Kirjoittanut

"Mutta meillä on raveissa se ikioma Suomenhevonen"

Tämä slougani on tullut monen petsarin ja ravialan
kirjoittajan suusta.
Suomenhevonen Suomen kamaralla tekee raviurheilusta Suomalaisen ja sitä perinnettä vaalitaan, kunnioitetaan sun muuta.

Kylmien lähtöjä kuitenkin samalla vastustetaan ja haukutaan ja halutaan pois - syystäkin.

Raviurheilussa varsinkin Kylmät ovat melkein mahdottomia veikata kun kukaan ei ravaa, ja ne ovat kömpelöitä. Kuninkuusravit ovat vanha perinne jostain 1920-luvulta johon ollaan jämähdetty.

Suomessa satsataan näihin polleihin 100-lasissa ja lämpöisten puoli kärsii.


Sensijaan Ruotsissa ymmärretään asian tärkeysjärjestys, ja mainetta sekä kunniaa tekeviä hevosia tulee vain lämpöisten puolelta, siis sellaisia jotka myöhemminkin muistetaan muustakin kuin siitoksesta. Gidde Palema tästä loistava esimerkki.

Toki kylmienkin puolelta joku jää mieleen, nimittäin kaikkien aikojen paras Järvsöfaks joka on ennätykseltään sekunnin muita nopeampi kun pinkoi 17-alkuisen mailin - Ei pysty Vieskerit lähellekkään samaa. On se meiän Pärssön melkonen velho..


Turkuus ajetaan PM-ravit. Mukana on 10 Sh-hevosta ja 2 Ruotsin kylmää.

Vaikuttaa siltä, että Sinikeltamaa ottaa kaksoisvoiton, sen verta hyvässä kunnossa ovat Mortvedt J. ja Moe Brage.


Vaikka Ruotsissa kylmäpuoli on 10% koko raviurheilusta se on 100% Suomea edellä kun hepat menee viivalle. Tämä johtuu yksinkertaisesti Ruotsin paremmuudesta. Noh, ainakin totosija PM kisasta tulee Suomeen. On sekin jotain.

Vastaukset

Kirjoittanut

vai ruotsista

on oikein kaksi osallistujaa, missä lähdössä ovat ?

Kirjoittanut

Mielipiteitä

Vieskerin ennätystä on hieman turha verrata Järsöfaksin ME:hen. Tämä siksi, että Järvsöfaks on aina ollut hevonen joka menee yksinkin, kun taas Vieskeri ei suostunut kovin suuria eroja kavereihin tekemään.

Mikäli Vieskerillä olisi parhaimmillaan ollessaan ollut kaverina Järvsöfaksin tasoinen hevonen vastassa olisi sen ennätyskin varmasti eri sekuntiluvuilla. Perusteluina voidaan mainita muun muassa Vieskerin ennätysjuoksu 19,9a joka tuli kuolemanpaikalta. Vielä vakuuttavampi näyte hevosen kyvyistä oli Vieskerin Elitkampen voitto pahan lähtölaukan jälkeen. Tuolloin Vieskerille kellotettiin viimeinen 1600 metriä 16:sta, että eiköhän kirittäjän avulla olisi Vieskerikin pystynyt ainakin 18 alkuisen enntyksen menemään.

Kirjoittanut

Päivitys tarpeen

Ehkä tämä syväjää ei erota Norjaa Ruotsista. Ajatukset ovat vielä keskiajalla.

Kirjoittanut

enemmän yritystä, pyydän

Syväjää Potilas availee näitä ketjujaan provomielessä kyllä sinänsä ihan hyvistä aiheista, mutta kirjoitustyyliä kannattaisi muokata. Kokonaisuus näissä on yleensä heikko, välillä voisi jopa luulla että olen itse näitä kirjoitellut. Seuraavaan tsemppaat tekstin ulkoasun kanssa vähän pitempään niin eiköhän mene läpi...

Kirjoittanut

hggfhgfh

norjastahan nuo on... ja kukas se voitti olympia-ajon? kuka tuli toiseks? kyllä kuulkaa suomenhevonen on hieno hevonen ja pärjää missä vaan tupsukavioille. joku sanoi hyvin, että suomenhevosta arvostetaan, koska niitä on vain suomessa ja kaikki jalostus on kotimaista. toisinkuin lämpöisillä jalostus on parasta jenkkilässä, ja aina tulee jostain ulkomailta parempi lämpöinen kuin suomessa on, suomenhevosille ei näin käy. suomalaisille kunnia-asia.

Kirjoittanut

Yleistä kädettömyyttä

Aina valitetaan, että suomenhevonen laukkaa. Laukkaahan se todennäköisemmin kuin lämpöinen, mutta yleensä näitä valitusvirsiä näkee silloin kun on vedetty jotain sellaista hevosta millä on 5-6 laukkastarttia edellisestä 8:sta. Sitten kun sellainen hevonen pelikohteena "yllättäen" laukkaa kirotaan koko rotu vaikka kyse on täysin valittajan omasta kädettömyydestä. Suomenhevonen kun vielä kaiken lisäksi näyttää laukkaherkkyytensä alleajossa. Silmättömät valittaa.

