EM-kisojen aikana on taas kerran tullut ihmeteltyä näitä asiantuntijakommentaattorien selityksiä ei niin hyville esityksille. Tuntuu, että jokaiselle esitykselle pitää keksiä jokin tekosyy tai selitys, milloin ollaan unisia, milloin ei nesteet imeydy, milloin kroppa ei ole vielä hereillä jne. Kauheata selittelyä koko ajan. Eikö voisi vain rehellisesti myöntää, että urheilijan perustaso ei ole tarpeeksi hyvä ja siksi sitä ihan nappiesitystä ei ole realistista odottaa?
Joskus nuorempana tuli käytyä paljon punttisalilla missä kävi mm. maajoukkuetason yleisurheilijoita, painonnostajia ja jääkiekkoilijoita. Tuntui, että yleisurheilijoilla oli aina jotain valittamista ja naamat norsunv***lla. Ei oltu taaskaan saatu sitä tai tätä tukea ja kaikki oli muutenkin pielessä. Treenitkin oli harrastelijanostelijan silmin löysemmän puoleisia, helkkarin pitkiä taukoja sarjojen välillä ja melko kevyitä painoja. Voi toki olla, että juuri sille salille siihen aikaan sattui joitain mätiä omenia, mutta vähän sellainen mielikuva syntyi, että selitykset ja valitukset sujuivat yleisurheilijoilta mutta raaka työnteko ei niinkään. Eihän ne lätkäjätkienkään treenit aina kovuudellaan häikäisseet, mutta lätkätyypit sentään olivat pääsääntöisesti hyvällä tuulella ja positiivisia.
Vastaukset
Kirjoittanut Extra
Herätys pelaaja!
Tuot omasta mielestäsi tärkeitä havaintoja eri urheilulajien edustajista. Niissä onkin eroja, mutta, jos yrität vähänkin vertailla 50 km kävelijää ja kiekkoilijaa, niin olet todella pahasti hukassa. Toinen niistä on urheilija, eikä se ole tässä vertauksessa kiekkolija, joka kyllä kerää rahat ja näkyvyyden. Tuo nesteytys viittasi vähän siihen. Jos jotain tiedät kestävyysurheilijan harjoittelusta ja kilpailemisesta, niin ymmärrät mitä siihen liittyy. Ei yksin kilpailusuoritus, vaan paljon, paljon muuta valmistelua. Nesteytyksen on todella toimittava, jos meinää heltessä kävellä maximivauhtia lähes 4 tuntia. Siinä on paljon mahdollisuuksia epäonnistua ja siinä on paljon elementtejä, joista kiekkoilija ei tiedä yhtään mitään.
Kirjoittanut pelaaja
Ihmeellistä touhua
Yleisurheiluniiloilla tuntuu olevan vallalla sellainen käsitys, että vain heidän touhunsa on urheilua. Silti minua hämmästytti silloin aikoinaan kun itse nostin yli 2-kertaa oman painoni penkiltä, 2,5-kertaa oman painoni maastanostosta eivätkä heittolajien maajoukkuemiehet eivät pystyneet samaan. Ja tein sen ilman dopingia, korkean tai matalanpaikan leirejä, mitään taloudellista tukea, ilman valmentajaa tai yhtään ketään joka olisi ohjannut tai avustanut minua millään tavalla. Suoritin samalla korkeakoulututkintoja ja kävin töissä. Aika paljon kropastaan saa irti vaikka olosuhteet eivät olisikaan ns. optimaaliset.
Jos omista treeneistä jotain oppi niin sen, että omaa tasoaan ei 99,9% ajasta ylitä. Ja siksi on aivan naurettavaa odottaa urheilijoidenkaan ylittävän oman tasonsa juuri jonain tiettynä päivänä.
Kirjoittanut pohjalainen
ei niin yksinkertaista
"itse nostin yli 2-kertaa oman painoni penkiltä, 2,5-kertaa oman painoni maastanostosta" Juu-juu, sinun olisi pitänyt kilpailla noissa lajeissa.
Se on ihan eri asia lähteä tekemään lajivoimaa yleisurheilun heittoihin, hyppyihin tai juoksuihin. Saati sitten painiin tai judoon.
