Siinä sitä on vahvaa myrkkyä hippolan ja veikkauksen pojille, kun muistaakseni yksi tärkeimmistä, jossei jopa tärkein syy miksi peli pitäisi heidän mielestään pitää monopoleilla oli peliongelmaisista huolehtiminen. Ja onhan heistä huolehdittu, otettu rahat huolella pois!
Vastaukset
Kirjoittanut mönkäre
mönkäre kieltää
Ray:n mönkäre on eri mieltä asiasta luonnollisesti.
Ray:n ja veikkauksen,fintoton pelejä pelaa normi käyttäjät jotka eei kärsi peliongelmista.
Pokeria ja ulkomaisia raha peli paikkoja käyttää ongelma ja suur ongelma tyypit.
Kirjoittanut Sarvi
hieno esitys
ahatova - tuo forumimme ongelmapelaaja avautui, eikä ihme. On aikoinaan menettänyt varmaan suuria summia kyseisiin lafkoihin. Ja vaikka pelaa nykyään muualle niin ei se ongelmapelaajan rooli ole hänellä silti minnekään kadonnut.
On hyvä kuitenkin että ongelmapelaaja ymmärtää tosiseikat sekä sairautensa.
Kirjoittanut Elli
Jaakkola on varmasti oikeassa
Ray:n ja Veikkauksen tuotoista varmasti tulee vähintään kolmannes peliongelmaisilta. Fintotoa ei mainita, mutta ainakin takavuosina ongelmaisia ja ongelmia oli paljon. Ei tilanne siellä ainakaan parantunut ole.
Monopolin perustelut ovat täysin tuulesta temmattuja. Monopolit eivät vähennä peliriippuvuutta. Mikään missään ei tue tällaisia perusteluja.
Ray:n toiminta on puhtaasti moraalitonta, Veikkausta tulisi kehittää kansainväliseksi toimijaksi ja Fintoto hevostalouden vaatimin erikoistoimenpitein myös kilpailukykyiseksi peliyhtiöksi.
On aivan selvää, että nykyinen rakennelma tulee romahtamaan. Kaikki on ajateltava uudestaan. Lobbaamalla ja suojaamalla rysäys on vain komeampi. Ihmiset haluavat pelata. Järkevintä vastata siihen olisi kehittää aidosti kilpailukykyiset kotimaiset toimijat, jotka myös oikeasti ehkäisisivät peliongelmien syntyä. Nyt niistä yksikään ei sitä tee.
Kirjoittanut Lost and Found
Kyllä
tohon peliongelmaisten asiaan on hyvä kiinnittää huomiota. Pelaamisesta, ja erityisesti nettipokerista on alettu kirjoittamaan sankarítarinoita ja esitellään taloudellisen riippumattomuuden saavuttaneita pelaajia. Tämä johtaa helposti siihen, että heikompimieliset (huom, ei tarkoita tyhmää), vaikka todellista tahdonlujuutta vailla olevat henkilöt alkavat kokea omat pelitaitonsa ylivertaisiksi ja kierre on valmis.
Ketään ei voi pitää kädestä kiinni maailman tappiin asti ja jokainen on oman onnensa seppä. Mutta miettikääpä esimerkiksi ravien parista, tunnetteko ongelmapelaajia? Usea varmaan tuntee, on mennyt asuntoja, perintöjä, säästöjä ja autoja ja vain jonkun pelaamisen takia!
Se suuri viisaus piilee kohtuudessa.
Kirjoittanut petsinki
Tämä on selvä!
Aivan samoin ainakin kolmannes Alkon tuloista ja seksibisneksestä tulee riippuvaisilta. Uskoisin noin näppituntumalta ongelmapelaajia olevan n. 10 000 , riskiryhmään kuuluvia 50 000. Eritoten nuoriso on vahvasti joutumassa koukkuun, meitä vanhempiakin on tässä addiktiossa mukana. Raveissahan tämä ei näy nuorison rooli ei näy, sen sijaan muissa nettipeleissä he ovat jo pääkohderyhmää. Syksyllä alkaa taas televisiossa uusia pokeriohjelmia, hienoa mainosta ja kusetusta valtakunnan kanavilta.
Selkeimmin riippuvuuden ja talouden linkkki näkyy huumeissa, kylmästi arvioiden n.95 prosenttia huumeiden taloudellisesta tuotosta tulee riippuvaisilta. Tupakka tuo prossa lienee samanmoinen.
Ja eihän tätä mikään pysäytä, aikamme on nyt vaan tällainen. Yksilöllisyys, nopeat voitot, hetken hurma - kaikki on mahdollista Sinulle ! Koska itse voin avoimesti myöntää addiktioni (niin kuin kaikkien lähes joka päivä pelaavien tulisi), pystyn myös suhtautumaan tähän addiktioyhteiskuntaan kriittisen ymmärtäväisesti.
