Kirjoittanut

Perustietoa kimppaomistamisesta

Kimppaomistus on yleistynyt viime vuosina kovasti ja yleistyy edelleen. Ajatus jakaa riskit ja kustannukset ja päästä iloitsemaan mahdollisista menestyksistä porukassa moninkertaisesti on kerrassaan nerokas.

Riskejä ja kustannuksiahan hevosen omistamisessa nimittäin riittää: lähtökohta on, että vain noin joka kymmenes ravihevonen elättää itsensä ja vielä harvempi tuottaa voittoa. Mahdollisuuksia voi parantaa löytämällä hyväsukuisen ja hyvärakenteisen varsan – kimpathan kootaan yleensä varsojen ympärille, koska hyvät täysi-ikäiset hevoset ovat yleensä liian kalliita ostaa – ja sille taitavan ja motivoituneen valmentajan. Sitten vaan odotellaan ja toivotaan parasta.

Media Stablen kaikki kimppavarsat ilmoitetaan aluksi kaikkiin kotimaisiin kasvattajakilpailuihin, mutta jatkossa mennään tietysti hevosen ehdoilla. Varsan edistyessä selvenee, mihin kilpailuihin sitä kannattaa maksaa ja mihin ei, ja valmentajien niin suosittaessa voidaan hevosesta hankkiutua eroonkin. Kaikki hevoset eivät tietenkään voi olla juoksijoita, ja on omistajien etu, mitä aikaisemmin kohdalle sattuneesta huonosta hevosesta pääsee eroon. Valmentajille on tähdennetty, että kun heidän uskonsa hevoseen alkaa horjua, siitä tulee tieto myös omistajille.

Valmennuksessa tavoitteena on aina ensisijaisesti terve ja pitkäikäinen kilpahevonen. Esimerkistä käy Highest Oak, joka oli 4-vuotiaana Kasvattajakruunun alkuerissä Express Merettin jälkeen toinen ja juoksi Derbyn karsinnoissakin, mutta on puhkeamassa kukkaan vasta nyt 5-vuotiaana. Tai High On Emotion, jota säästeltiin ison koon vuoksi 4-vuotiaaksi asti, mutta jolla tähdätään edelleen syksyn ikäluokkalähtöihin.

Mitä kimppahevosen pito sitten maksaa? Kaikkia kuluja ei tietenkään voi ennakoida, mutta otetaan esimerkkitapaukseksi 3-vuotias Wrap It Up. Se syndikoitiin tasan kaksi vuotta sitten (8000 euron kokonaishinnasta) ja on maksettu sen jälkeen kaikkiin ikäluokkakilpailuihin U.E.T. Grand Prix’tä myöten. Ruuna on käynyt – kop kop – klinikalla vain ruunauksessa ja vakuutettu hankintahinnasta. Jokaista 1/10-osuutta kohti on nyt maksettu 1750 euroa, eli keskimääräinen kuukausikulu on ollut 73 euroa. Suuruusluokka on siis se, joskin valmennus- ja ilmoittautumismaksut tietysti pikkuhiljaa nousevat ja niitä eläinlääkärikulujakin tietysti joskus tulee. Normaalitapauksissa kilpaileminen alkaa 3-vuotiskaudella, ja Wrap It Upillakin toivottavasti jo kesäkuussa.

Media Stablen kimpoissa rahaa ei kerätä kuukausittain vaan yleensä 300 euroa 1/10-osuutta kohti noin kerran neljässä kuukaudessa. Näin rahaa ei tarvitse olla laittamassa tilille joka kuukausi eikä kuukausimaksuun tarvitse sisällyttää puskurirahaa satunnaisia kuluja varten. Laskuja maksellaan tililtä niin kauan kuin rahaa riittää, ja uutta kerätään kun entinen loppuu. Tiedottamiseen voit tutustua Media Stablen nettisivuilla.

Tässä oli pieni perustietopaketti kimppaomistamisesta. Jos heräsi lisää kysymyksiä, lähetä sähköpostia yllä näkyvään osoitteeseen. Jos taas heräsi kokeilunhalu, piipahda Media Stablen nettisivujen Markkinoilla ja tsekkaa mitä on tarjolla!

