan ruotsia jne.
jokaista näitä varten ennen kursseille pääsemistä suoritetaan ruotsin tasokoe, jonka tuloksesta riippuen aloitetaan valmentavasta kurssista 1, tai valmentavasta kurssista 2.
valmentavassa 2 käydään läpi kielioppi ja valmentavassa 1 taas kaikki sitä varhaisempi pohjustus.
korostan nyt siis ihan kokemuksen rintaäänellä, että KENENKÄÄN valmistuminen ammattikorkeakoulussa ei jää kiinni siitä, ettei ole opiskellut ruotsia.
itse valmistuin ammattikorkeakoulusta ammattikoulupohjalla. ruotsin kielen taito ennen korkeakoulua tasan nolla. valmentavien kurssien jälkeen tästä maasta ei niin tyhmää kaveria löydykään joka ei korkeakoulujen ruotseista selviäisi JOS on motivaatiota opetella.
Kirjoittanut Koulunsa käynyt
Ammattikorkeakouluilla on eri systeemit
"Itse valmistuin ammattikorkeakoulusta
ammattikoulupohjalla. ruotsin kielen taito ennen
korkeakoulua tasan nolla. valmentavien kurssien jälkeen tästä maasta ei niin tyhmää kaveria löydykään joka ei
korkeakoulujen ruotseista selviäisi JOS on motivaatiota opetella."
Edellisissä keskusteluissa ei ollut puhe mistään "ammattikorkeakouluruotsista", jossa jokainen pääsee läpi kun viitsii paikalla käydä.
Tuolla ammattikoerkean ruotsin kielen "taidolla" ei täytetä sitä vaatimusta, joka vaaditaan valtionhallinnossa kaksikielisessä kunnassa työskentelevällä. Siihen vaaditaan oikea ruotsin kielen kielikoe, jonka vaatimukset täyttyvät akateemisten korkeakoulujen kielikokeessa. Toinen vaihtoehto täyttää vaatimukset on tenttiä ruotsi tutkintolautakunnalle.
Sinänsä on kyllä mielenkiintoista, että joku rinta rottingilla kehuu, kuinka helppoa on nollatasolta päästä läpi ruotsista ammattikorkeakouluissa. Jos kukaan ei voi reputtaa, niin se on kyllä pikemminkin ammattikorkeakoulun vaatimustason löysyyttä.
Oikeissa korkeakouluissa pitää yrittämisen lisäksi myös oikeasti osatakin.
Kirjoittanut AtRisk
Ihmeen tiukassa
on tämä siirtomaaherralle alamainen asenne Suomessa ruotsin kielen tarpeellisuudesta ja ennen kaikkea välttämättömyydestä.
No, pakkoruotsin padot murtuvat. Kokoomusmeppi Eija-Riitta Korhola räjäytti taas keskustelun kuumaksi omassa blogissaan. Mitähän Jyrki-setä ja Henna-täti tuumailevat norsunluutorneissaan.
Hevoshommissa ollut kultaakin kalliimpaa osata ruotsia.
Kirjoittanut AtRisk
Takaan että
...minulle on ollut ihan työelämässä hyötyä siitä että osaan ruotsia - olen kouluttanut ihmisiä Ruotsissa tankeroruotsillani. Ihan hyvin on mennyt. Substanssi on tärkeämpää kuin intonaatio.
En vain ynmmärrä miksi sitä ruotsia ei voi opiskella vain ne jotka sitä tarvitsevat ja siinä elämäntilanteessa kun siihen on tarvetta. Tällä en tarkoita viikkoa ennen Ruotsin matkaa, vaan kun on päässyt opiskelemaan jotakin joka voi viedä ammattiin jossa voidaan tarvita ruotsin kieltä.
Kuten aiemmin ketjussa totesin: kun osaa hyvin jotakin germaanista kieltä, ruotsin oppiminen on lasten leikkiä kun MOTIVAATIO on kohdillaan.
Kirjoittanut AtRisk
Opetusministeri Virkkunen
Tämä ministeri Virkkunen varsinainen pakkoruotsifanaatikko on. Hän on ajamassa lakia joka varhaistaa ja lisää ruotsin opetusta peruskoulussa.
Kunnat vastustavat koska niiden laskelman mukaan tämä lisää opetuskuluja 70 miljoonaa euroa vuodessa.
Vastineena Virkkunen on suvainnut ihmetellä että kyllähän rikkaasta Suomesta tuommoinen raha löytyy!!!
Siis säästöjä etsitään vanhusten huollosta ja opetuksesta muutenkin ynnä muusta, mutta kankkulan kaivoon pitäisi kaataa 70 milliä!
Toivottavasti Virkkunen on ensimmäistä ja viimeistä kertaa ministerinä.