Ajatelkaa ikäiseni ( yli 35 -vuotiaat) esimerkiksi urheiluviihdettä tai rockmusiikkia. Me olimme itse historian aamuhämärissä onnellisia jos kuulimme kerran viikossa yhden hyvän rockkappaleen radiosta jota korvat punaisina nauhoitimme kasettimankalla. Tai kuinka tyytyväisiä olimme kun näimme edes yhden Leedsin pelin kakkoskanavalta Aulis Virtasen selostamana liigakauden aikana. Nykynuoriso saa musikkiinsa kännykkään ja parhaassa tapauksessa jo futispelitkin ! Ja tästä seuraa : mikään ei riitä !
Kirjoittanut mouhijärvi.
suomalainen voittaa aina.
paitsi se joka pelaa.täytyyhän muijien oopperat jollain maksaa.ei ne firmatkaan kaikkea voi
.on hienoa harrastaa.leikkiä fiiniä.kun ei vaan tartte itte maksaa.
Kirjoittanut PILOT
Tärkeä aihe
Kyllähän tuo pelien markkinointi ja pelaajien "koukuttaminen" vakioasiakkaiksi kovasti ristiriidassa sen puolesta, että samalla pitäisi antaa pelata ja yllyttääkin pelaamaan; samalla sitten pitäisi toisellä kädellä hillitä pelaamista. Ja kun samaan aikaan pitäisi kasvua saada lähes millä hinnalla hyvänsä koko ajan. Sehän ei kuitenkaan tapahdu hyvin jos pelimahdollisuuksia vain lisätään ja rahoja lypsetään samalta joukolta koko ajan enemmän. Vähän jokaiselta olisi tämän puolesta parempi tapa eli vaatisi tietysti monta pientä uutta pelaajaa mukaan.
RAY:n kohdalla tuo on siinä mielessä selkeä homma, että niistä peleistä ei kukaan jää koskaan voitolle.
Veikkauksen peleissä on toki vähän sama homma useimmissa peleissä eli varsinaista voitonmahdollisuutta ei ole, vaikka niistä toki joku voi voittaa ja isojakin summia.
Fintotolla palautusprosentin, pelivalikoiman ja päivittäin usean pelimahdollisuuden vuoksi pidemällä aikavälillä harva pelaaja voi voittaa, vaikka toki näitäkin henkilöitä on olemassa.
Olisi aika mielenkiintoista kuulla vaikka 1000 ihmisen vastuullinen "pelastustarina" ja kuinka nämä em. yhtiöt ovat sen järjestäneet.
Vaikeatahan sitä on tietysti isojen ihmisten pelaamista vahtia ja myöskin sitä, että millä summilla he omaan toimeentuloonsa nähden pelaavat. Mutta valitettavasti useissa ongelmatapauksissa ei ole kyse vain jonkin "ylimääräisen" kolikon sijoittamisesta hupimielessä.
Hienoa oli myös nähdä, että Elli pystyi vastaamaan Ahatovan kirjoitukseen ihan asiaa ilman minkäänlaista sivuhuomautusta #(§-:
Kirjoittanut Nastis
Ongelmapelaaminen kontrolliin!
Se käy perin helposti. Jokaiselle täysi-ikäiselle rahapelaajaksi halukkaalle avataan pelitili ja annetaan pankkikortin tapaan toimiva pelikortti, aluksi erikseen nykyisille toimijoille, myöhemmin vain yksi kortti firmojen fuusioiduttua Suomen Petsinki Oy:ksi. Käteistä rahaa ei käytetä, pelaaminen on sallittua vain henkilökohtaisella kortilla. Pelitilille pidätetään automattisesti kuukausittain pelaajan työnantajan, eläkelaitoksen tai sossun maksamasta nettosummasta 10 prosenttia. Pelaajan nykyinen vapaus säilyy siten, että määrärahan saa pelata vaikka ekana päivänä. Jos petsi menee ohi, niin sitten kituutetaan pelaamatta seuraavaan tilipäivään saakka. Uutta on, että voitot siirretään automaattisesti pankkitilille, eikä niitä siis pysty hakkaamaan heti takaisin. Veikkaus Oy on jo hyvällä tiellä kohti lopullista ratkaisua omalla henkilökorttisysteemillään. Ulkokullattujen Fintoton ja etenkin RAYn pitäisi ottaa Veikkauksesta oppia ja kiirehtiä muutenkin kaikin tavoin tätä siunauksellista uudistusta.
Kirjoittanut cc
cc
Nastis, tuo äskeinen on vitsinä todella mauton.
Kirjoittanut petsinki
5 prosenttia
5 prosenttia pelaajista vastaa 50 prosentista uhkapelien tuotosta Suomessa. Voi olla, että Suomessa päädytään Nastiksen säätelyyn muutaman kymmenen vuoden kuluessa. Toisaalta uhkapeliteollisuus on yksi suurimpia ja kasvavampia teollisuuden aloja globaalisti. USA:ssa se on suurempi teollisuuden ala kuin peliteollisuus(Sony,Microsoft ym) ja leluteollisuus yhteensä.Siellä painotukset näkyvät esim. terveydenhuollossa; peliriippuvuuden sairausluokituksessa on otettu jatkoaika vuoteen 2012 saakka. Tämän voi hyvin ymmärtää, koska teollisuus (mm.periteisesti aseteollisuus) on miehittänyt keskeiset päätöksentekoelimet. Toisaalta mm. suomalaisessakin päätöksenteossa sama näkyy , "isännän ääni", maa- ja metsätalousministeriön mies istuu uhkapelitoimikunnassa valvomassa Hippoksen/Fintoton etuja ja lupaa että tulevaisuudessa saamme aina pelatessamme nähdä varoituksen sanoja "pelaaminen voi aiheuttaa riippuvuutta" -tyyliin.