Vastaukset

Kirjoittanut

Kimppaomistamisen huono puoli

Kiitos valaisevasta ja perustellusta näkökannasata. Huonoin puoli kimppaomistamisessa on se, että kun huonosti sattuu, niin hevosen tulavaisuudesta päätettäessä on yhtä monta näkökulmaa kuin on omistajaa. Tästäkin on kokemusta. Jos lompsa vaan on kunnossa, niin yksin tai kaksin hararstaminen on kaikista parasta.

Kirjoittanut

kimpat

Jep,komppaan tässä edellistä kirjoittajaa. Itse olin mm. mukana 10 hengen kimpassa missä ostettiin hevonen ruotsista,kahden eka startin perusteella raveista hyvin perillä oleville jäsenille (minä ja pari muuta) oli hyvin selvää että kaakilla ei tee helevettiäkään. Kun polle kuitenkin sattui olemaan toisessa noista starteista 3. maalissa niin muut porukan jäsenet oli jo ilmottamassa elitloppetiin ja aivan tohkeissaan. Se jäi näiltä huomaamatta että hevonen sai namureissun,vastus oli aivan mätä eikä meidän polle kiriny tilaa saatuaan yhtään. Hevosesta ois pitäny päästä samantien eroon mutta eipä siitä myymisestä mitään tullu kun valtaosa kimpan jäsenistä ei ymmärtäny asiasta mitään. Luovuin sitten omasta osuudestani ilmaiseksi,selvää säästöä oli sekin.

Muutenkin tuollainen iso porukka jotenki syö mielekkyyden koko hommasta,sellainen 5 jamppaa on aika maksimi jotta kimppa toimii kunnolla ja siinä oikeasti tuntee että kyseessä on oma hevonen.
Kimppaa perustaessa on myös syytä tehdä heti kaikille selväksi kuka hevosen kilpailuttamisesta,valmentajasta,mahdollisesta myynnistä ym. asioista päättää. Kaikkien mielipidettä voi kuunnella ja myynnin osalta tietysti pitääkin mutta homma toimii kunnolla vain jos jollain kimpan jäsenellä on lopullinen päätäntävalta joka on kirjattuna sopimukseen,muuten jossain vaiheessa tulee aivan varmasti hämminkiä.

Kirjoittanut

Muistutus alkaville

Kimppahevosta suunnittelevien kannattaa myös muistaa olevan tarjolla myös oikeasti kovasukuisia vaihtoehtoja.

Kirjoittanut

Just joo

Kimppaomistamisessa on sekin hyvä puoli, että ei pääse ikinä tilille. Jos vaikka on 15 omistajaa ja voitat esim. tavallisen 75-lähdön, niin kaikkien vähennysten (kuskipalkkio,matkakulut ym.)jälkeen saat siitä päivästä voittoa about 150 euroa miinus verot. Sitten maksellaan 1000 ekkua per kuu valmennusmaksuja ja mahdolliset lääkkeet/kengitykset päälle. Yksi kolmossija vielä kylkeen samalta kuulta niin se on sit jotain 80e per nuppi netto ja 55-60 brutto.

Kirjoittanut

tuherolle

Jos kk menot ovat luokkaa 1000 euroa, niin toki 15 hengen porukassa se tarkoittaa n.67€/kk/henkilö. Jos sattuu tulemaan 1500 voitto, sillä sitten maksellaan sen kuun menot ja aivan sama kuinka monta omistajaa on. Jos on niin hyvä tuuri, että saa hevosen joka oikeasti tienaa, niin ei se harmita silloinkaan, kun omistajia on monta.
Joku voi tuurilla saada jo ensimmäisellä kerralla pärjäävän hevosen, mutta jos 1 vuotiaana ostaa ja kolmevuotiaaksi kasvattaa, ennen kuin rahaa alkaa saada, niin kalliiksi se yksin tulee. Kaikki eivät ole rahamiehiä/naisia, vaan tavallisia palkansaajia tai pienen yrityksen pyörittäjiä, jotka haluavat kuitenkin harrastaa. Harvoin harrastus tuottaa mitään muuta kuin mielihyvää ja hauskaa yhdessä olemista.
Jos kimppahevosia ei kaupattaisi ja kimppoja perustettaisi, olisi meillä todella vähän hevosia ja varsinkin hyviä sellaisia. Rahamiesten piiri kun ei sittenkään pysty yksin raviurheilua pelastamaan, vaan meitä tyhjätaskujakin kaivataan, vaikka sitten kimppaomistajina.

