Kirjoittanut mursu
Pysyvä linkki tähän keskusteluunLapuan raviradan katsomo 'paloi'
14.4-15.4 välisenä yönä paloi maan tasalle Lapuan raviradan katsomo. Ajetaankohan Lapuan yksipäiväiset ravit Kauhavalla tai Härmässä?
14.4-15.4 välisenä yönä paloi maan tasalle Lapuan raviradan katsomo. Ajetaankohan Lapuan yksipäiväiset ravit Kauhavalla tai Härmässä?
kuinka jäätelöiden kävi?
Lapuan jäätelöillä on pitkä historia takanaan, viittauksia löytyy jo Keisari Neron hovista, jossa nautittiin vesijäätä. Myös kiinalaiset ovat valmistaneet jo tuhansia vuosia sitten herkkuja hedelmämehun ja lumen seoksesta.
Yhden tarinan mukaan Marco Polo toi kiinalaisten reseptin Venetsiaan 1200-luvun lopussa, josta herkku levisi kuninkaallisten hoveissa myös muihin maihin.
Tavallisille petsareille jäätelöstä tuli herkkua 1600-luvulla, kun Pariisilainen kahvila Cafè Procope otti jäätelön tuotelistalleen. 1700-luvulla jäätelö oli jo yleistynyt Ranskassa. Euroopan lisäksi se kulkeutui mm. espanjalaisten mukana Meksikoon.
Jäätelön historiasta ei löydy täysin tarkkaa tietoa sille, miten jäätelö valmistettiin tai mitä reseptit tarkalleen sisälsivät. Se kuitenkin tiedetään, että suolalla ja jäällä on osattu tehdä tätä kylmää herkkua jo renessanssiajasta alkaen.
Vesijäätä saatiin sekoittamalla vettä, sokeria ja hedelmämehua, seos laitettiin tinakannussa säiliöön, joka oli täytetty suolan ja jäämurskeen seoksella.Kauan ei kestänyt, että seokseen keksittiin lisätä kermaa, kanamunia, jne. – tuntemamme jäätelö oli keksitty.
Ensimmäisen jäätelökoneen kehitti Nancy Johnson vuonna 1843. Jäätelötehtaat aloittivat toimintansa vuosisadan loppupuolella. Euroopassa teollinen valmistus alkoi 1920-luvulla.
Pääasialliset jäätelön raaka-aineet ovat kerma, maitojauhe tai muu maitoraaka-aine, sokeri, rasva, ja tärkkelyssiirappi. Nämä raaka-aineet sekoitetaan veteen, tämän lisäksi lisätään pieniä määriä emulgointi- ja stabilointiaineita. Sekoituksen jälkeen jäätelömassa viedään homogenointiin (seos lämmitetään +72 asteeseen) ja pastörointiin (seos lämmitetään +85 asteeseen), näillä toimenpiteillä jäätelöön saadaan pehmeyttä sekä varmistetaan se, ettei jäätelömassaan ole päässyt bakteereita.
Homogenoinnin ja pastöroinnin jälkeen jäätelömassa jäähdytetään nopeasti +5 asteeseen.
Valmiiseen jäätelöseokseen lisätään aromiaineita ja joihinkin tuotteisiin myös väriaineita, tämän jälkeen massaan vatkataan ilmaa ja jäätelö pakastetaan valmiiksi tuotteeksi.
Näiden raaka-aineiden lisäksi tuotteisiin lisätään jäätelöstä riippuen hilloja, suklaata, kaakaota yms. ennen pakastamista.
Eli homogenointi tuli suoritettua virheellisesti ja näin ollen katsomon pakastimesta löytyvät jäätelöt voi palauttaa totohallissa olevaan vihreeään laatikkoon. Lappoo kiittää.
jäätelöt palo,tuutit säilyi.
Etkö parempaan pystynyt, kun piti kopioida kotijäätelön sivulta tuo teksti. Vaikkakin, näin internet-aikana paljastuu usein se, kuinka toisille on mahdottomuus keksiä omasta päästä jotain.
Puusilmä.
Lainaus Kirjotusohjeista: "Kirjoitusten kopiointi muilta internetsivuilta joko kokonaan tai osittain ei ole sallittua."
Kumma että aina valpas valvoja ei ole tuota möhläystä huomannut.
toimittiin urhoollisesti ja pelastetiin, tai ainakin kovasti yritettiin saada jäätelöt pelastettua.
Esimerkillistä, reipasta toimintaa.