Kirjoittanut PILOT
Unohdetaan ikävä uutinen?
Teksti-tv:ltä tuo uutinen oli jo joutunut luiskaan, mutta sama juttu löytyy tuolta osoitteesta (hiukan jälkikäteen muokattuna).
http://www.yle.fi/uutiset/kotimaa/id66133.html
Norjassahan 1.7.2007 poistettiin kaikki peliautomaatit, jota Suomessa ei varmasti ole edes harkittu. Ongelma lienee silti vähintäänkin samanmoinen täällä kuin Norjassakin.
Tuolta löytyy myös toinen juttu, jossa on tutkittu sitä, miten pelaamisen "useus" tai tiheys sekä käytetty rahamäärä verrattuna tuloihin vaikuttaa ongelmaan.
Mitenköhän se määritellään? Tiedän tutkimuksia, joissa yli 2000 euroa kuussa pelaava lokeroituu tuohon ryhmään. Eikö peliongelmainen kuitenkin ole sellainen henkilö, joka säännöllisesti häviää rahansa eikä sellainen, jolla on iso pelivaihto?
Kirjoittanut petsinki
Siteerataan tutkijaa
Tapio Jaakkolalta seuraavat määritelmät Vekelle :
"Peliongelma on monisyinen asia, ja peliongelmaiset ovat heterogeeninen ryhmä. Heidän ongelmansa aiheutuvat monimuotoisista psykologisista vaikutteista, ympäristö- tai sosiaalisista tekijöistä. Pelaamisen motiivina voi olla raha, toiset hakevat viihdettä tai jännitystä ja osa pakenee arjen huolia ja murheita pelaamisen pariin.
Pelaajat voidaan pelaamisen kautta jakaa neljään tasoon:
0-tason henkilö ei ole koskaan pelannut rahapelejä,
1-tasoon kuuluvat sosiaaliset tai viihdepelaajat,
2-taso; liikapelaaminen, riskiryhmään kuuluvat ja ongelmapelaajat tai holtittomat pelaajat,
3-taso; pakonomainen tai patologinen pelaaminen, peliriippuvuus.
Peliriippuvuudelle on määritelmä, mutta ongelmapelaamiselle ei löydy yhtä yhteisesti hyväksyttyä määritelmää. Yleensä peliongelman nähdään olevan peliriippuvuutta edeltävä vaihe. Ongelmapelaaminen on liiallista rahapelien pelaamista, joka vaikuttaa kielteisesti henkilön muihin elämän alueisiin, kuten hänen psyykkiseen tai fyysiseen terveyteensä, suoriutumiseen koulussa tai työelämässä, talouteen ja/tai ihmissuhteisiin. Sille, missä vaiheessa peliongelmaisesta henkilöstä tulee patologinen pelaaja eli peliriippuvainen henkilö, ei ole selvää rajaa.
Peliongelmaa ei voi mitata rahassa, vaikka siihen lähes aina liittyy taloudellisia ongelmia. Ihmisten varallisuus on erilainen ja samoin myös heidän kykynsä kestää rahanmenetyksiä, joten sitä kautta ei voi sanoa, milloin jonkun pelaamisesta on tullut ongelma."
"Pelihimo tai peliriippuvuus luokitellaan psykiatriassa käyttäytymis- ja hillitsemishäiriöhin. Peliriippuvuuden diagnoosi on kuvailtu sekä amerikkalaisessa (DSM) että eurooppalaisessa (ICD) psykiatrisessa diagnoosijärjestelmässä. DSM-IV -luokittelussa peliriippuvuus edellyttää, että henkilöllä täyttyy vähintään viisi seuraavista kriteereistä:
1. On voimakas kiinnostus pelaamiseen.
2. On pelattava jatkuvasti suuremmilla rahasummilla saadakseen haluamansa jännityksen.
3. On toistuvia epäonnistuneita yrityksiä hallita, vähentää tai lopettaa pelaaminen.
4. Pelaamisen vähentäminen tai lopettaminen aiheuttaa levottomuutta tai ärtyisyyttä.
5. Pelaa paetakseen tai helpottaakseen oloaan.
6. Hävittyään palaa pian takaisin tasoittaakseen tappionsa.
7. Valehtelee perheelle, terapeutille, hoitajille tai muille salatakseen pelaamisen aiheuttamia rahamäärien menetyksiä.
8. Syyllistynyt rikokseen kuten petos, väärennys tai kavallus pelaamisen rahoittamiseksi.
9. On vaarantanut tai menettänyt tärkeän ihmissuhteen, työpaikan tai tilaisuuden pelaamisen takia.
10. Tukeutuu muihin selvitäkseen pelaamisen aiheuttamasta taloudellisesta ahdingosta.
Peliongelma voidaan määritellä myös toiminnalliseksi riippuvuudeksi. Tällöin siis ne, jotka jäävät koukkuun, ovat riippuvaisia siitä, mitä tekevät ja tekemisen aikaansaamista tunteista. Nuo tunteet voivat olla yhtä lailla kiihottumista jännityksestä ja voitoista tai helpotusta ahdistukseen."