Kirjoittanut

tuherolle lisää

Ei hevosen omistamisessa ole aina kyse rahan hankkimisesta. Jos näin luulet olet pahasti väärällä alalla. Sitä saa muuhun sijoittamalla varmasti paljon helpommalla ja varmemmalla. Omistamisessa on harrastamisen riemu ja joskus myös onnistumisenkin!!!!

Kirjoittanut

Kimppa Kivaalle

Totta tämäkin puoli, mutta itse jos/kun hankin hevosen on maksimi kaksi omistajaa. Haluan nimittäin saada "nousun" jos hyvin käy. Hanttikortti jos tulee niin sit tulee takkiin, mutta riskejä täytyy ottaa. Ja voihan sen hävittää pikimmiten jos ei peli vedä. Ja kun sijoittamisesta puhuit niin pelipuolella menee nyt niin lujaa että en ihan äkkiä tiedä parempia sijoituskohteita (esim.Win Capita). Ihmettelen henkilöitä joiden syke nousee hevosensa juostessa jos omistajia on vaikkapa parisataa. Se on sama kuin tyhjää pyytäisi Kyllähän jokainen vaikka ei myönnäkään, haluaa saada jotain viivan yläpuolellekin. Punainen aate on aikas kaukana meikäläisestä enkä halua ositella totovoittojanikaan muiden kanssa.

Kirjoittanut

tuhero

Viivan alapuolelle tuhero, alapuolelle!

Kirjoittanut

?

Miksei rahaa kerätä kuukausimaksulla? Luulisi olevan helpoin ja mielyttävin rahankeruu muoto.Mahdollinen ylijäämä palautuisi kuitenkin jossain vaiheessa.

Kirjoittanut

syitä löytyy

Miksei rahaa kerätä kuukausimaksulla? No varmaan siksi, ettei tietyiltä henkilöiltä tarvitse koko ajan olla penäämässä rahaa, aina porukkaan sattuu joku jonka maksut laahaavat. Jos perustaisin kimpan uudestaan, niin tasan tulisi kolmen kuukauden maksut vaadittua kerralla.

Kirjoittanut

Muutamia seikkoja omistusta harkitseville

Koska Hevosurheilu –lehden virkaatekevä päätoimittaja kirjoittaa täällä oman, hyvin puolueellisen näkemyksensä kimppaomistamisesta ja mainostaa samalla yhtiönsä toimintaa, on syytä esittää kimppaomistamisesta ja hevosmarkkinoista hieman sitä toistakin näkökulmaa.

Seuraavasta puolesta vuodesta tulee Hevosurheilu –lehden kannalta hyvinkin mielenkiintoinen: nythän siellä on sekä päätoimittajalla (Rättyällä Media Stable) että toimitussihteerillä (Aallolla Good-talli) oma yhtiö, jonka kautta he kasvattavat, omistavat ja myyvät hevosia.

Väkisinkin kyseiselle kaksikolle tulee kytköksiä lajin eri sidosryhmiin, kuten valmentajiin, ohjastajiin, ostajiin ja kimppojen muihin jäseniin… Siis kytköksiä, joissa raha vaihtaa omistajaa.

Vaarantuuko puolueeton tiedonvälitys? Se jääköön jokaisen, toivottavasti kriittisen lukijan mietittäväksi. Aika näyttää.

Sinällään heidän yhtiöidensä toiminnassa ei ole mitään pahaa, päinvastoin. Siitä vaan yrittämään ja kasvattamaan. Kun Suomen Hippoksen kustantaman lehden päätoimittaja ja toimitussihteeri kuitenkin harjoittavat ”sivutoimenaan” yhtiöidensä kautta kyseistä toimintaa, on jääviyskysymys monessakin kohdassa aiheellinen.

