Kirjoittanut

Peliaika aina 5 min

Tervehdys,

Tapio Perttunen nosti pitkästä aikaa keskusteluun tärkeän asian Urheilukanavan V5-lähetyksessä, jota jokaisen radan johtohenkilön ja Fintoton nokkamiesten olisi hyvä pysähtyä miettimään.

Hän ehdotti, että peliaika olisi joka raveissa tapahtumasta riippumatta 5 minuuttia, jotta hevonen ja kuski tietäisi tarkasti, milloin h-hetki on käsillä. On monenlaisia hevosia ja esimerkiksi kuninkuusravien järkyttävän pitkät peliajat eivät ole eduksi kenellekään. Helpompaa on ottaa lähtö esittelyyn myöhemmin ja sitä ennen tarjota yleisölle vihjeitä ja oheisohjelmaa.

Pieni asia monen palstalaisen mielestä varmasti ja moni päättävässä asemassa oleva henkilö saattaa kohauttaa asian suhteen hartioita. Nyt kun suurkilpailukausi on alkamassa, olisi asiaa syytä taas kerran pohtia. Fintotossa on töissä paljon hevosenomistajia ja näiden eläinten parissa elämänsä aikana paljon aikaa viettäneitä henkilöitä. Sami Kauhanen olisi esimerkiksi hyvä henkilö puhumaan tämän melko yksinkertaisen asian puolesta yhdessä ratojen toimitusjohtajien kanssa. Yhteinen linja on hevosten ja kaikkien muidenkin kannalta hyvä juttu, eikö vain?

Suomessa on muutamassa suurkilpailussa vaikeutettu ihan riittävästi 8-12 minuutin peliajoilla hevosten suorituksia, joten olisiko aika muuttaa käytäntöä?

- Lauri J.

Vastaukset

Kirjoittanut

ihan

hyvä idea,mutta paikanpäällä raveissa tulee sählinkiä.tai sitten ratojen pitää tuplata kassat,sillä aina joku miettii tiskillä sen viisiminuuttia,että mitähän minä pelaisin ja mitä hevosia on pois.jonot vaan kasvaa luukulla ja viimehetken vihjeitä ei voi pelata.

Kirjoittanut

Olen samaa mieltä...

vaikka katsonkin asiaa eri näkökulmasta. Ei sitä vitkuttelulla ja vatkuttelulla keinotekoisesti tarvitse vaihtoja nostaa. Viihdearvo kärsii kun draaman kaari katkeaa. Uudistukseen kun vielä lisättäisiin aikataulu, joka olisi näppärästi nähtävissä käsiohjelmasta. Ainakin kellot voisi synkronoida niin, että todellakin tietäisi milloin h-hetki koittaa. Välillä minuutit vyöryvät päälle ja välillä odottavan aika on todella pitkä. Kaksi minuuttia starttiin, viisi...

Kirjoittanut

Onko

Suomalainen pelaaja tosiaankin niin tyhmä ettei osaa mennä luukulle ajoissa???
Ainakin Ruotsissa ehtii hyvin pelaamaan sen esittelyn jälkeisessä ajassa ja jos ei ehdi, niin varmasti on hereillä ennen seuraavaa lähtöä jos osuvat petsit jää lyömättä oman mokan takia.

Kirjoittanut

Hyvä idea

Erittäin hyvä idea toi muutos. Ruuhkaa ei ole odotettavissa kassoilla kun nytkin KAIKKI ehtii käydä viimeisen kahden minuutin aikana pelaamassa, ainakin normaaliraveissa.

Suurkilpailuissa onnistuu varmasti kanssa kuten TP ohjelmassa sanoi, voi olla että kassojen määrää tai ennemminkin sijaintia täytyy hiukan tarkistaa.

HETI KÄYTTÖÖN!!

Kirjoittanut

Peliaika

Tarkoitetaanko tässä sillä peliajalla lähdön esittelyn ja lähdön välistä aikaa? Vai ylipäätään lähtöjen väliä. Jos em. niinkuin epäilen, niin kannatetaan. 98% porukasta ei kuitenkaan tee pelejään esittelyn perusteella.