Kirjoittanut sivustakuuntelija
Oli jo aikakin
Tähän asti Suomen media on ollut kiltisti valtiovallan talutusnuorassa. Ulkomaiset pelit (kuten nettipokeri ja vedonlyönti) ovat olleet suoraan saatanasta ja niiden "haitoista" on puhuttu joka ikisessä pelejä koskevassa haastattelussa. RAY:n automaatit ym. kotimaiset ovat olleet niitä "hyvän tahdon pelejä", joissa häviäminen ei haittaa ketään. Hyvä että vihdoin puhutaan kotimaisten aiheuttamista ongelmista, vaikka tietysti Mönkäreen ym. suojatyöpaikoissaan viihtyvien mielestä ongelmaa ei ole. Ulkomailla tuo ikärajojen valvontakin toimii kotimaisia paremmin, ei tarvitse kuin katsoa lähihuoltamolla pelaavien lasten touhuja. Tosin siinä voidaan syyttää jo vanhempiakin, jos äiti nostaa 5v lastaan, että tämä ylettää laittamaan rahaa koneeseen. Pienestä se on koukuttaminen aloitettava...
Petsingiltä aika käsittämätön kirjoitus tuo aikaisempi, jossa syytetään pokeriohjelmia nuorison koukuttamisesta. Eikö samalla logiikalla pitäisi kieltää myös ravilähetykset tai ainakin poistaa niistä kaikki peleihin ja kertoimiin liittyvät tiedot? Tai lopettaa urheilulähetykset, joissa ruutuun tulee tiedot uusista Veikkauksen livevetokohteista? Viime viikon Veikkaajassa oli kuulemma juttu 9v pojasta, joka oli pienellä rahalla voittanut V4-pelistä sievoisen summan? Oma lehti on jo mennyt kierrätykseen, mutta jos noin oli niin aika käsittämätöntä toimintaa Veikkaajaltakin.
Ei Suomesta mitään holhousyhteiskuntaa tarvitse tehdä. Tänne ei kuulu pelien kieltäminen mihinkään Pohjois-Korean tyyliin, kyllä aikuisella suomalaisella pitää olla valta päättää omista rahoistaan. Eihän viinan juomistakaan mitenkään rajoiteta, vaikka ongelmia sekin aiheuttaa. Hyvä silti, että tiedotetaan avoimesti peliongelmien mahdollisuudesta. Vekeltä myös hyvä pointti tuo pelivaihdon suuruuden huomioiminen. Jos taitava pelaaja pelaa ison vaihdon kuukaudessa, ei se tarkoita automaattisesti ongelmapelaajaa. Ongelmapelaaja voi olla se lähihuoltamon nuori, joka paukuttaa kaikki taskurahansa hedelmäpeliin vaikka siinä ei merkittävistä summista puhutakaan.
Kirjoittanut Matti AHNE
höpsis...
älkää te jotka ette asioista tiedä syyttäkö ikinä Veikkausta tai RAY:tä. Kaikki muut firmat ja pelit koukuttaa ja on vaarallisia kansalle, paitsi :
-RAY:n automaatit + kasinopelit missä häviää aina pitkässä sarjassa, kun palautus% on mitä on.
-Veikkauksen peleissä missä on huonot palautusprosentit, Suomalainen Voittaa Aina = ko. yritysten suojatyöpaikat säilyy aina, ja paksu ja raskas ja kallis hallintorakenne, johon menee paljon kuluja.
-Etenkin nettipokeri on erittäin huono ja koukuttava, koska joku muu kuin rakas monopolimme hyötyy siitä. Se on vaarallista se, mutta esim. jokerin pakkopainatus joka kuponkiin on ihan ok, ostat sen tai ei...
-Kaikkien muiden paitsi Veikkauksen mainostus on kielletty vaarallisena viisaalle kansallemme, se ei haittaa ketään, eikä koukuta ketään mummoa vetämään lottoa pää märkänä .
Ja jokerin "pakkomyynti" vaikka sitten V5-lapussa on ihan ok, se ei koukuta ketään ja on ihan OK markkinointimuoto, että työnnät sen numeron aina siihen että voi joku jossitella kun en ostanutkaan sitä jokeria...
Demarit voittaa aina!
Kirjoittanut BigM
Pelaamisen ikärajat
Keskustelu rahapelaamisesta kulkee nyt oikeaan suuntaan, mutta ihan raiteillaan se ei ole vieläkään. Edelleen rahapelejä käsitetään myttynä, vaikka kasinopelit ja taitoon perustuvat pelit toimivat aivan eri periaatteella.