Sitten muutama kohta Jari Pekka Rättyän kirjoituksesta.

”Kimppaomistus on yleistynyt viime vuosina kovasti ja yleistyy edelleen. Ajatus jakaa riskit ja kustannukset ja päästä iloitsemaan mahdollisista menestyksistä porukassa moninkertaisesti on kerrassaan nerokas.”

Pitää täysin paikkansa, kimppaomistamisessa on monia hyviä puolia, jotka kiteytyvät JP:n aloituksessa. Esimerkiksi Media Stablen Next On Headlinesin ympärille kyhätyssä kimpassa on alun perin vaatimattomat 60 jäsentä. Mairittelevia sanoja tuossa ylhäällä.

Totuus tietysti on, että ylivoimaisesti suurimman hyödyn kimppaomistamisesta eivät korjaa omistajat, vaan hevosten kasvattajat/myyjät. On typerää, että mainostetaan ylihintaisia, sukunsa puolesta hyvin keskinkertaisia hevosia kimppaomistamisen ihanuudella. Tai toisaalta, ”kovasukuisia” varsoja myydään vielä suurempaan ylihintaan. Jokainen, joka vähänkin ajattelee omilla aivoillaan ja seuraa mitä ympärillä tapahtuu, huomaa, että kimppamyynnissä hevosten hinnoissa on aina…siis aina ilmaa. Kuinka paljon, se riippuu myyjän omastatunnosta. Kimppaomistaminen on siis lopulta kerrassaan nerokas tapa lihottaa myyjän/kasvattajan kukkaroa niin, että koko kaupan ainoa hyötyjä on myyjä itse.

” Riskejä ja kustannuksiahan hevosen omistamisessa nimittäin riittää: lähtökohta on, että vain noin joka kymmenes ravihevonen elättää itsensä ja vielä harvempi tuottaa voittoa. Mahdollisuuksia voi parantaa löytämällä hyväsukuisen ja hyvärakenteisen varsan – kimpathan kootaan yleensä varsojen ympärille, koska hyvät täysi-ikäiset hevoset ovat yleensä liian kalliita ostaa – ja sille taitavan ja motivoituneen valmentajan. Sitten vaan odotellaan ja toivotaan parasta.”

Lukuihin en ota kantaa, koska en tiedä niistä mitään. En väitä esitettyjen lukujen vuoksi ketään valehtelijaksi, eikä nyt tule mitään muttaa. Haluaisin nähdä tilaston, joka osoittaa yllä mainitut faktat tosiksi. Tietääkö joku suhdeluvun varsojen ja "vanhempien" hevosten kimppojen välillä? Minä en tiedä. Totta, JP kirjoittaa "yleensä varsojen ympärille", silti olisi kiva tietää lopullinen totuus...

Toki kimppojen myyjät maalaavat piruja seinille minkä ehtivät, jotta mahdollisimman moni tyytyisi riskittömään vaihtoehtoon eli kimppaomistamiseen ja lihottaisi näin kimpanvetäjän lompsaa. Kun kerran yksi ei halua ostaa 8000 euron varsaa niin otetaan hillot pois sitten suuremmalta porukalta, jolla ei jää edes paha maku suuhun, kun eihän muutama kymppi kuussa tunnu missään.

Tuo loppu yllä olevasta lainauksesta pistää huvittamaan, ettäs JP kehtaat!

”Mahdollisuuksia voi parantaa löytämällä hyväsukuisen ja hyvärakenteisen varsan – kimpathan kootaan yleensä varsojen ympärille, koska hyvät täysi-ikäiset hevoset ovat yleensä liian kalliita ostaa – ja sille taitavan ja motivoituneen valmentajan. Sitten vaan odotellaan ja toivotaan parasta.”

