Kirjoittanut

Lama iskee - ratoja vähennettävä?

Keskiviikon Hevosurheilussa heräteltiin taas keskustelua ratojen oikeasta määrästä ja pohdittiin kuinka monella radalla on järkevää olla varustus ajaa ympäri vuoden.
Mikäköhän helekutin mantra se on että Suomessa pitää olla tosiaan 17 rataa joilla ajetaan ympäri vuoden? Eihän Pariisissakaan ajeta, vaikka populaa on Suomen verran Iisalmen kokoisella alueella (Iisalmi on pinta-alaltaan iso kaupunki, tiedoksi kehä 3:n sisällä asuville peräkylän pojille jotka kuvittelevat asuvansa metropolissa).
Mitä jos maa jaettaisiin alueisiin joidenka sisällä olisi 3-4 rataa jotka kukin ajaisivat 3-4 kk pitkän kauden? Kustannussäästöjä saisi varmasti vaikka siten että alueella olisi yksi yhteinen organisaatio. Nythän 20 ravipäivää vuodessa ajavalla radalla on toimitusjohtaja, kilpailusihteeri.... Ja rataa pidetään kunnossa ympäri vuoden.
Muun ajan vuodesta rata voisi olla muussa käytössä - sisätilat sopisivat pienellä muuntelulla vaikka sisäpelihalliksi ja kesät raviradan keskelle saisi 3-4 jalkapallokenttää kaupungin junnuille...

Vastaukset

Kirjoittanut

Mistä hevoset?

Muutenhan tuollainen toimisi hyvin, mutta mistä hevoset pitkien välimatkojen maassa?

Kirjoittanut

Kun ei muutakaan keksitä

Sitten kun muut keksinnöt loppuvat niin vetäistään esille tämä "rataluokituskortti", joka muka ratkaisisi jotain.

Suomi on iso maa ja siellä pitää senkin puolesta olla paljon ratoja; myös ympärivuotisia. Kukas sen voisi taata että jos luokitus jotenkin radikaalisti tehtäisiin uusiksi niin mitä siitä ketään loppujen lopuksi hyötyisi? Valtio kai polttoaineverojen muodossa, kun edelleen entistä pidemmältä rahdattaisiin aina 150 hevosta paikan päälle missä sitten kilpaa ajettaisiin.

Tanskassa ei ole välimatkoja nimeksikään ja ratojakin vähän, mutta silti ei homma ole oikein toiminut.

Norjassa voidaan harrastella muuten vaan jos valtio on sitä mieltä kun siellä ei ole rahasta kiinni.

Ruotsissa ollaan hyvinkin eri tasolla kuin Suomessa (vaikka toki talouden ahdinko sielläkin jyllää) ja miksi? Ratoja on Ruotsissa eli pitkässä ja isossa maassa sielläkin paljon, mutta vielä enemmän siellä on harrastajapohjaa sekä ravihevosilla että pelaajapuolella.

Niin kauan kuin Suomessa on ravihevospuolella SEKÄ PELAAJAPUOLELLA pieni hevijuusereitten joukko joka jatkaa vaikka miten menee ja vain joskus saadaan satunnaisesti mukaan talouden nousukauden aikana "muita" mukaan näihin joukkoihin niin voidaan olla varmoja että kun talous notkahtaa notkahtaa kaikki muukin ravien ympärillä. Eikä silloin auta vaikka tehtäisiin joka viikko uusi ravirataluokitus.

Jotain muuta olisi pitänyt tehdä ja pitäisi tehdä kuin miettiä vain ravirataluokituksia ja/tai esim. "ilmaisia" verokevennyshyötyjä tai arpajaisverouudistuksia työpöydän ääressä. Näillä ratkaisuilla kun ei luoda mitään pitkäaikaista vaikutusta siihen mihin suuntaan raviurheilua ollaan kehittämässä Suomessa.

Yli 25 vuotta on tullut seurattua tätä puuhastelua myös siltä kantilta katsottuna että mikä olisi kaikkien kannalta parasta. Jostain syystä harvoin on tuntunut siltä että on tehty sellaisia päätöksiä mikä olisi kaikkien kannalta paras ratkaisu; ehkä nettipelin pystyttäminen on ollut sellainen, mutta sekin toisaalta oli kai jonkinmoinen pakko tai ilmankaan ei voitu olla.