Kasinopelien voitto jaetaan sattuman perusteella, eikä pelaajalla ole juuri mahdollisuutta vaikuttaa vetonsa toteutumiseen, ainoastaan pelipanokseen. Taitoon perustuvat pelit taas ovat luonteeltaan päinvastaisia. Näissä pelaajalla vaikuttaa omilla pelivalinnoillaan vetojen lopputulokseen ja vaikka sattumalla on suuri osuus yksittäisessä vedossa, niin sarjassa vetoja keskimääräistä etevämpi pelaaja jää aina voitolle.
Näinpä pelien ikärajakeskustelultakin on pohja poissa. Ikärajat ovat aiheellisia kasinopeleissä, jossa nuori ei välttämättä ymmärrä sattuman ja tiheän pelivälin aiheuttavaa riippuvuutta. Sen sijaan ikärajan asettaminen pitkävedon, pokerin tai ravipelien pelaamiseen ei ole mitenkään perusteltua. Voidaan ajatella, että lisääntyisivätkö vai vähenisivätkö polkupyöräonnettomuudet jos pyöräily kiellettäisiin alle 18 vuoden ikäisiltä.
Taitoon perustuvissa peleissä ongelmapelaajia olisi paljon vähemmän jos peli aloitetaan mahdollisimman nuorena. Nuorilla on oppimiskykyä, ja kun perustaidot ovat hallussa, niin pelipanosten nostaminen pelikassan karttuessa ei luo ongelmapelaamista. Sen sijaan myös taitopeleissä on ongelmapelaajia, mutta suurin osa näistä onkin aloittanut vasta vanhemmalla iällä. Jos polkupyörään koskee ensimmäisen kerran vasta aikuisiällä, niin kaatumis- ja kolarivaara on merkittävä.
Kirjoittanut petsinki
Nuorison koukuttamisesta
Olen työssäni nähnyt miten osa nuorista on erittäin syvässä koukussa nettipeleihin, mm. pokeriin. Eihän sitä tietysti pelkästään televisio - ohjelmat tee koska koukkuun on jääty jo usein ennen näiden PPT-ohjelmien tai muiden alkua. Mutta tottakai tuo pelaamisesta viihteen tekeminen lisää markkinoiden määrää. On myös muistettava että nykynuorisosta uhkapelejä harrastaa pienenmpi määrä kuin ennen mutta ne jotka harrastavat ovat syvemmällä suossa kuin aiemmin. Ja olen samaa mieltä ettei tästä yhteiskunnasta tarvitse diktatuuria tehdä. Tupakkalait ovat selkeä osoitus siitä, että myös avoin yhteiskunta voi "hyvän" vihollisen kohdatessaan rajoittaa kummasti ihmisten perusoikeuksia (tupakoinnin kiellot ravintoloissa, työpaikoilla, autoissa jne.) Enkä sano että se on väärin,mutta silti nämä rajoitukset tuntuvat monien mielestä ahdistelulta ja kun ajattelee vielä muutama vuosi sitten kun poltettiin ihan missä sattuu.
Kirjoittanut Voittava peluri
Nuorison taidot ?
Suomi 24- keskusteluissa 16 vuotias poika pohti seuraavaa :
Uhkapeliriippuvuus, auttakaa!!
Kirjoittanut: 16v poika... 14.5.2007 klo 01.30
Eli ongelmana on se että minulla on todella suuri uhkapeliriippuvuus, joka ikinen euro mitä saan pistän heti pelikoneeseen ja oikein kerjään rahaa että saisi pelata uhkapelejä kuten kaupoissa oleva rahapelikone, aina kun pistän esim euron ja voitan niin tekee mieli voittaa koko ajan lisää ja lisää ja lisää, ja on myös hyvin vaikea vastustajaa rahan laittamista uhkapeliin, olen yrittänyt monesti lopettaa mutta ei vain onnistu, menee elämä pilalle jos en pääse tästä eroon, viimeksi tänään hävisin pelikoneelle 150e tiiän et se ei oo paljoo mut on mennyt tuhansia euroja uhkapeleihin, en tajua miten tän voi lopettaa, pitäisikö mennä johonkin hankkii apuu? "
Niin eikös joku neropatti ehdottanut pojalle, että alkaa pelaamaan pokeria, harjoittelee ja oppii taidot niin vie sitten muilta rahat. Tämä oli aivan käsittämätön viisaus ! Sivustakuuntelija on oikeassa, taitopelit edellyttävät matemaattista lahjakkuutta, sattuman ja seurauksen ymmärtämistä.Jos tämän oppii nuorena niin voi pelata pitkään. Samoin sumeamatematiikka täytyy olla kohtuudella hanskassa, edellyttää jo hieman syvempää opiseklua. Normaaleissa pelipöydissä näillä pärjää pitkään, kasinoilla ja turnauksissa. Nettipeleissä ei välttämättä tämä riitä, siksi en niitä pelaa.
Kirjoittanut Kesto
Turhaa Jeesustelua
Turhaa jeesustelua koko uutisointi asiasta.
Kaikkihan ovat asiasta yhtä mieltä, heikkoja ja erityisesti nuoria pitäisi suojella. Mutta kukaan ei ole valmis mitään asialle tekemään.