Mitä muuta kimppavarsan hankkiminen tarkoittaa kuin juuri tuota odottamista ja parhaan toivomista? Kun lähdetään mukaan 1-vuotiaaseen varsaan, siitä hetkestä aletaan toivoa, että se pääsisi edes kerran radalle eikä loukkaantuisi. Mainitset mainoksessasi High On Emotionin, jota säästeltiin ison kokonsa vuoksi 4-vuotiaaksi, ja nyt tähdätään syksyn ikäluokkalähtöihin. Syksyllä 2005 porukka oli jo melkein kasassa kotisivujesi mukaan, joten odottamista on sielläkin piisannut. Älä siis viitsi yleistää vanhempien hevosten hankkimista pelkäksi toivomiseksi ja odottelemiseksi, koska varsojen kohdalla sitä riittää kenties entistä enemmän! Vanhempaa hevosta kun ei monesti tarvitse valmentaa 1-3 vuotta, ennen radalle pääsyä.

”Valmennuksessa tavoitteena on aina ensisijaisesti terve ja pitkäikäinen kilpahevonen. Esimerkistä käy Highest Oak, joka oli 4-vuotiaana Kasvattajakruunun alkuerissä Express Merettin jälkeen toinen ja juoksi Derbyn karsinnoissakin, mutta on puhkeamassa kukkaan vasta nyt 5-vuotiaana. Tai High On Emotion, jota säästeltiin ison koon vuoksi 4-vuotiaaksi asti, mutta jolla tähdätään edelleen syksyn ikäluokkalähtöihin.”

Näiden kanssa kannattaa olla erityisen tarkkana. Kun kasvattaja puhuu jostain ”menestyksestä” jossain suuressa (ikäluokka)lähdössä, kannattaa asia tarkistaa. Kakkossija Express Merettin takaa Kasvattajakruunun karsinnassa on hyvä saavutus. Mielikuvitus lähtee silti äkkiä laukalle ja voi luulla, että kyseessä oli kovakin lähtö. Tässä kyseisen lähdön juoksuselostus, jokainen tehköön johtopäätöksensä.

7 Express Merett kiihdytti heti keulaan, mistä se otti lopussa erittäin helpon voiton. 2 HIGHEST OAK seuraili johtavan kannasta varmasti toisena sisään. 4 Minto´s Poco teki kuolemanpaikalta aivan hyvän esityksen. 6 Ron Jeremy Kemp oli toisesta ulkoa kirivaiheessa aseeton. 1 Dink Oak matkasi alun 4.sisällä, mistä se nousi nopeasti 3.ulos. Ori siirtyi 550 ennen maalia 3.radalle ilman vetoapua. Kiri katkesi loppusuoran alkuun. 5 Divine Dahlia matkasi 3.sisällä, mistä se oli loppusuoran alussa nousemassa kakkoskamppailuun, mutta laukka vesitti pelin. 3 Ugo oli poissa.

Ja juoksi Derbyn karsinnoissakin. Tässä sen juoksuselostuksia.

Helsinki 15.8. 07.
PHOTOCOPY kiersi johtoon 1900 jäljellä ja piti lopussa varmaan voittoon. SIMPLY THE BOSS seurasi johtavan takaa toiseksi. MULTI ONE seurasi mainiosti 3. sisältä perille. BELMONTE nousi 3. ulkoa kolmannelle 900 jäljellä, pääsi viim. takasuoralla johtavan rinnalle, josta ei yltänyt aivan totoon. QUICK ENOUGH nousi loppukurvissa 5. sisältä ulos ja kiri hyvin perille. HIGHEST OAK nousi loppukurvissa sisältä 2. ulos, josta seurasi hyvin perille. RENDEZVOUS LAKE seurasi sisällä takajoukoissa mainiosti perille. BWT OLLY nousi takaa kolmannelle 900 jäljellä, ei jaksanut kärkeen. MULTI NOTAM nousi viim. takasuoran alussa 4. ulkoa kolmannen jonoon, ei jaksanut
kärkeen. ZETAH LAUKKO ei riittänyt 2. ulkoa kärkeen. ARCTIC UNO ei yltänyt takajoukoista kärkeen. IO laukkasi taipuessaan johtavan rinnalta 700 jäljellä.