Kirjoittanut

Mielipide...

Tämä olisi hyvä uudistus. Pelaamisen ruuhkaa voisi mielestäni helpottaa tarjoamalla esim. WLAN-verkon (tai kiinteät verkkoliitynnät esim. ravintolakatsomossa) raviradan alueella. Jos verkko pitäisi salata, niin esim. sisäänpääsyä ostettaessa saisi tunnukset WLAN-verkkoon. Voisi WLANin käytöstä ehkä myös hivenen veloittaa, muttei liikaa, jolloin se varmasti olisi tyhjän panttina.

Tässä mallissa tietysti pitäisi ratkaista jotenkin se, että ravirata saisi oman osuutensa myös nettipelistä. Tällä tavalla viime hetkeen asti miettivät saisivat rauhassa palauttaa pelejään netin kautta. Tosin verkon luotettavuus pitäisi olla hyvä myös isoilla käyttäjämäärillä.

Onhan tämä tietysti kustannuskysymys raviradoille, mutta myös Hippos/Fintoto voisi osallistua kustannuksiin. Jollakin tavoilla porukkaa pitäisi radoille saada, ettei koko homma kuole vanhempien petsaajien siirtyessä ajasta iäisyyteen. Onhan se paljon vaivattomampaa netin kautta, koska tällöin vältytään rahan vekslaamiselta ja jonotukselta.

Kirjoittanut

Juoksunkulut

Olisi myös siinä mielessä hyvä tuo nettiyhteys, että jos näkee joltakin valjakolta erinomaisen lämmityksen, eikä ole perehtynyt sen aiempiin juoksunkulkuihin, voisi näitä tutkailla netin kautta raviradalla.

Kirjoittanut

Jokimaalla

Jokimaalla on tuo wlan verkko ollut asiakkaille vapaana ravintolakatsomossa jo lähes vuoden, tosin ainakin kerran se ei toiminut. Siellä tosin ei noudateta 5 min peliaikaa kuin v4 ja troikkalähdössä muten peliaika on 4minuuttia

Kirjoittanut

no

Voisi muuten toimiakin, jos viime hetken kengitykset, valjasrikot ja ynnä muut sählingit saataisiin kokonaan karsittua. Eli ei onnistu. Ei varsinkaan Pohjanmaan raveissa, missä lisäksi äänityöläiset rakastavat omaa ääntään ja venyy...

Kirjoittanut

peliaika

Jos/kun peliaikaa halutaan lyhentää, on ratojen viime hetken lämmitysvihjeistä luovuttava. Nythän pojat suoltavat vielä muutama minuutti ennen lähtöä havaintojaan ja oikea pelurihan jättää pelinsä vasta ne kuultuaan - ruuhkahan siitä syntyy.

Kirjoittanut

Vaikeaa asiaa

Nyt näemmä mentiin kovasti ohi alkuperäisen aiheen, mutta kai tämä tähän kuitenkin sopii. Tuli pitkä tekstikin..

Tässä peliaikojen rajaamisessa ja siihenkin tietotulvan käsittelemisessä on jollekin henkilölle, tai ryhmälle, todella kiperä tilanne tarkasteltavaksi. Olettaisin, että tätä työtä tehdään Fintoton ja Hippoksen sisällä jatkuvasti? Tuloksista olisi mukava tietää, mutta ei kai mikään pakota yritystä kertomaan ratkaisuistaan julkisesti. Minusta ainakin usein tuntuu tehtävien päätösten vaikuttavan lajiin myös negatiivisesti, vaikka niiden kohdalla usein nähdäänkin melko suppealla näkökulmalla pelkästään positiiviset puolet.

Lähtökohtana on Fintoton ja Hippoksen kannalta lisärahan kerääminen lajin pariin. Ja oikeastaan sen voisi sanoa olevan ainoa tavoite. Sitä kautta palkintoja saadaan parannettua, jolloin myös hevosjalostukseen ja kilpailevien hevosten tasoon voidaan olettaa tulevan parannusta. Sen taas on tavoite lisätä lajin mielenkiintoa kiihtyvässä kilpailutilanteessa.

