Kirjoittanut

Raviurheilu tarvitsee "Harkimon- ja Areena ilmiön"

Vielä 1990-luvun alkuvuosina kaikki Suomen jäähallit olivat huonokuntoisia ja huonosti asiakkaille ja oheismyyntiin sopimattomia 70-luvun betonirotiskoja, etten sanoisi.
Palvelun taso,julkisivut ja oheistilat DDR-tasoa.
Mitä tapahtui?
Harkimo rakensi Areenan ja teki sen Suomeen johtotähdeksi hyvästä hallista, missä kaikki on viimeisen päälle! Ja hokkuspokkus, samassa alkoi jumalaton kilpajuoksu, jokaisessa maan SM-liiga tason jäähallissa, tekniikan, varustelun ja tilojen saamiseksi edes siedettävälle tasolle verrattuna Areenaan.
Oli pakko, koska omat maakunnan asiakkaat näkivät, mikä taso voi halleissa parhaimmillaan olla!
Kuulostaako tutulta?
Kerrataanpa ja verrataan nykyraviratoihin!
a)70-luvulla rakennetut betonirotiskoiset energiasyöpöt ravikatsomot.
b)Surkeat asiakas- ja oheismyyntitilat.
c)Palvelu 70-lukulaista, liiallisella porukalla vanhoissa tiloissa toimien.
d)AV-tekniikka jäänyt pahasti jälkeen nykyajasta.
e)Toimintaa talkoilla "ravieläkeläisten" voimin.
f)Pihat ja parkkipaikat jätetty hoitamatta.
g)Aidat ja portit repsottaa ja julkisivut ovat nuhruiset oikeaa DDR-tyyliä.
h)Tallialueet surkeassa kunnossa.
i)Ympäristötietoisuus on radoilla tasolla 0.
Jne Jne ....
Mitä tehdä?
Veikkaaja-lehti jo tästä asiasta kolumnissaan vihjaisi, mutta eivät Ojapellon ja Vermon porukan pelossa uskaltaneet sanoa totuutta.
Suomen tuleva ratakehitys vaatii, että
Vermon hallitukselle ja Ojapellolle annetaan potkut!
Tästä porukasta on tullut Suomen raviurheilun ratojen kehityksen jarruporukka ja tulppa vailla vertaa!
Mielestäni Vermosta tulee tehdä Raviratojen Uusi Areena-ilmiö eli tehdä uusi, todellinen johtotähti maamme raviurheilun ratakehitykselle.
Aluksi V5-kierrokset Suomen kiertueelle vuodeksi, jotta Vermo saadaan korjattua kuntoon ja radan johtoon karismaattinen, innostunut johtaja. Uusi johtaja sitoutetaan rataan esim. maksuoptioilla tototuoton kasvusta!
Hallitukseen uusia innostavia ihmisiä, jotka tukevat toimivaa johtoa ja osaavat liike-elämän tosi asioita laajalla rintamalla.
Kaikki edellä mainitut asiat kuntoon ja uusinta mahdollista teknikkaa kehiin.
Totokortillinen (vrt. Veikkaus-kortti)toto-automaattikoneet, yleisötietokoneet käyttöön.
VIP-katsomot, kabinetit ja muut tilat kuntoon.
Yleensä rakennukset ja ympäristöt kuntoon.
Toto-tv kuvaus automaatti- tai AV-keskus ohjantaiseksi.
Raviratahotelli ja Ilmainen ravijuna Mäkkylään, josta esim. tunneli tai minijuna Vermoon.
Kaikkien raviratojen tuotteistus ja ketjutus samoille tuotemerkeille ja yrityksille!
Jne Jne.
Vain mielikuvitus ja taivas on rajana.
Nyt sitten joku huutaa kurkku suorana, kuka maksaa?? --> tietenkin hevosenomistaja, pienemmillä palkinnoillako?
Ei,ei ja vielä kerran ei!
Oletteko koskaan kysyneet itseltänne, miten monet pääosin kaikki radat katsomoineen on 70-luvulla saatu aikaan,kun nykypäivänä ei raha tunnu riitävän edes niiden korjaamiseen taikka kehittämiseen.
Ratkaisuni on:
A) V-pelit siirretään Fintotolle ja osa niiden voittovaroista korvamerkitään asetuksella ratoihin ja niiden kehittämiseen.
B)Yksityistä rahaa ratojen kehittämiseen, nykyaikaisilla mainoksilla, ulkoistuksilla ja kiinteistöjen sekä maan- ja maankäytön myynnillä.
C)Toto-tv kuvaus koneellistetaan.
D)Totomyynti pääosin automatisoidaan.
E)Ympäristökeskukset ja Kaupungit sitoutetaan raviratojen ympäristöjen ja niiden kaavoituksen kehittämiseen.
F)Uusin energian tuottotekniikka otetaan käyttöön rakennusten energian tarpeeseen.
G)Raviratojen tuote-ja yritysketjutus käyttöön.
jne jne... Keinoja riittää!
Mahdollisuudet voimakkaalle kehitykselle olisivat valtavat!
Mutta sitä ennen Vermon tulppa on irroitettava, sitten kehitys Vermossa ja siten koko Suomessa lähtee liikkeelle!
Kommentteja ja keskustelua tästä aiheesta tarvitaan, joten olkaapa hyvät!