Kyllä! Tosi hyviä hevosia jäi edelle, kuinka kovia jäi taakse. JP:n mukaan Highest Oak on puhkeamassa kukkaan nyt 5-vuotiaana. Tässä 5-vuotiskauden juoksuselostukset. Taas, jokainen tehköön johtopäätöksensä.

Vermo 26.4. 08
HIGHEST OAK lähti 2. ulkoa kolmannelle 800 jäljellä, mutta ei kestänyt pitkää kiriä.

Tampere 22.4.08
HIGHEST OAK painui ensimmäisen kaarteen lopussa kärkeen. Sai välillä rauhoittaa ja piti lopussa ykkösenä, v.700m 13,9. SENIOR KIEVITSHOF eteni tasaisesti johtavan rinnalle ja punnersi maaliin puolittain rinnalla. (Väliajat: 12,5/Highest Oak 16,0 13,0, kyseessä oli mailin ryhmäajo)

Turku 14.4.08.
Väliajat: 13,5/Callela Come Back - 17,5/sama - 16,5/sama - 13,5
CALLELA COME BACK: Painui kärkeen ensimmäisessä kaarteessa. Irtosi päätöspuolikkaalla
ylivoimavoittoon. >
QUELLE LAKE: Nousi 3. ulkoa HIGHEST OAKin selässä 3. radalle 600 jäljellä. Punnersi lopussa
kakkoseksi. OK+
HIGHEST OAK: Hyökkäsi 2. ulkoa 600 jäljellä ja punnersi tasaisesti kolmanneksi. OK+
GIDEON QVIST: Kiri loppusuoraa ihan mukavasti 5. sisältä. OK+
RITE BOY: Matkasi 6. sisällä. Jäi totorintaman taakse pakettiin.
WINNER RAISO: Tuikkasi juosten 4. sisältä. OK
JOHN VON BIRDLAND: Avasi lujaa keulaan, mutta tyytyi ensimmäisessä kaarteessa
Callela Come Backin selkään. Ei jaksanut aivan sinnitellä rahoille. OK
SANTA CRUZ: Jäi hyvävoimaisena pussiin 3. sisältä.
OMEGA POLARIS: Juoksi alkulaukkansa jälkeen 5. ulkona. Tuli taustalla juosten maaliin asti.
WESTCOAST COMET: Hyökkäsi 6. ulkoa 700 jäljellä ja ajautui pian neljännelle radalle.
Ei noussut esille ja kolaroikin loppusuoralle tultaessa. Unohda tämä startti!
DE LA ROAD: Matkasi 4. ulkona. Laukkasi hännillä häirittynä loppusuoralle tultaessa.
SILVER RIO: Jäi 2. radalle ilman selkää. Laukkasi viimeisen kaarteen lopussa lyötynä.

”Media Stablen kaikki kimppavarsat ilmoitetaan aluksi kaikkiin kotimaisiin kasvattajakilpailuihin, mutta jatkossa mennään tietysti hevosen ehdoilla. Varsan edistyessä selvenee, mihin kilpailuihin sitä kannattaa maksaa ja mihin ei, ja valmentajien niin suosittaessa voidaan hevosesta hankkiutua eroonkin. Kaikki hevoset eivät tietenkään voi olla juoksijoita, ja on omistajien etu, mitä aikaisemmin kohdalle sattuneesta huonosta hevosesta pääsee eroon.
Valmentajille on tähdennetty, että kun heidän uskonsa hevoseen alkaa horjua, siitä tulee tieto myös omistajille.”

Onko tuo kiveenhakattu totuus vai pelkkää sanahelinää? Esimerkiksi Nasty Kemp on Hippoksen Heppa-tietokannan mukaan Media Stablen ja Marja Leena Körkön omistuksessa. Raimo Körkkö kuuluu taas Media Stablen läheisiin yhteistyökumppaneihin. Molemmat Körköt kuuluvat Pohjois-Suomen ravipalvelun hallituksen jäseniin, jälkimmäinen on tosin varajäsen.

