Ruotsin ravivalmentajien puheenjohtaja Jim Frick kuvasi viime viikon torstaina Travnetissa ATG:n ja STC:n päätöksiä lopettaa Gävlen ja Kalmarin radoilla ympärivuotisen kilpailun yhtenä niistä päätöksistä, jotka saavat Ruotsin raviurheilun hitaasti mutta vakaasti uppoamaan.
Ravivalmennus ei enää kannata lähialueilla, kun palkinnot ovat pienentyneet vaikka totovaihdot ovatkin kasvaneet. Maassa on jo lopettanut tai lopettamassa useita nuoria ravivalmentajia, joita ala tarvitsisi että sillä olisi yleensä tulevaisuutta. Kun kausiradoilta ei kannatta tai ole mahdollista pitkien kuljetusmatkojen takia kulkea muualla, tai muuttaa suurratojen äärelle, on hevosten omistaminen menettänyt hohtonsa. Nyt esim. pohjoisen radoista Bodeniin pitää yrittää houkutella hevosia Suomesta.
Päätöksillä pyritään nostamaan palkintojen tasoa polttoaine-, ruokinta- ja palkkakustannusten kohoamisen vuoksi, mutta järkeistäminen on niin yksipuolisesti ohjattua, että siinä ei ole juuri kuultu kärsimään joutuvia raviratoja. Samalla on maassa taloudellsesti huonommin hoidettuja ratoja, jotka säilyttävät ravikalenterissa koko vuoden läpi ajettavat kilpailunsa.
Kun maan osat eriarvoistuvat, tulee väistämättä eteen tilanne, että kiinnostus raveissa käyntiä ja lopulta pelaamistakin kohtaan vähenee ainakin jossain osissa Ruotsia. Kun lisätään vielä tähän soppaan lama, ulkomaalaiset vedonlyöntifirmat, ATG:n edelleen kehnosti toimiva uusi pelisivusto ja tuhlaileva organisaatio, syntyy helposti noin negatiivinen tulevaisuudenkuva kuin Frick maalailee artikkelissaan.
Vastaukset
Kirjoittanut hätähousu
Öröbro käy taistoon
Rata haluaa turvata ympärivuotisen lisenssinsä rakentamalla nykyajan tarpeet täyttävän ravi- ja urheilupyhätön lähemmäksi keskustaa. Jäähallin, jalkapallokenttien ja sisäpelihallien lisäksi tälle virkistysalueelle suunnitellaan peräti 1,4 km mittaista ravirataa. Hankkeen rahoitus ja muu suunnittelu on vielä hyvin alkutekijöissään. Miten mahtaa Solvallan "sisäraviratahanke" edetä?
Eilen järjestettiin Gävlessä tiedotustilaisuus raviradan tulevaisuudesta, kun keskusjärjestö STC on päättänyt alentaa raviradan kakkosratojen joukkoon, eikä siellä ajeta enää ympärivuotisia raveja. Tilaisuuteen osallistui edustajisto mm. Kalmarin radalta, joka koki myös arvonalennuksen.
Gävlen kunnan edustajan puhe radan merkityksestä kasvukunnassa ei paljon painanut, kun päätökset on tehty sitä silmälläpitäen, että HD-kuvauksen tarvitsemat miljoonat pitää saada säästettyä jostain. Teräväpiirtokuva lähetetään vain niiltä 12:lta radalta, jotka järjestävät ympärivuotiset ravit. Gävlen radan hallitus ilmoitti, että se on päättänyt pulittaa TV-kuvaukseen tarvittavat rahat itse. Sekään ei tuntunut hetkauttavan, kun päätöstä perusteltiin sillä, että radan ilmoitti kotiradakseen liian pieni hevosomistajajoukko. Tämä on ontuva peruste, koska radalla kilpailee lähiratojen hevosia paljon. Kolmivuotislähdöstä karsittiin Gävlessä paljon hevosia, samalla kun Solvallan radalla ajettiin lähtö vajaana.