Voi olla sulle yllätys, mutta testitulosten parhaat eivät ole lajiensa parhaita. Ellei sitten ole kyse penkistä tai maastavedosta.
Harrastalijatasolla kipeä peukalo tai pieni mahavaiva eivät haittaa. Huipputasolla ne ovat este menestyksellä. Tosin näissä EM-kisoissa on helvetisti Suomesta porukkaa, jotka kisaavat ihan väärässä maassa. SM-kisat kun järjestetään tänä vuonna Kajaanissa eikä Barcelonassa.
Kirjoittanut pelaaja
Aika yksinkertaista
Jos esimerkiksi moukarinheittäjän perustaso on vaikkapa 72 metriä ja hän sattuu kerran "tuurilla" heittämään 75 metriä hänen perustasonsa on edelleen siellä 72 metrissä. Ja kun isoissa kisoissa menee sitten "odotusten vastaisesti"(eli oikeasti odotusten mukaisesti) juuri se 72 metriä niin tarvitseeko sitä alkaa tv:ssä selittämään jollain väärässä kulmassa tulleilla auringonsäteillä? Tai sillä, että kroppa ei ollut hereillä?
Kirjoittanut isot painot
Bodattu jänis
Paljonko pelaajalla oli painoa?
Kirjoittanut pelaaja
Aika paljon vähemmän kuin nyt ;-D
Olihan sitä aika paljon vähemmän kuin nyt(~92 kg). :-D
Kirjoittanut patsy
niin
siihen treenaamiseen tosiaan kuuluu se, että ollaan huippukunnosasa just sinä tiettynä päivänä.
taitoa sekin vaatii vaan kuka on on avoimesti myöntänyt ettei osaa tähdätä huippukuntoaan vuosien treenaamisen jälkeen vaikka todisteita on riittämiin ??
Kirjoittanut jo ja ei
kyl ei
Oikeessa oot että turha selitellä, taso tosiaan ei riitä. Sitten moititaan kun Lahtio jäi pussiin :)
Ihan yössä taas vaellat yksilölajin ja joukkuelajien vertailussa. Mietipä vähän kummassa kilpailu on kovempaa.
Kirjoittanut Blck
Kysymys
"Silti minua
hämmästytti silloin aikoinaan kun itse nostin yli 2-kertaa
oman painoni penkiltä, 2,5-kertaa oman painoni
maastanostosta eivätkä heittolajien maajoukkuemiehet eivät
pystyneet samaan."
- Mikä tässä hämmästytti? Sekö, ettei heittolajien maajoukkuemiesten tärkein tavoite ollutkaan nostaa mahdollisimman paljon penkistä? Tai vetää mahdollisimman paljon painoa maasta, hitaasti? Ominaisuudet kokonaisuutena ratkaisevat, ei pelkkä voimataso.
"Treenitkin oli harrastelijanostelijan silmin
löysemmän puoleisia, helkkarin pitkiä taukoja sarjojen
välillä ja melko kevyitä painoja."
- Kuten edellisestä vastauksesta voidaan johtaa, tärkein tavoite ei suinkaan ole nostaa mahdollisimman paljon rautaa mahdollisimman lyhyillä palautuksilla. Jokainen laji (myös yu:n ulkopuolella) tähtää treeneissä siihen, että omassa lajissa saadaan aikaan mahdollisimman kova kilpailutulos. Se ei todellakaan tarkoita sitä mahdollisimman kovaa punttitulosta. Raskaat painot tarkoittavat käytännössä hidasta suoritusta, kevyemmillä painoilla suorituksesta saadaan enemmän lajinomainen. Noin niinkuin yleistettynä.
Kirjoittanut pelaaja
Zelezny ja Thorkildsen
Jan Zelesny painoi mitä lie 75-80 kg -> 160 kg penkiltä. Thorkildsen 90 kg -> 190 kg penkiltä. Kumpikin on ns. atleettityyppiä ja kumpikin hyvä esimerkki siitä millä tasolla voimaominaisuudet suhteessa omaan painoon pitää olla keihäänheiton huipulla. Voima = nopeus.