Pelihommissa liikkuu niin isot rahat ettei niitä aleta kieltämään. Ja tässäkin ongelmaisethan vaan ajettaisiin ahtaamalle jos pelaamista jotenkin alettaisiin rajoittamaan. Kyllä koukussa oleva pelipaikan "maan alta" löytäisi. Näinhän se on huumeiden osalta. Ja noissa pelaamista rajoittavissa maissahan niitä karmeita esimerkkejä riittää (Thaimaa, USA jne.).
Tämä pelaaminen on vähän niinkuin ravintolatoiminta. Lähiöpubissa tiedetään hyvin että 75%:lla asiakkaista on alkoholiongelma, rahat loppu ja elämä viturallaan. Viinaa kuitenkin myydään, raha kun kelpaa. Vielä vaihdetaan loput rahat kolikoiksi jotta luuseri pääsee vielä tuoppinsa kanssa seurustelemaan RAY:n pelikoneen kanssa.
Ei siellä etäpelipaikassa tai radalla kukaan koskaan tule keneltäkään kyselemään että pitäisikö enää pelata? Eikä kukaan koskaan kysy tupakkaa ostavalta että pitäisikö lopettaa?
Ei kukaan lihavalta kysy kaupassa että kannattako ostaa näin monta suklaapatukkaa? Ei yritysten, RAY:n, Veikkauksen tai Fintoton intressi ole suojella asiakkaitaan, sehän on niiden business ottaa rahat pois heikoilta.
Sen sijaan tekisi raveissa mieli kysyä monelta isältä ja äidiltä kannataako ostaa niitä pelilappuja lapsille? Rahapelin tuoma jännitys kun voi lapselle olla raju kokemus, onhan se voimakas tuntemus meille aikuisillekin..
Kyllä kaikissa näissä riippuvuusasioissa asioiden hoito lähtee kotoa jo kasvatusvaiheessa. Jos siinä vanhemmat epäonnistuu on se sitten jossain määrin hyvinvointiyhteiskunnan kunnia-asia hoitaa näitä sairastuneita.
Kirjoittanut Ahatova.
macilta hyvä oivallus
Tälläkin palstalla on eräs hieno esimerkki juuri tuosta asiasta miten käy jos pelaamisen aloittaa liian myöhään, fanittaminen on sen jälkeen ainoa asia mihin pystyy ja se ei ole lasten katsottavaa touhua enää. Nuorena nämä asiat on aloitettava ja siitä sitten jalostettava. Mikäli ei opi voittavaksi pelaajaksi, kuten todennäköistä on (ainakin kotimaisiin puljuihin), ymmärtää ainakin miten paljon voi hävitä minkäkintyyppiseen peliin ja tällöin ehkäisee sen ettei koskaan mene poikki jos omaa normityöpaikan. Nuorena on sikälikin hyvä aloittaa, ettei silloin ole mitään panospaineita. Voi rauhassa pelata minimipanoksella vanhempien rahoilla ja oppia siinä sivussa. Luulen että tämä on se tapa, jolla keskivertoa paremmat pelaajat yleensä kasvavat, eikä niin että itse aikuisiällä ruetaan ekaa kertaa kokeilemaan harvalla haravalla sitä sun tätä, vailla ymmärrystä pelikentästä.
Onnenpelit ja taitopelit tulisi tietenkin erottaa eri ryhmiksi, mutta eihän se Suomessa ota tuulta alleen, koska suurin osa Veikkauksen tuotoista tulee lotosta ja kenosta. Selvää on, että näitä pelejä pelaavilla ei ole mitään mahdollisuuta voittaa kuin yhdellä isolla potilla, joka ei tietenkään osu omalle kohdalle. Mutta jollekinhan se aina osuu :DD ;) Voihan sitä noinkin omaa pelaamistaan perustella :-O
Kirjoittanut Kaarina
Harrastus
Olen pelannut jonkun aikaa ja siitä on tullut minulle harrastus ja kaikki harrastukset maksavat.
,mutta harvasta harrastuksesta voi saada rahaa takaisin niinkuin tästä.Olen ollut huomaavavinani että kun kerron että harrastan totoo niin katsovat kuin hullua koska tässä harrastuksessa on vain yksi nappula \" O N \" kaikkien mielestä kaikki pelaajat ovat ongelmapelaajia. Se häiritsee minua suuresti,koska olenhan rahoittanut pelaamalla osan elämääni.Aina on ajatuksena että ala tuottaa vain ongelmia. Toki niitäkin on niinkuin kaikessa muussakin harrastuksissa on ylilyöjiä.Että jos me jotka tätä harrastusta harrastetaan olemme asiamme takana se on jo puoli voitto kaiken aikaa tapahtuvan arvostelun ja ennakkoluulojen paineessa.Tuureja peleihin vaan!!!!
Kirjoittanut Josey
metsästysvietti
on nykyihmisillä muuttunut addiktioiksi.
Peliriippuvuus muistuttaa suuresti juuri metsästämistä ja sen vietin tyydyttämistä.
"Peliriippuvuus on psyykkisen riippuvuuden muoto. Se saattaa syntyä, kun pelihimo ja pelaaminen korreloivat keskenään liikaa. Riippuvuus saattaa ajaa yksilön taloudelliseen ja henkiseen epätasapainoon.
