Kirjoittanut

Tarvitaan yhteispohjoismainen rotu

Niin sympaattinen kuin suomenhevonen onkin, sen tulevaisuus raveissa on hankala juttu. Sohlberg oli UK: lähetyksessä oikeassa. Valitettavasti.

Tässä se hippolalle ja muille eilisen pojille hankala juttu on nieltäväksi, mutta jalostus on muutettava yhteiseksi Suomen ja Ruotsin kanssa. Yhteinen kylmäverihevonen kaikkiin pohjoismaihin.

Vastaukset

Kirjoittanut

Ketkä tarvitsevat?

Ensinnäkin, onko asiaan minkäänlaista kiinnostusta muissa pohjoismaissa?

Toiseksi, ketkä tarvitsevat yhteispohjoismaista kylmäverirotua? Ja miksi? Kuinka paljon se lisäisi suuren yleisön kiinnostusta raveja kohtaan?

Ammattikasvattajia rotu voisi kiinnostaa, vähän aikaa. Vaikea kuitenkaan uskoa, että uusi rotu nostaisi kylmäveristen kysyntää pitkällä tähtäimellä. Tai olisi mielenkiintoista lukea perusteluja miksi se nostaisi yleisön kiinnostusta tai hevosten kysyntää?

Kirjoittanut

Omiin sarjoihin

Mikäpä siinä, suomenhevosille omat lähdöt ja yhteispohjoismaisille omat lähtönsä. Yhteispohjoismaisiin saisivat osallistumisoikeuden norjalainen, ruotsalainen ja yp-(yhteispohjoismainen) kylmäverinen. Suomenhevonen ei pääsisi mukaan, ei ylivoimaisuudesta johtuen vaan säälistä jottei tarvitsisi aina katsella häntäpäässä maaliin lönkyttäviä suokkeja. Norjalainen ja pohjoisruotsalainen kylmäverirotu ovat viimeisen kolmenkymmenen vuoden aikana ottaneet kiinni Vieterin etumatkan ja menneet ohi. Valmennuksen paremmuuteen länsinaapureissamme en usko.

Kirjoittanut

ei tarvita

mutta jos nimim.hoitaja tarvitsee niin siitä vaan jalostamaan.jos suomenhevoset loppuu loppuu raviurheilu suomesta kokonaan siksi paljon se nojaa molempiin rotuihin ja on täysin amatöörien ja pelkkien harrastajien varassa.

Kirjoittanut

Eiköhän katsota vielä sh-kortit

Norjalaiset ja varsinkin ruotsalaiset kylmäveriurheilijat tarvitsevat lähtölistoista ja tarjonnasta päätellen yhteispohjoismaista kylmäverirotua paljon enemmän kuin suomenhevosväki.

Kilpailullisesti on oikeastaan hyvä, että naapurien kylmäveristen taso on noussut nykyiselle tasolle: kiinnostusta pohjoismaisiin kisoihin alkaa taas löytyä länsinaapureistakin. Yhteiset kisat täytynee rajata aikuisille hevosille, koska ruotsalaiset ja norjalaiset varsat kirmaavat selkeäsi suomenhevosia vauhdikkaammin.

Ehkä tätä kylmäveriasiaa kannattaa kehittää ensin tämän kilpailupuolen kannalta. Yhteinen rotu lienee vielä kaukana. Onko esimerkiksi Ruotsissa mitään muuta oritta kuin Järvsöfaks, jota suomalaiset olisivat halukkaita käyttämään siitokseen?

Suomenhevoskantakirjan 100-vuotisjuhlan kynnyksellä olisi ehkä syytä katsoa, mitä kehittämisen mahdollisuuksia kotimaisessa suomenhevosurheilussa on, ennen kuin rotuja aletaan yhdistämään.

Itse en koe suomenhevoslähtöjä urheilullisesti sen heikommiksi kuin lämminveristen lähtöjä. Usein suomenhevosten lähdöissä on mielenkiintoa jopa enemmän. Melkein tylsimmät ravit ovat sellaiset, joissa juoksee 150 samannäköistä ruunikkoa lämminveristä täyttä matkaa 15-16 -vauhtia sarjamäärityksestä riippumatta.

Suomalaisessa raviurheilussa on vielä tilaa ja sosiaalista tilausta sekä lämminveriselle että suomenhevoselle. Suuria tähtiä nousee pitkäikäisistä kilpahevosista, jollaisia suomenhevoset useammin ovat. Ja niitä värikkäitä ravipersoonia taitaa suomenhevospuolella olla reilusti enemmän...

Kirjoittanut

Kiitos

Erittäin fiksusta kannanotosta.Harvoin tällä palstalla osataan käsitellä asioita näin demokraattisesti ilman kiihkoa,kiitos vielä kerran.

Kirjoittanut

mielipiteeni

Omasta mielestäni on aivan turhaa kiirehtiä tuossa asiassa syystä että suomenhevosrotu pärjää toistaiseksi aivan hyvin norjalaista ja varsinkin ruotsalaista rotua vastaan.

Ne huiputhan nousevat sattumanvaraisesti sillointällöin. Nyt huipulla on Järvösfaks Ruotsista. Sen takana on iso kuilu ennen muita. Suomessakin on ollut huippuja, viimesin Viesker. Myös Norjasta on löytynyt tosi kovia menijöitä, mutta sielläkin ne piikit ovat sattumanvaraisia.

Kaiken lisäksi keskenäisiä lähtöjä kylmäveristen kesken on loppujenlopuksi niin vähän että hyöty sekoittaa rodut keskenään on olematon - edes rahallisessa mielessä.