Gävleläisten kysymyksiin vastasi delegaatio, johon kuului STC:n edustajina puheenjohtaja Patrik Sandin ja tiedotusjohtaja Mats Fransson sekä ATG:n korkeimmat johtajat Remy Nilson ja Benno Eliasson. Kokoukseen osallistuneiden tunne oli Travnetin mukaan sellainen, että ATG johtaa nykyään raviurheilua Ruotsisissa, koska lähes kaikkiin kysymyksiin vastasi Nilson. Melkoisen moni kysymys jäi kuitenkin kokonaan vastaamatta.
Kovin suuria toiveita paluusta ympärivuotiseksi radaksi ei Gävlen kannata elätellä, kun rattaat on pantu pyörimään. Inventointi ja mahdollisuus puutteiden korjaamiseen pitäisi olla ensimmäinen ratkaisumalli.
Kirjoittanut hätähousu
Hämmästyttää, kummastuttaa pientä kulkijaa
Ruotsin hevosomistajien liiton puheenjohtaja Lars Uggla ihmettelee Travrondenin artikkelissa STCATG:n (kirjoitetaan nykyään yhteen) TV-sopimusta TV4:n kanssa. Kun budjettisuunnitelman mukaan raviurheilu maksaa 90 miljoonan kruunun vuosituotantokustannukset kokonaan itse ja aikoo vielä mainostaakin kanavalla 60 miljoonalle, saa salibandy koko TV-tuotantonsa ilmaiseksi ja TV4 maksaa vielä seuroille tukeakin. Kun TV4Sportin salibandilähetyksiä katselee lauantaisin 50 000 katsojaa, katselee arkisin raveja 80 000 ja lauantaisin peräti 400 000. Miten tämä kuulostaa niin tutulta, heh heh?
Jos Ugglan tiedot pitävät paikkansa, tulee HD-kuvaukseen siirtyminen ja sitä varten tarvittava valaistus kullekin radalle maksamaan ehkä 10 miljoonaa kruunua tämän päälle. Tarkoitus on kasvattaa vaihtoja laadukkaammalla kuvalla, mutta kun esim. Kalmarin rata jää poikapuolen asemaan kausiratana, ei kaakkois-Ruotsissa ole enää puoleen vuoteen ravitoimintaa. Lähin rata on 200 km päässä. Toisaalta saman säteen sisällä on Örebron lähettyvillä 6 ympärivuotista rataa.
Jos katselee raviurheilun keskusjärjestön STC:n hallitusta, niin huomaa ihmeellisen asian: radat joilla ei ole edustajaa - Kalmar, Gävle, Umåker ja Östersund - häviävät ravipäivien määrässä kun taas radat joilla on edustajat - Boden ja Mantorp lisäävät ravipäiviään.
Lisääntyneet kulut tulevat hevostenomistajien maksettavaksi yhtälössä, jossa ensin pelaajat, verottaja, STC, ATG ja kyseinen rata saavat oman osuutensa. Vaihtojen pitäisi nousta yli 300 miljonaa, että palkintosummina jaettavan rahan voisi kuvitella pysyvän samalla tasolla. Olisiko verottajan otettava osuutensa vasta kustannusten jälkeisestä kruunumäärästä?
Edelläkuvattu TV-peli ei siis hevosenomistajien näkökulmasta tunnu kovin oikeudenmukaiselta.
Kustannukset ovat kasvaneet niin, että ainakin Stig H nostaa taksaansa 15 kruunulla päivässä aprillipäivästä lähtien. Myös valmentajan osuus sisäänajetusta rahasta tulee nousemaan kyseisen valmentajan tallissa 15 prosenttiin. Kun Ruotsin kultadivareissa taso on niin kova, saa Suomi ihan mieluisen paluumuuttajan: Bar Code ravistaa Ruotsin tomut kavioistaan ja palaa kilpailemaan Suomeen.