Peliriippuvuus voi syntyä muun muassa uhka- ja rahapeleihin tai tietokone- ja videopeleihin. Usein riippuvuutta aiheuttaviin peleihin liittyy jokin sosiaalinen yhteisö. Pelistä riippuvaiset voivat tuntea pakkoa pelata peliä ja kärsiä syrjäytymisen tunteesta, jos he lopettavat pelaamisen. Eräs oire on myös perhe- ja ystäväsuhteista syrjään vetäytyminen."
-Ihminen voi tulla riippuvaiseksi jopa tiedon ahmimiselle. Tietoriippuvuus voidaan todeta myös kemiallisesti aivoista. Aivot tuottavat endorfiinejä(mielihyvän tunnetta aiheuttavia)joiden pitoisuus kasvaa riippuvaisella tehdessään asiaa josta on riippuvainen.
Minäkin olen ollut nettiriippuvainen mutta
kesällä golfriippuvuus endorfiinejä tuottavana
on syrjäyttänyt sen. Golffikin muistuttaa paljon
metsästämistä kun lähes siellä liikutaankin(aina välillä).
Ainoa keino rahapeliriippuvuuden lieventämiseen on
pelikielto pelaajalle joka häviää liikaa ja jonka sosiaalinen elämä kärsii. Ongelmana vain olisi sitten ettei olisi enää edes niitä voittavia pelaajiakaan...
Kirjoittanut sivustakuuntelija
Pari huomiota vielä
Ahatovan kanssa hiukan eri mieltä siitä, että minusta vanhempien ei pidä rahoittaa suoraan lastensa pelaamista. Tai ainakin itse olen sitä mieltä, että jos alaikäinen haluaa pelata, niin pelatkoon niillä omilla viikkorahoillaan tai mistä se nuori nyt on rahansa saanutkaan. Siinä oppii, että jos peliin häviää niin se raha on jostain muusta pois. Jos ollaan pappa betalar -meiningillä tässä asiassa, niin nuorelle voi muodostua käsitys ettei se hävitty raha vaikuta mihinkään kun isukilta saa aina lisää. Tietysti voi aina käydä niin, että kun häviää rahansa niin se isukki antaa kuitenkin uutta tilalle :)
Keston kanssa samaa mieltä noista rajoituksista, ei niillä mitään saavuteta. Ei riippuvaista ihmistä voi holhota, hän löytää aina keinot riippuvuutensa toteuttamiseen. Valistaminen ei ole koskaan pahasta, mutta kiellot ovat. Positiivista tässä asiassa on, että tällä kertaa kotimaisten toimijoiden pelejäkin arvostellaan. Tähän astihan ongelmia on aiheuttaneet vain ulkomaiset pelit, ne ovat olleet uhkapeliä pahimmasta päästä. Ja RAY:n automaatit vain viatonta ajanvietettä, josta ei synny ongelmia kenellekään.
Kirjoittanut OOna
Vittu mitä typeryyttä
Olet sä Ahatova oikea ääliöitten ääliö. Vai pitäisi lapsista jo opettaa pelinarkomaaneja. Kokemuksesta voin sanoa, että yläaste aikaan ei juuri koulussa käyty vaan pelattiin pelejä samassa koukussa olevien nuorten kanssa. Kaiket päivät varasteltiin, huijattiin ja valehdeltiin, että saisimme pelirahaa. 90% ydinryhmästämme oli saanut vankilatuomion jo 16-vuotiaana peliriippuvuudesta johtuvasta elämäntavasta.
Kirjoittanut PILOT
Opettaa oikein
Lapsille ei ehkä pidä opettaa pelaamista mitenkään tyrkyttämällä, mutta ei pelien perusasioiden opettaminen ole mitään pelinarkomaaniksi opettamista.
Pokeria voi pelata sekä netissä että muutenkin kotona livenä ihan vaan huvikseen ilman rahapanosta myös lasten kanssa; näinhän korttia kuten marjapussia ja monia muitakin pelejä pelataan ja on pelailtu iät ajat.
Onpahan sitten nämä perustiedot jälkikasvun hallussa jos joskus joku kaveriporukassa yrittää ottaa löysät pois myöhemmin elämässä. Ja taitaa olla tuo netin leikkirahatili paisunut ihan mukavasti liki 40-kertaiseksi max 1-2 turnausta päivässä taktiikallakin #(§-;
Luulisin, että voittava pelaaja on harvoin ongelmapelaaja.
Kirjoittanut Ahatova.
mihinkäs se lähti?
Sivustakuuntelijan kanssa samaa mieltä.
Lapsen/nuoren rahathan ovat yhtäkuin vanhempien rahat, oli ne rahat sitten kenen lompakossa tahansa. Ei lapsella muita tulonlähteitä yleensä ole. Raveihin voi ottaa mukaan vaikka 10-20e ja kun ne rahat on pelattu, ei lisää saa vanhemmalta lainata, tässä oppii samalla pelikassan merkityksen. Velkahommat ovat ikäviä juttuja ja tässä oppii senkin ettei lainarahalla pelata, siitä niitä ongelmia tulee.