Keinot millä tämä toteutetaan ovat moninaiset ja
pidemmän tähtäimen suunnitelma on pakko olla olemassa. Ei nimittäin ole helppo tehdä varmoja päätöksiä parhaan toimintamallin takaamiseksi, varsinkaan jos käsitellään asiaa siltä kannalta, että laji on vähintään nykytilansa tasoisessa muodossa myös parinkymmenen vuoden päästä.

Nyt on tehty pelivaihtojen lisäämiseksi yksi osa-alue kohtuullisen hyvin kuntoon. Pelipisteiden määrää on kasvatettu runsaasti ja pelaamista on siirretty internetiin. Muutaman viime vuoden sisällä on lanseerattu myös totoradio, nettitototv, juoksuselostukset ja viimeisimpänä videokirjasto. Nyt mukana tulee vielä lämmityshavainnot ja viime hetken varikkovihjeet. Oikeastaan pelaaja ei voi suuremmin valittaa ainakaan palveluiden vähäisyydestä.

Nyt sitten siihen vaikeaan kohtaan tässä asiassa: Kuka määrittelee ja miten määritellään jaettavan tiedon määrä ja taso. On selvää, että tietoa lisäämällä helpotetaan ihmisten pelaamista ja näin kasvatetaan (pelipisteiden suuremman määrän ohella) vaihtoja, jolloin lajille sisääntulevan rahan määrä kasvaa, mikä on pelkästään toivottava asia. Itse ainakin näen raviurheilun myös urheilumuotona enkä pelkästään vedonlyönnin kohteena. Tämän(kin) hetken avoimet sarjat ovat Suomessa urheilullisesti hyvin vaisuja ja hienoista loppusuoran taistoista voi melkeinpä vain nähdä unta.

Tiedon lisääntynyttä jakamista on ehdottomasti pakko tarkastella myös sen tuomien negatiivisten ilmiöiden kannalta. Lajille elintärkeän totoamisen viehätysvoima perustuu hyvin pitkälti pelaajien erilaiseen kykyyn ennakoida lähtöjen tapahtumia ja valjakoiden voimasuhteita. Toto on vedonlyöntilajina poikkeava muusta urheiluvedonlyönnistä, koska hevosten kunnossa tapahtuu muutoksia jopa kahden yksittäisen startin välillä. Näitä on vaikeampi ennakoida kuin esimerkiksi jalkapallossa kokoonpanojen vaihteluita, koska niiden muuttuessa normaalitilanteessa joukkueiden voimasuhteet eivät kuitenkaan muutu niin dramaattisesti kuin raveissa voi käydä.

Tästä päästään ongelmaan, minkä "liiallinen" tiedonjako tuo mukanaan. Reilusti ylikertoimisten pelikohteiden löytäminen on entistä vaikeampaa. Se ei vieläkään ole mahdotonta, mutta niiden määrä vähenee ja löytäminen on entistä vaikeampaa. Tämä pudottaa paljon pohjaa pois lajin alkuperäisestä viehätysvoimasta, koska hyviä kertoimia on monissa lähdöissä miltei mahdotonta löytää. Edellinen ei tietenkään tarkoita sitä, että suuria kertoimia pitäisi joka lähdössä olla, koska sehän on mahdotonta eikä sinällään lainkaan olennaista.

Toinen asia, mihin etenkin lämmityshavainnot ja tallialueen kommentit tuovat negatiivista muutosta. Kyseessä on tietenkin vaihtojen suuruus. Vaihdot ovat nykyään Suomessa niin pieniä, että monet hyvin lämmittäneet tai positiiviset kommentit saaneet valjakot muuttuvat lähdöissään pelikelvottomiksi, vaikka olisivat vielä hetkeä ennen olleet erinomaisia sijoituskohteita.