Kohta Nasty Kemp pyöräyttää varsan Wildwood Expressistä (!). Kuinkahan nopeasti tiedotetaan, jos Nasty Kempin varsat eivät ala Media Stablea ja Körkköjä miellyttämään? Tämä on kysymys, ei väite!

Lopussa JP paneutuu pitkälti kuluihin. Aivan oikein siinä kerrotaan läpinäkyvästi, että maksuja saattaa olla luvassa tulevaisuudessa enemmän kuin ”pikkuvarsakaudella”. Seuraavaksi mutu-tuntuma, älkää siis vetäkö tästä lopullisia johtopäätöksiä, koska en pysty tätä tältä istumalta vahvistamaan. Kaiketi eläinlääkäri tulee hevoselle tutummaksi, kun kilpaileminen alkaa. Jos varsana ajetaan hyvin rauhallisesti, eivät paikat kipeytyne yhtä helposti kuin tiukoissa kilpailutilanteissa tai kilpailukaudella, joten lääkärimaksut nousevat varmasti, kun kilpaileminen alkaa. Samoin nousevat matkakulut, koska siihenastisen elämänsä polle on viettänyt pääosin vain muutamassa paikassa. Tämä on siis vain omaa päätelmää, en ole vahvistanut tätä.

Lopuksi vielä. JP on tunnustautunut ainakin kotisivuillaan Aslak-faniksi. Olisikohan hän sitä, jos hevonen ei olisi JP:n entisestä siitosoriista Highest Glorysta vaan esimerkiksi Riding Sponsorista? Jälleen kerran, tämä on kysymys, ei väite.

Voiko toimittaja olla fani? Ravitoimittaja Aslak-fani, kiekkotoimittaja HIFK-fani ja niin edelleen. JP:lle täytyy nostaa hattua siitä, että hän ainakin on tunnustautunut julkisesti Aslak-faniksi. Nyt kaikki tietävät, että JP:n kirjoitukset Aslakista ovat puolueellisia. Tai sitten joku joutuu osoittamaan minulle puolueettoman fanin, mikä ei ole ihan helppo tehtävä.

Purematta kaikkea ei kannata niellä. Entäs jos haluaa osuudestaan eroon, kuka/ketkä päättävät esimerkiksi myymisestä, valmentajan vaihtamisesta ja niin edelleen. Kyselkää ja kyseenalaistakaa. Tuossa kerrotaan, että Media Stable laskuttaa parin kuukauden välein. Entä jos ja jos tulee vähän isompi palkintosumma rahaa, milloin rahaa saa takaisin? Hyvä on, tuskin ei koskaan, mutta kannattaa kysyä kaikki asiat maan ja taivaan väliltä, ihan kaikki mitä mieleen tulee.

Vielä kerran, en ole maalaamassa yhtään mitään salaliittoja vaan mielestäni perustellusti esittämässä muutamia, huomioitavia näkökulmia. On selvä asia, että kun jotain myydään, hevosta tai vaikka käytettyä autoa, myyntipuheet saattavat olla aina todellista totuutta kauniimpia.

Tässä vain tällainen pieni tietopaketti kimppaomistamisesta kiinnostuneille. Lisätietoja löytyy osoitteesta (linkki poistettu) (hevosenomistajien keskusliitto, jolla ei ole mitään tekemistä tämän kirjoituksen kautta). Myös kuluttajavirastosta kannattaa kysellä lisätietoja mahdollisten erimielisyyksien varalle. Siis jos niitä sattuu ilmenemään niinkin ihanassa asiassa kuin kimppaomistaminen.

Hyvää kevättä kaikille, ihan vilpittömästi ja oikeasti, myös JP:lle!


Kirjoittanut

tuherooo?

\"...saat siitä päivästä
voittoa about 150 euroa miinus verot.\" Öööö... jos ei tuo hevosen omistaminen tuon paremmin lyö leiville, niin ei sinun kyllä siitä 150 eurostasi sentään veroja tarvitse maksaa.

Kirjoittanut

Nasty Kempille

näkyy syntyneen orivarsa, tuon järettömän pitkän vuodatuksen kirjoittanut, entinen toimittaja alahan penkoa, miten se syndikoidaan ja mitä se JP salaa, olipa sairas kirjoittelu, ei vissiin ole muita töitä.