OOna, olet oikeassa. Aina parempi ettei lapsia opeta pelien pariin. Mutta tämä on pelipalsta ja täällä keskustellaan näistä asioista, parempi omasta mielestäni kuitenkin vanhempien kanssa valvotusti tapahtuva pelaamisen opettelu, kuin kuvaamasi hallitsematon tapahtumaketju. Varsinkin pojista suuri osa on peleistä kiinnostuneita, joten ei heitä voi niistä erilläänkään pitää, vaikkei opettaa haluaisikaan, mutta se voi olla parempi vaihtoehto loppujen lopuksi ja hyvällä tuurilla siitä voi tulla lapselle elanto aikuisena.
Kirjoittanut Josey
niin Pilot
eihän voittavalla pelaajalla ole mitään ongelmaa
jos sosiaaliset suhteet kunnossa mutta kun se voitollinen pelaaminen vaatii niin pirusti aikaa...
Raveissakin pärjätäkseen pitää käyttää ihan mahottomasti aikaa analysointiin ja itse ravien seuraamiseen. Pokeri vie hitosti aikaa ja ainakin
minun vaimo ei ole iloinen vaikka voitankin. Eilenkin valvoin yö kolmeen ja saaliina reilut
12 dollaria kolmen tunnin istunnosta. Hän kysyikin
mitä järkeä tuossa nyt oli. Minä sanoin tavoitelleeni sitä suurinta pottia jolla endofiinitasoni olisi ylittänyt vaimon vieressä saavutetun tason. Siihen vaimo tokaisi että onhan se eri asia siis pari minuuttia tai kolme tuntia ja että viisas pääsee vähemmällä...
Täytyy harkita asiaa...
Kirjoittanut citation
ongelma=ray
MIELESTÄNI SUURIN ONGELMA SUOMESSA ON RAHA-AUTOMAATTI YHDISTYKSEN KOLIKKO PELIT. ITSE JOSKUS MYÖS NIITÄ PELAAN ,MUT ELÄKELÄISET,NE KÖYHIMMÄT SEKÄ TYÖTTÖMÄT PELAA RAHANSA NIIHIN. KYLLÄ SUOMESSA PITÄISI RAHAA KERÄTÄ MUUTA KAUTTA JA L,OPETTAA NE KOLIKKO KONEET. VAIN PELI-HALLEJA,EI KAUPPA PITÄISI OOLA PELILUOLA. RUOTSISSA ON JO AIKOJA SITTEN KYSEISET KONEET KIELLETTY.MUN PUOLESTANI MÖNKÄRE VOI MENNÄ VAIKKA ÄMMÄNSUON KASATO-PAIKALLE JÄTTEIDEN KÄSITTELIJÄKSI. PELKÄÄ ELÄKE TYÖPASIKKANSA PUOLESTA.
Kirjoittanut citation
muutama kirjoitu virhe.
muutama kirjoitus virhe tuli mut yskän varmaan ymmärrätte.
Kirjoittanut OOna
Sitä vaan
Pokerit on pokeria ja hyvä seurustelupeli jossa pelataan toisia vastaan eikä kukaan vedä välistä. myös toisen ihmisen tunnetilat oppii niin häviön ja voiton myötä. Tarkoitan siis normaalia pokeria jossa istutaan kasvot vastakkain muiden kanssa.
Tällä mainitulla porukalla riippuvuus johtui pelikoneista joihin upposi rahaa useampi satanen (mk) päivässä. Näiden pelaamisen opettaminen lapselle on mielestäni suuri rikos vanhemmilta. Valvonta pitäisi olla tiukempaa ja ikäraja nostaa 18 vuoteen. Itse olen sitämieltä, että koneet pitäisi hävittää kokonaan.
Kirjoittanut VK
Kaksi kolmasosaa.
Suomi on maa jossa asuu 5 miljoonaa hullua,joten täytyy heillekin jotain puuhasteltavaa löytää.
Äskeisen tilaston loput kaksi kolmasosaa ovat jossain muussa koukussa.
Kirjoittanut Ahatova,
joo ei missään nimessä!!
Rayn koneisiin päin ei saa antaa lasten edes katsoa, ne ovat pahuuden ilmentymiä. Urheiluvedonlyönnissä ja pokerissa on oikeilla peliehdoilla edes mahdollisuus voittaa. Raveissakin on mahdollisuuksia kun pelaa kansainvälisille markkinoille.
Kirjoittanut silakka
pokeri
Pokeri pelasti minut orastavalta pelikoneriippuvuudelta. Olen siitä hyvin tyytyväinen. Kaikilla tämä tuskin tosin toimii, pahimmassa tapauksessa häviää tuplana eli molempiin saman verran kuin koneisiin meni aikaisemmin. Kaikki pelikoneet pitäisi ehdottomasti laittaa valvottuihin pelisaleihin, joissa olisi 18 v. ikäraja ja poke ovella kyselemässä papereita.
Kirjoittanut Beach
ray
ja nyt kovasti suunnitellaan että saisi ruveta ray:n pelejä pelaamaan pankkikorteilla ja se auttaisi peliriippuvuuteen... yeah, right!