Kirjoittanut

Tilastoista

Valmiista tilastoista käytän etupäässä valmentaja-, periyttäjä- ja ratakohtaisia ohjastajatilastoja ja Hevosurheilun Vuosikirjan tietoja. Hippoksen julkaisemien tilastojen ongelmana on, että ne eivät ole kaikilta osin pelin suunnitteluun soveltuvia. Osan tilastoista väkerrän itse, näistä mielestäni kaksaripelissä hyödyllisin on se, mistä suosikkiasemasta sijoittuu 1. tai 2. joukkoon. Laiskana miehenä käytän hevosten rankkauksessa voittajakertoimen suuruutta. Nämä tilastot on tehtävä itse ja riippuvat siitä mitä ratoja ja kuskeja ensisijaisesti pelaa. Jos kuvitellaan tapaus, että löydän kuskin, joka sijoittuu 50 % tapauksista aina kaksariin ennakoidun totokolmikon ulkopuolelta ja 50 % tapauksista pelisuosikkina, niin minun kannattaa pitkässä juoksussa pelata ainoastaan niitä lähtöjä, joissa kuski on rankattu ennakoidun totokolmikon ulkopuolelle. Etenkin live-pelissä, jossa kertoimet ovat silmien edessä, tämä on mielestäni kohtuullisen hyödyllinen tieto. Tämän tiedon pohjaksi voi luokitella kaksarit kerroinluokkiin (esim. alle 5, 5-10, 10-20, jne.) ja etsiä todennäköisyyttä sille, minkä kokoiset kaksarit ovat ennusteista riippumatta todennäköisiä. Eli tilastointi, jota itse harrastan, on keino etsiä jonkun asteen ennakkoon epätodennäköiselle tapahtumalle todennäköisyyttä. Uskoisin, että Vuoksenmaan ammattipeli vedonlyöntisaralla perustuu samaan perusideaan.

Tilastointi ei kuitenkaan ole maailmanluokan innovaatio, jota niin usein tämä aika ahkerasti hehkuttaa. Tilastointi on kovaa työtä ja jokaisen on muokattava itse omiin tarpeisiinsa parhaiten soveltuvat tilastot. Tilastot soveltuvat vain suhteellisen pitkäjänteiseen pelaamiseen. Ja vielä: tilastot edellä mainitussa mielessä ovat apuväline; kuskin- ja valmentajan vaihdokset, juoksupaikat ja –historia yms. kaikkien raviharrastajien tietämät ja tuntemat seikat ovat vaa’assa usein painavampia.

Vastaukset

Kirjoittanut

Nyt nikkaroimaan - tilastoja

Ehdotelmia tilastojen soveltamisesta:

Viikottaisista valmentajatilastoista, joita esim. Urheilukanava esittelee ja joita en jaksa yleensä seurata, voisi saada osviittaa siitä, missä kunnossa joku tietty talli on: Onko talli voittoputkessa? Onko hevoset laitettu yleensä starttivalmiiksi vai tarvitsevatko ne ainakin yhden kisan alle pärjätäkseen? Tämä riippuu tietysti paljon myös hevosen iästä ja ominaisuuksista. Edelleen tarkka havainnoitsija voisi pystyä lukemaan "rivien välistä", onko tallilla ehkä vitsauksena jokin tartuntatauti, joka saattaisi olla piilevänä vaikka jossain tallin suosikissa. Tällaisen tiedonjyvän kaivaminen tilastoista voisi jo osoittautua kaiken sen työn ja tuskan arvoiseksi, joka tilastojen personointiin menee.

Ratakohtaiset ajajaliigat ovat ilmeisesti sellaisia tilastoja, joista jo vähäisellä paneutumisella voi olla apua, koska menestys tuo lisää menestystä: jos on paikkakunnan kingi, saa todennäköisesti ajettavakseen parhaat hevoset tai ainakin tietää maalipaalun paikan.

Miten tietoja perimästä voi soveltaa voitollisten pelien tekemisessä ei ainakaan minulle ole itsestäänselvää. Eittämättä joku osaa sanoa suoraan sukupuun perusteella, onko joku hevonen paremminkin nopea kuin kestävä. Riittääkö edellisen perustaksi vain tieto, että suonissa virtaa ranskalaista verta? Tietysti joitakin yleistyksiä voi tehdä esim. Vieskerin varsonjen varhaiskypsyydestä. Liekö totta?

Tietysti kannattaisi vielä tällä hetkellä pitää omaa tietokantaa hevosten kengityksistä. Mitkä ovat ne hevoset, jotka piristyvät selvästi kun kengät saa alta pois? Ehkäpä tämä tieto tulee hevostietotoihin jo parin vuoden sisällä niinkuin Jari Haanniemi viikko sitten uumoili.

Kiitokset Ravi-Rami, kun jaksoit vastata yhdelle epätietoiselle. Eipä ole tullut koskaan mieleen kehitellä omia tilastoja, kun olen kuvitellut että saisin kaikki tiedot kaivettua muualta tai pollastani - jota usein vertaan rikkinäiseen tietokoneeseen - kun pelit eivät osu.

Nytpä ryhdynkin kyhäämään tilastoja miun maun mukkaan. Ensimmäiseksi alan kyllä pitää kirjaa voitoista ja tappioista. Minulla ei tosin riitä rahat eikä uskallus pelata tappiollisen päivän jälkeen isommalla panoksella. Itsehillinnän kanssakin on niin ja näin. Tänään tosin seurasin Suur-Hollolan karsinnat panematta euroakaan likoon.

Toivotan pelionnea nyt kuumana kesäkautena