Kirjoittanut

Aikalailla nyt

syväjääpotilas kompuroitsi avauksessaan. Tuosta voisi tälläinen ilkeämielisempi vetää sellaisen johtopäätöksen, että kyse on jopa jonkinasteisesta tietämättömyydestä ;)

Järvsöfakshan lienee Ruosin kaikkien aikojen tunnetuin ja rakastetuin hevonen. Voi sitä ihastuksen määrää, kun Faksen veti Elitkampin esittelyä numero 201 voilokissaan. Suurenmoinen hevonenhan se onkin, ei pelkästään juoksijanlahjojensa vaan koko olemuksensa ja käytöksensä puolesta.

Yhtä ja toista on vuosien varrella tullut mieleen Järvsöfaksia seuratessa. Sen isähän on norjalainen Trollfaks, joka polveutuu dölenhevosista. Noiden ravinopeutta ja menohaluja uhkuneiden hevosten jalostukseen kerrotaan käytetyn englantilaista täysveristä 1850-luvulla.

Emä Järvsö Anna on ruotsalaista kasvatusta mutta kyllä sillä on norjalaisia esi-isiä runsaasti ja mm Stegbest kertautuu Järvsöfaksin sukutaulussa kolme kertaa. Järvsö Annan sukutaulusta löytyy sitten sekä isän että emän puolelta kuuluisa Solo, jonka isäksi väitetään lämminveristä Anteeo Custeria, joka oli aikansa Tanskan Kriteriumvoittaja. Anteeo Custerin takaa löytyvät legendaariset Hambletonian ja Meedio, amerikkalaisen lämminverijalostuksen kulmakivet.

Otettiin siis ripaus amerikkalaista lämminveriravuria ja häivähdys englannin täysveristä ja saatiin aikaiseksi Järvsöfaks. Suomenhevoset ovat joutuneet tyytymään pääosin orloveihin vaikka kaiketi pohjoissuomalaisiin hevosiin on saattanut jotain ruotsalaisista ja norjalaisista kylmäverisistä siirtyä.

Kun asiaa ajattelee vielä laajemminkin, löytyy tuolta etelämpää vähän samanlainen menestystarina. Ranskalaiset ravihevoset eivät aikoinaan pärjänneet pahaisestikkaan amerikkalaisille veljilleen, eivät ainakaan ravin helppoudessa ja nopeudessa. Viimeaikoina tilanne on ollut koko ajan ranskalaishevosten suhteen paranemaan päin.

Ranskalaiset toki käyttivät aikoinaan englannin täysiverisiä ravurinsa luomiseen aivan kuten amerikkalaisetkin. Ranskalaiset kuitenkin tekivät rohkean vedon ja käyttivät täysveristä vielä ainakin 30-luvulla. Sen lisäksi on käytetty amerikkalaista lämminveristä niin luvan kanssa kuin luvattakin. Suomessakin on viime aikoina kerrottu tarinoita kuuluisasta ja erinomaisesta amerikkalaisravurista Calumet Delcosta, joka saattaa löytyä useammankin menestyvän ranskalaisravurin sukutaulusta vaikka sitä ei vielä virallisesti tunnustetakkaan :) On siis otettu kaksi ripausta amerikkalaista lämminveriravuria ja hyppysellinen englannintäysiveristä ja saatu aikaiseksi nykyinen ranskalainen ravuri, joka alkaa kovasti haastaa amerikkalaisia veljiään maailman parhaista puhuttaessa.

Suomenhevosen jalostajat ovat joutuneet pyörimään omissa ympyröissään. Siinä sitä on ollutkin tekemistä tarpeeksi, kun kaikenlaiset potilaat vielä räkyttävät joutavia :)

Nyt Suomeen tulevien ruotsalaisen ja kolmen norjalaisen sukutaulusta löytyy yksi ja sama hevonen eli Elding. Se on ollut aivan ratkaisevassa osassa tämän päivän jalostusta Ruotsissa ja Norjassa. Sukulinjat ovat ahtautuneet pahasti ja pelastajaksi saatetaan tarvita suomenhevosta. Pitäisikö vastapalvelukseksei pyytää Järvsöfaksia pariksi vuodeksi Suomeen tuomaan sen ripauksen amerikkalaista lämminveristä ja häivähdyksen englantilaista täysiveristä myös suomenhevoseen ;)

Kirjoittanut

Onneksi

meillä ikioma suomenhevonen ei tuoda jenkeistä,ranskasta,norjasta ja ruotsista.Suomenhevosesta olkaamme ylpeitä.

Kirjoittanut

Omasta takaa

Tämä Vieskerin ja Järvsöfaksin kohtaaminen(molempien ollessa parhaimmillaan) olisi ollut kyllä todellinen titaanien taistelu! Korjausta tuohon Gulbertin kirjoitukseen jossa elitkampin viimeiset 1600m 16 kyytiä. Kilpailun matkanhan oli maili joten, Viesker tuli viimeiset 1200m 16 kyytiä ;) Muutenhan enkat alkais sillä 16:sta. Järvsöfaks ei edes ollut mikään hirvittävän nopea hevonen, silloinkin ja nykyään löytyy pätkä nopeampia hevosia kuin Faksen. Sen hyvyyshän perustui käsittämättömään vauhtikestävyyteen, se takoi sitä omaa tahtiaan maaliin saakka. Aika saman tyyppinen kuin esimerkiksi Vekseli, joka sekään ei ollut kaikista nopein pätkällä. Pelipuolelta sen verran, että jos olen jotain voittanut, niin ne on kyllä tulleet juuri suomenhevosilla ja nimen omaan näillä kärkipään hevosilla.