Vastaukset

Kirjoittanut

Jokainen

joka on asioinut Vermossa 20 vuotta sitten ja tekee sen tänään uudestaan, kauhistuu!

Aika taitaa irrottaa tulpan itsestää ja sen pituinen se ......

Kirjoittanut

juuu

Pelit maakuntaradoille pienentää kokonaispottia, samoin kuin siirto fintotolle.

elä sie eki sentään konkkaan aja koko purtta.

Kirjoittanut

Näin on

Hyvin hyvin asiallinen pohdinta. Vermon yleisö- ja valjastusalueet ovat todella kaameassa kunnossa, mitään ei ole tehty vuosiin.
Olen jo aiemminkin ehdottanut, tämä tietysti väärä foorumi, mutta esimerkiksi Vermon vastuulliset kävisivät ottamassa oppia Solvallasta. Siellä on paikat kunnossa ja näyttäviä, eikä vaadi hirveästi edes rahaa, pitää vaan olla mielenkiintoa ja motiivi parantaa asioita.

Kirjoittanut

kehitystä radoille

Helppoahan se on rakentaa puitteet kuntoon, kun saa mielettömät tukiaiset yhteikunnalta. Lobbareita löytyi niin eduskunnasta kuin kaupunginvaltuustostakin. Raviradatkin olisivat huomattavasti parempia tasoltaan, jos ne saisivat miljoonia euroja tukirahaa rakentamiseen.

Hallien taso olisi parantunut Areenasta huolimatta. Se on osa luonnollista kehitystä. Kiekkoseurojen on pitänyt etsiä uusia tulonlähteitä mm. paremmasta ravintolatoiminnasta.

Raviradoille uuden rakentaminen ei varmaankaan ole taloudellisesti kovin helppoa. Avainroolissa on Hippos, jonka pitäisi alkaa kehittämään muutamaa keskeistä rataa ja tehdä niistä raviurheilun lippulaivoja.

Kirjoittanut

Hyvä Eki42

Paljon oikeata asiaa Ekin kirjoituksessa. Raviurheilu voi päästä eteenpäin vain kokonaisuunnitelman avulla, paljon isoja ja pieniä asioita pitää tehdä monen vuoden perspektiivillä ja jatkuvana toimintana. Yksittäiset Riku Raketit ja mitkä muut tahansa eivät kanna mihinkään. Tästä näkökulmasta tässä on sopiva ihmetellä myös Jaajon bussin saamaa huomiota. Kun idea tuli julkisuuteen, siitä kerrottiin siellä ja täällä. Nyt ollaan sitten oltukin jo viikkoja hiljaa. Miksi esim. nelosen ravilähetyksessä ei käydä joka viikko haastattelemassa jaajolaisia, miksi tätä juttua ei nosteta esiin?

Kirjoittanut

Elysee-areena

Sanoisin kyllä, että tämän buumin aloitti Turun Elysee-areena eikä suinkaan Harkimon Hartwall-areena.

Raveja vaivaa sellainen "vähän sinne päin" -asenne. Aina välillä jotain tehdään, mutta kaikki tehdään hutiloiden ja huolimattomasti.

Kirjoittanut

Eki 42

Taitaa osua asian ytimeen.

"Suomen tuleva ratakehitys vaatii, että
Vermon hallitukselle ja Ojapellolle annetaan potkut!
Tästä porukasta on tullut Suomen raviurheilun ratojen
kehityksen jarruporukka ja tulppa vailla vertaa!"

Tai ainakin niin, että nykytilassa oleva Vermo ei saisi hallita Fintotoa ja Hipposta. Siihen se näkyy yllättävän voimallisesti pystyvän.

Kirjoittanut

senverran..

että toivon mukaan ei ravit koskaan lähde harkimo-ilmiöön mukaan.

Seuraukset voisi olla katastrofaaliset kuten jokerien kohdalla on nyt nähty.

Pitkäjänteisyyttä pitää olla. Ei tälläset muutaman vuoden tai vuosikymmenen projektit tuo muuta kuin tuskaa.

Kirjoittanut

Avauksessa

on kyllä paljon asiaa, otsikko saattaa olla hieman harkitsematon?

Kirjoittanut

Aivan

Vuonna 1991 turkulaisilla oli aihetta juhlaan. Turkuhalli valmistui, TPS voitti kolmannen kerran peräkkäin SM-liigan ja kaupungissa järjestettiin jääkiekon MM-kisat.

Tämä menestystarina on täysin unohdettu ja paasataan jostakin Harkimosta uudistajana, vaikka hänen halli valmistui kuusi vuotta myöhemmin.