Kirjoittanut

kiitos rättyä!

moro! olen ollut vuosien aikana muutamassa kimpassa mukana ja rättyän vetämässä!
lämpimät kiitokset rättyälle, tietoa tulee aina siitä missä hevosen kanssa mennään. kotisivuja päivitetään todella hyvin. ja samoin kaikki muut asiat rättyä hoitaa todella hyvin! ilo olla mukana, koskaan ei mikään ole klikannut! en hae tästä rahallista voittoa, vaan iloa seurata sen oman hepam juoksua, vaikkakin siitä kuuluu minulle vain takajalat :) kiitos rättyä, jatka samaan malliin!!!

Kirjoittanut

JP:n porukassa

Olenpa sitä minäkin kimppaporukassa mukana. Raveja/ravihevosia lähemmäs 30 v harrastaneena,päätin lähteä kerrankin kimppaomistukseen mukaan.Noita 1/2 hevosia ollut monia vuosia, mutta että vähän isompaan,jess.
Nyt on Highest Oakin porukassa oltu alusta lähtien ja homma on toiminut todella hyvin.
Ei tarvinnut viime vuonnakaan maksaa kuin 200 € yhden kerran alkuvuodesta. Hevonen on elättänyt itsensä kiitettävästi, ansionsa omalta osaltaan saa myös valmentaja, joka on tarkka.Näin pitää olla.
Kerran on tullut eripuraa JP:n kanssa ja se koski hevosen vakikuskia.Nyt on toistaiseksi ollut toinen mies ohjissa ja onhan sitä tulosta syntynytkin.Keskustella voi aina asioista ja pitääkin.
Kun kimppaan lähtee, aina kaikki sopimukset paperille,ehdottomasti. Pienimmät yksityiskohdatkin, silloin ei tule mitään pähkäilyä siitä,"miten se nyt sovittiinkaan". Yksi vastuuhenkilö nimetään ja hän hoitaa kimpan rahajutut (eli hepolle avataan oma tili)esim palkintorahat, menot ja tekee tilityksen aina seuraavan vuoden alussa, edellisen vuoden tuloista/menoista. Eli pitää yksinkertaista kirjanpitoa kaikesta mikä liittyy rahaliikenteeseen.
Jos halutaan, voidaan kassan saldo jakaa osakkaiden kesken kauden loputtua, mutta niin kuin meillä, sitä ei jaeta, vaan maksetaan valmennuskulut ym hevosen tauolla ollessa.
Onhan sitä menoja, kuskeille provikat, kuljetukset,eläinlääkärit, tarvikkeet,kuten loimet,riimut ym.
Mielestäni tämä on hyvä systeemi, mikä meillä on.
En kovasti enää kiertele osakkuushevoseni perässä raveissa,mutta seuraan silmä tarkkana telkusta aina lähdöt ja seuraavana päivänä vielä Fintoton videolta.Olen ns passiivinen hevosenomistaja :=)
Toivotan kaikille kimppahevosten omistajille hyvää alkavaa kesäkautta ja kaurarahoja.

Kirjoittanut

Hevosilla rahaa?

Meikäläinen osti työtlle ratsun : hinta 30000 EUR
kuljetuskoppi 4000EUR, Tallimaksumaksu 500EUR/kk
lisäravinto, kengitykset, varusteet, vakuutukset ym n. 400-500EUR/kk. On halpaa lystiä.

Tuloja on tullut kun tamma kantakirjattiin ja sai 1 palkinnon (olikohan tuo 700EUR).

On sama onko sinulla ratsu tai ravuri . Jos hankit hepan itse laske kuluiksi vähintään 1000EUR/kk.

Joten kyllä mielestäni tuo kimppahomma on järkevää/mukava tapa olla mukana ja kulutkin pysyvät kohtuullisina.

Kunhan kaiken harrastuksen lähtökohta on että näillä ei tilille pääse uskon että siitä on myös silloin saatavissa iloa eikä hammasten kiristystä.