Mutta kertokaapas nyt sitten ihan lyhyesti tai pitkästi miten auttaisi tämänhetkistä tilaa se, että ratoja luokiteltaisiin moneen uuteen luokkaan ja/tai osa lakkautettaisiin kokonaan?

Kirjoittanut

Suomenna Pilot

Mitä tarkoittaa hevijuuseri? Mietin vain olenko minä itse hevijuuseri koska pelaan suhdanteista piittaamatta.

Kirjoittanut

Pilotilta hyvä kirjoitus

Siltä pohjaltahan raviurheilua pitäisi kehittää että kaikki hyötyisivät. Ravirataluokitus muuttaa ainoastaan lajin sisäisiä rahavirtoja, mutta yhtään lisärahaa se ei tuo raviurheilulle. Ehkäpä jopa päinvastoin, jos joillain alueilla joudutaan sen jälkeen lyömään pensselit santaan ja harrastajamäärät kutistuvat.

Kirjoittanut

Ilmeisesti olet

Hevijuuseri voitaisiin toki suomentaa hedelmä/vihanneskäyttäjäksi myöskin, mutta hevospelejä ajatellessa hevijuuseri pelaa tapojensa mukaisesti ja sitä ei muuta paljonkaan oma tai muun talouden tilanne.

Aivan samaan tapaan hevosia harrastavat ja kilpailuttavat pitävät hevosia siitä huolimatta että mikä on palkintotaso lähiradalla tai yleensäkin.

Periaatteessa siis rakkaudesta lajiin molemmissa tapauksissa riippumatta siitä onko se taloudellisesti kannattavaa vai ei.

Kirjoittanut

Ymmärrän nurkumiset palkinnoista...

vaikka niitä yllättävän vähän esitetäänkin: Kun ajattelee esim. sitä, että Kuopion sunnuntain ykköraveissa voittajat saivat 800 euroa, voi vain ihmetellä, miten tästä maksaa valmentajan ja ohjastajan palkat sekä muut kulut? Kaksikaan voittoa kuukaudessa ei riitä. Ehkä hevospoistumaa tulee tapahtumaan itsestään. Tai sitten amatöörit alalla vain lisääntyvät, jolloin Suomen hevosurheilun taso vaan jatkaa laskuaan.

Kirjoittanut

Henkinen lama iskenyt jo peliin, törkiää on nyt

Epärehellistä peliä vermossa pelaajia kohtaan, myös ympäri-åmpäri Suomen ratoja:
Pelaajat kaikkoaa ja vaihdot laskee - HYVÄ sisäpiiri kun tuhositte Suomen raviurheilun Hippolan poikien kanssa:) Mukavaa PikkuJoulua!

Kirjoittanut

pohtii

"20 ravipäivää ajava rata pitää rataa kunnossa koko vuoden"---niin,jos ketjun aloittajalla on joskus arkena aikaa niin menepä jollekin radalle vaikkei siellä ravipäivää olekaan. yllätyt ihmeesti, raviradalla näet nimittäin aikas paljon hevosia juoksemassa. katsos kun niitä kilpailevia heosia pitää silloin tällöin treenatakin kunnossa olevalla radalla.suurimmalla osalla hevosenomistajia kun ei ole omaa privaattirataa takapihalla.

Kirjoittanut

kymmenen ympärivuotista

rataa on näkyvissä, muilla ajetaan vain kesällä kerran tai kaksi

Kirjoittanut

Radanpito - taitolaji

Kyllähän rata pitää tietenkin suht hyvässä kunnossa olla treenaaville hevosille mutta ei sen kunnostus lähellekään sitä maksaisi jos vain treenaamista varten käytetään. Radan kunnostus nielee huimia summia vuodessa ja jos rata olisi vain harjoituskäytössä 7-9 kk per vuosi,kyllä säästöjä tulisi.
Ja harjoituskaudella ehkä ympäristön valmentajat voisivat pitää rataa itse kunnossa?!?
Taitolle - olen ollut yhden raviradan hallituksessakin muutaman vuoden joten on tuolla radalla joskus keskellä viikkoakin tullut piipahdettua.