Mutta näinhän se menee raviurheilussakin, joku mediaseksikäs tolvana nostetaan guruksi ja hiljaiset puurtajat unohdetaan..

Kirjoittanut

Aivan ensimmäiseksi

kommentoin kirjoituksen ulkoasua. Osa kirjoituksen sisällön ymmärtämisestä ja hahmottamisesta valuu hukkaan, kun pitkässä ja sisältörikkaassa tekstissä ei ole asianmukaista kappalejakoa. Kyllä sitä enteriä voi kappalejaon aikaansaamiseksi käyttää.

Toiseksi kirjoitus asettaa kaikki Suomen raviradat samalle viivalle mm ympäristöasioiden ja ratojen ja ratarakennelmien ja -rakennusten kunnon hoitamisen suhteen. En tiedä kuinka monella radalla aloittaja on oikeasti vieraillut paikanpäällä mutta sellainen kuva tulee, että aloitus on kirjoitettu Vermosta ja yleistetty koskemaan kaikkia ratoja Suomessa.

Osa Suomen radoista on oikein viihtyisiä ja hyvinhoidettuja. Toki mm katsomorakennuksissa on vielä paljonkin korjaamisen varaa mutta eivät kaikki aivan toivottomia ole.

Ympäristölainsäädäntömme koskee myös kaikkia raviratoja, ei kaupunkeja ja ympäristökeskuksia tarvitse erikseen niiden hoitoon sitouttaa.

Aloittaja listaa monia aivan ajattelemisen arvoisia asioita, joita kannattaisi jatkossa työstää enemmänkin. Yksi asia, johon haluaisin erittäin tiukasti puuttua, on tämä jatkuva valitus siitä, että raviradoilla on liikaa henkilökuntaa töissä.

Raviradoilla työskentelevä henkilöstö hoitaa muitakin tehtäviä kuin ravikilpailujen järjestämisen. Yksi erittäin paljon työllistävä tehtävä on hevosten rekisteröinti tunnistamisineen ja tunnistusmerkitsemisineen. Kyseinen prosessi on erittäin työläs ja hidas, pahimmillaan se kestää jopa vuoden. Ei näistä tehtävistä enää voi henkilöstöä vähentää. Toki itse prosessia voisi varmaan nykytekniikoiden aikakaudella yksinkertaistaa ja vapauttaa näin henkilökuntaa muihin tehtäviin. En halveksisi myöskään talkootyön merkitystä raviurheilulle.

En tunne kuvaustekniikoita tarkasti mutta olettaisin, että aika tylsiä lähtöjä ja ohjelmia saisimme pelkällä automaatiotekniikalla.

Totomyynnin automatisointi olisi kuolinisku uusien pelaajien saamiseksi asian ympärille. En missään tapauksessa suostuisi asioimaan itsekkään totoautomaatin kanssa enkä käyttämään jotain yhteistietokonetta radalla. Totomyyjien palvelualttiuteen ja asiakastyön hallitsemiseen toki tulisi kiinnittää huomiota.

Raviratojen omistussuhteet ja niiden saama rahoitus on niin monimutkainen järjestelmä, etten siihen puutu. V-pelien tuotto raviurheilulle taitaa tällä hetkellä olla noin kuusi miljoonaa euroa vuodessa suorana palautuksena ja lisäksi niiden vaikutus hevostalouskertymän kautta. Kun pelien siirto Fintotolle tulee väistämättä pudottamaan vaihtoja, jäisi niistä noin 2-3 miljoonaa vuositasolla "ylimääräistä" ratojen kehittämiseen.

Kun Veikkauksen tulouttamasta rahasta käytettäneen nykyisin iso osa V5- ja V75-ravien palkintotukiin, voi jokainen ryhtyä mielessään pohtimaan, mitä ko ravien palkintotasoille tapahtuisi, jos entistä isompi osa rahoista käyteyttäisiin infrastruktuurin parantamiseen.

Raviradat ovat nykyisin yksilöllisiä ja yksilöllisesti hoidettuja. Ratojen ja toimintojen ketjuttaminen ja toimintojen siirtäminen yksille ja samoille oheistoimijoille veisi tämän yksilöllisyyden. Minun mielestäni se olisi kielteistä kehitystä.

Yhteistoimintaa eri ratojen kesken on varmasti lisättävä kaikilla eri osa-alueilla. Radat tekevät jo nyt kiinteää yhteistyötä yhteiskunnan eri toimijoiden ja yritysten kanssa ja lisäävät näitä toimiaan koko ajan.

Kaikkein tärkein on kuitenkin itse tuote, ravikilpailutoiminta. Tämän suhteen on menty pahasti hakoteille ja jos tätä ei viimeistään jo nyt käsitetä, on aivan turha rakentaa myynti- ja markkinontitoimintaa mahdottoman tuotteen ympärille. On myös turhaa yrittää kehittää raviratoja sinänsä, jos kilpailutoiminta itsessään on tasoltaan kelvotonta.