Tässä olen pienessä mielessäni miettinyt, että miksi suomalaiset eivät käytä isäoreja, joissa on ranskalista verta.
Ihmetyttää suuresti, jos suomessa ja muissa pohjoismaissa ajetaan suuriosa lähdöistä yli2000m matkoilla.
Miksi suomalaiset haluavat käyttää jenkkiläistä isäorikantaa, joista on kokomaailman ajan jalostettu vaan nopealihassoluisimmät yksilöt.
jotka sen mailin lärpättää kympin kantturoille, mutta kun laitetaan puoli kilometriä tai enemmän matkaa, alkaakin tahti hiipumaan.
Onko kasvattajalle liian suuri riski astuttaa ranskalaisella, pelkona etteivarsa kelpaa muualle kuin teurastamolle.
Vai onko suomalainen mainonnan uhri?
Voiko suomalaisen jalostuksen jenkkiverisistä hedelmistä kasvaa prix de amerique voittajaa?
Mikä mättää, mistä on kyse?
Vai mennäänkö nyt sille harmaalle alueelle, josta ei saa suomalaisissa ravipiireissä puhua?
Uskallanko tämän kysymyksen jälkeen tulla maanantaina Äimärautiolle?
asiallista ja kiihkeää keskustelua odotellessa...
Vastaukset
Kirjoittanut DR-NO
Olisikohan hinnalla vaikutusta
Varsinkin Duboisin oriit ovat aika rasvaisen hintaisia.?
Kirjoittanut Sanna1
Minä kokeilen
Olen jo muutaman vuoden ajan suunnitellut kokeilevani ranskalaista, mutta jotenkin sitä vaan aina joka kevät sortuu siihen tuttuun amerikkalaiseen. Ja toinen suuri syy on se, että kukaan ei osta sellaista varsaa ja minä kasvatan varsoja myyntiin.
Kirjoittanut hajonta suurta
geneettinen
Kun katsoo raknskalaisten huippujen sukuja niin tosi harvoin törmää samoin nimiin, eli ne eivät ole sukua kenellekään.
Rankassa syntyy paljon varsoja, joista yli puolet ei pääse edes koelähtöön, huiput ovat maailman parhaita, mutta sitä heikompaa ainesta tulee mielettömän paljon.
Eiköhän tässä ole ne syyt.
Kirjoittanut Sukumies
Tältä näyttää oikea jalostus
Ei välttämättä ranskalaista isää vaan nimenomaan jenkki faija ja ranskalainen emäpuoli. Jos tutkitte asiaa niin Ruotsi on oiva esimerkki mainitusta. Viime vuosien Ruotsin parhaat hummat ovat juuri olleet ranskalaisia emälinjalta ja ovat edelleen.
Syynä lienee se, että jenkki-isä antaa rytmin ja hyvän ravin varsalle ja ranskalaiselta emältä tulee jakso ja sitkeys. Suomessakin on tästä lukuisia esimerkkejä.
Kirjoittanut MaxWell
Tuossa on kyllä itua...
Sukumieheltä ihan naseva pointsi.
Tuollaistapa en tullu ajatelleeksikaan, vaikka näinhän se oikeastaan on, että se emälinja kuitenkin loppujenlopuksi on voimakkaampi kuin isälinja. Niimpä minulle ovatkin vanhat hevosukot todenneet, että hyvän emän voi astuttaa vaikka porolla, niin sieltä tulee suuremmalla todennäköisyydellä parempi varsa, kuin jos astuttaa lahon suvuttomantamman huippuorilla.
Niinkuin dr-no totesi esim. duboisin oriilla astuttelu on hintavaa touhua.
Miten lienee, empä tiedä ranskan hintatasoa, mutta luulisimpa, että kohtalaisen tamman saa sieltäkin samaan hintaan mitä maksaisi huippuorin varaus, astutus ja varsamaksut yhteensä.
Kirjoittanut Sukumies
Esimerkki
Tänään voittanut ROSEBUD HOSS esimerkki tuosta jenkki / ranskalainen yhdistelmästä. Humma ollut puolet kilpailuistaan totossa.
Kirjoittanut Celebrity
Ranskalaista
Ilta päivää ! Miettikää ja miksi käyttää ranskalaista ? Pitäsi kai luoda "kulttuuri" valmennukseen ranskiksille ?
Kirjoittanut hybridi
ei väliä
ei sillä enää väliä ole tuleeko ranskalaisuus isän vai emän puolelta. Ajat ovat muuttuneet ja siirtona saa tavaraa kuin tavaraa (ennen oli toisin).
Ranskalaisuus tuo voimaa ja sitkeyttä sekä mahdollisesti rakenteellista kestävyyttä, mutta ohessa tulevat myös raviongelmat ja omalaatuinen psyyke (ei niin palvelualtis).