Mikä sitten tekee edellä mainituista asioista lopulta huonoja? No, suoraan sanottuna en ole varma tekeekö mikään. Epäilyksiä minulla, kuten monella muullakin, on kuitenkin runsaasti. Oletettavasti lajissamme prosentuaalisesti hyvin pieni joukko pelaajista pyörittää huomattavasti määrällistä osuuttaan suuremman osan pelivaihdoista. Tämä on se joukko, joka eniten "kärsii" lisääntyneestä tiedonjaosta, ja samalla on se joukko, jota lajilla ei ole varaa menettää. Tämä on edelleen suurelta osin se ydinjoukko, joilla on raviradoille elinkautinen, eli se, joka istuu radalla viikosta toiseen. Samoin tämä joukko muodostaa sen varmuudella paikalle saapuvan osan suurissa ravitapahtumissa vierailevasta yleisöstä, pl. Kuninkuusravit.Olettaisin, että melko paljon radoilla juoksevista hevosistakin on tämän joukon omistuksessa.

Edellä mainittujen argumenttien pohjalta itse näen tämän hetken tilanteen raviurheilussa ja yritän muodostaa käsitystäni lajin tulevaisuudesta. En tiedä, että onko olemassa selkeää näyttöä tiedon jakamisen pelkästä positiivisesta hyödystä raviurheilun kannalta. Jos niitä on, haluaisin mieluusti ne kuulla. Mutua olen jo kuullut paljon, siitä en niinkään ole kiinnostunut.

Ja jottei ihan täysin mentäisi OT:ksi, niin 5 minuutin peliaika olisi varmasti toimiva ja täysin riittävä ratkaisu normaaliraveissa, joihin se etupäässä kohdistuisi. Tässä kohtaa pelaajat pystyvät varmasti sopeutumaan hevosten vaatimuksiin, mikään ei sitä todellisuudessa estä.

Kirjoittanut

pari tarkennusta...

pari kohtaa kaipaa tarkennusta:

Lisäraha lajille tuottaa parempia palkintoja -> parempia mahdollisuuksia hankkia parempia hevosia -> lajin urheilullinen taso nousee.

Hevosten kunnosta kahden yksittäisen startin välillä tarkoitan tietenkin sitä "kuntoa", mikä näkyy "lähtölistapelaajille", enkä sitä mikä fyysisessä suorituskyvyssä kahden startin välillä tapahtuu. Puhutaan siis pieleen menneiden juoksujen aiheuttamista huonoista sijoituksista, nousukunnoista jne. Ehkä esimerkkinä vähän puutteellinen, mutta olkoot :)

Tarkennetaan lisää kunhan tulee mieleen.

Kirjoittanut

Hieno kirjoitus Lauri J

sekä mielipide Tapio P.

On myös hyvä, että olet Lauri vetänyt Rovaniemen ravit sillä järkevämmällä peliajalla 2008.

Kirjoittanut

Hyvä ehdotus...

kyllä pelaajat siihen oppii kun muutaman kerran jää voitollinen slippi ulos.

Kyllähän suuri osa järkeilee pelejä jo ennen raveja tai ainakin heti paikalle tultua. Sitten hienosäädöt ja laput valmiina sisään.

Totoluukkuja pitää olla tarpeeksi jos isot ravit. Seinäjoella oli kyllä totopisteitä mutta veikalla vain yksi kone käytössä. Meinasi monelta mennä usko kun jonossa kymmeniä ja peliaikaa kymmenen minuuttia. Toivon mukaan kaikki sai lappunsa sisään.

Ravintolakatsomoihin mahdollisimman monta hyvännäköistä tyttölasta slippejä kantaan. Lisää pelivaihtoa:)

Kirjoittanut

5 min sopii..

Kyllä 5 minuutin peliaika nykyään pitäisi onnistua, koska raviradoilla pelataan niin pieni osuus kokonaispelivaihdosta. Eli rahat tulevat pääosin radan ulkopuolisista lähteistä. Kun pelaajat sen tiedostavat, eli jos 5 minuutista pidetään kiinni, niin aika on riittävä.