Kirjoittanut

senverran

Yliarvostettua sanahelinää puhua lähtöratojen vaikutuksesta Suomen raveissa. Juoksunkululla on paljon suurempi vaikutus ja kuskin reagointikyvyllä kesken kilpailun kuin hevosen lähtönumerolla tai lähtöradalla.

Vastaukset

Kirjoittanut

Totta, mutta..

Lähtöpaikka on vahvasti rinnastettavissa juoksupaikkaan. Huonoilta radoilta huonot juoksupaikat pääsääntöisesti.

Kirjoittanut

Vähintäänkin kaksipiippuinen juttu...

Hevosia kun on monenlaisia:

On vahvoja kiertelijöitä, keulariippuvaisia, selkäjuoksulla tykittäviä, kuolemanpaikan spesialisteja jne. Toiset menevät tiukatkin kaarteet joustavasti kun toisilla taas voi kiriä vain suorilla. Paha vinous jompaan kumpaan suuntaan voi estää ohitusyritykset sillä parhaallakin hevosella, jolla on tästä syystä päästävä keulaan tai johtavan rinnalle.

Laukkaherkkyyskin pitää ottaa kuvioon mukaan, kun määritellään mikä on hyvä lähtörata millekin hevoselle. Umpiravuri on varmaan parhaalla paikalla eturivissä, mutta laukkurin saa usein paremmin matkaan takarivistä. Näissäkin on tosin "ahtaanpaikankammosta" kärsiviä, jotka kuumenevat jos niitä joutuu vähänkään ottamaan kiinni. Sellaiselle se kaikkein huonoin paikka eli kahdeksas tai kahdestoista ryhmäajossa voi olla se parahultaisin. Sama hevonen voi tehdä pitkältä pakilta yksin lähtiessään myös parhaat juoksunsa volttilähdössä.

Kovissa kansainvälisissä lähdöissä lähtöpaikat korostuvat - etenkin lyhyissä ryhmissä - koska kaikilta löytyy yleensä hyvä starttinopeus ja myös vauhtikestävyyttä. Ehkä kansallisissa tuo alun posotus kostautuu starttiraketeille, jotka menevät lopussa puujaloille kun vauhti ei enää juurikaan rauhoitu - ja näin kenttä kääntyy. Pitempi matka tietää yleensä sitä, että alun sadat metrit mennään urku auki ja välikilometri sellaista lönköttelyä, että keulahevoset saavat säästettyä voimiaan yhtä kovaan lopetukseen kuin alkupuolikas vaati. Takaa on volttilähdöissä tulemista, jos keula saa vetää verkkaista alun
- etenkin jos lähtö on täysi.

Toisin sanoen korostaisin lähtörataa eniten, mutta se täytyy suhteuttaa juuri kyseisen pollen ominaisuuksiin. Omasta pollasta tai ravipäivän lähtölistasta näitä vahvuuksia ja heikkouksia ei onneksi tarvitse kaivella jos viitseliäisyyttä riittää. Fintoton videoarkisto, raviradat.fi-portaalin juoksujen selostukset ja Hippoksen hevostietokanta ja sen linkit tuloksiin antavat jo enemmän osviittaa.

Tosin tieto lisää tuskaa...