Kirjoittanut Arzinho
Pysyvä linkki tähän keskusteluunFilosofointia...
"Idän Ronaldo". Tälläkin leikkisällä nimellä tituleerattiin Andrey Shevchenkoa miehen uran alkutaipaleella. Tämä lempinimi oli siihen aikaan kunnianosoitus, tuikkihan Ronaldon tähti tuohon aikaan kirkkaasti jalkapallotaivaalla. Kaksikko Rebrov-Shevchenko kylvivät kauhua Kiovan Dynamon paidassa muita Eurooppalaisia huippujoukkueita vastaan. Vilpittömästi toivoin tälle sympaattiselle joukkueelle ja sen sympaattisille pelaajille menestystä. Lähellä tämä menestys olikin -99, jolloin joukkue Kiovasta eteni aina Mestareiden Liigan välieriin, jossa joutui taipumaan Bayernille yhteismaalein 4-3. Etenkin Kiovassa pelattu ottelu jäi mieleen pelinä, jota Dynamo hallitsi mielin määrin. Kaikilla muilla mittapuilla mitattuna, paitsi maaleilla. Bayern teki käytännössä lähes joka paikasta maalin. Tulos 3-3 vaikutti lähestulkoon tappiolta, sillä 3 vierasmaalia päästettynä ei ollut kiva lähteä Bayernin kotiluolaan, jossa yksi Baslerin veto riitti finaalipaikkaan Bayernille....finaali sinä vuonnahan onkin sitten jäänyt varsinkin Manu-fanien mieleen... ;o) Uran saldoksi Kiovassa jäi todella kova 117 ottelua ja 60 maalia.
Tämän -99 kevään jälkeen Andriy lähti etsimään muita haasteita Italiasta. Milan pulitti muistaakseni silloisen Serie A:n siirtosummaennätyksen tästä nuoresta tykistä. Ura Italiassa urkeni nopeasti varsin mallikkaalla menestyksellä. Ekana vuonna heti maalikuninkuus 24:lla maalilla! Tämänkin jälkeen maaleja syntyi suorastaan liukuhihnalta sarjassa, jota varsinkin siihen aikaan pidettiin todella puolustusvoittoisena sarjana. Sarjana, jossa 20:n maalin tekijät oli ja on yleensä todella harvassa.
Kuitenkin Milan-kausien saldot eivät jätä toivomisen varaa: 208 ottelua ja niissä 127 maalia!!! Milan-ikonista on siis kyse.
Tahkottuaan Italiassa 7 kautta ja avioiduttuaan englantia äidinkielenään puhuvan mallin kanssa, alkoi myös muita asioita astua kuvaan ja myös muilla kuin jalkapalloilullisilla asioilla alkoi olla enempi merkitystä. Tästä seurauksena siirto Lontooseen ja Chelsean paitaan. Ura Englannissa ei ole alkanut yhtä ruusuisesti, kun urat Kiovassa ja Milanissa. Toisaalta tämä oli myös odotettua. Valioliiga on fyysisempi ja kovatempoisempi sarja, kuin mikään muista huippufutis-sarjoista. Toisensuuntaisiakin esimerkkejä on nähty: moniko muistaa Liverpool-legenda Ian Rushin kokeilun Italiassa? Englannin vuoden pelaajaksi 1984 valittu ja samana vuonna myös Kultaisen Kengän voittaja epäonnistui surkeasti Italiassa ja palasi takaisin Liverpooliin, jossa saldoksi jäi huippukovat 469 sarjaottelua ja 229 maalia!!! Eli 0,49 maalia ottelua kohden. Eli keskimäärin joka toisessa pelissä helähti...
Ei, en vertaa Shevaa Ian Rushiin, ainakaan vielä. Niin erityylistä on futis tänä päivänä ja niin erilaisia miesten urat ovat olleet. Kuitenkin Shevan tämän hetken saldo on nykypäivänkin timantinkova ja antaa keskiarvoksi 0,57 maalia ottelua kohden! Tietenkin näitä maalimääriä ei voi millään suoraan verrata toisiinsa, mutta jotain osviittaa antavat näiden kahden herran maalintekijänkyvyistä.
Tämän tarinan ydin on se, että maalinteko on selkäytimessä näiden kahden kaltaisilla staroilla. Ja vaatii aikaa sopeutua uuteen ympäristöön. Rush oli ja on Englannissa ja varsinkin Liverpoolissa kulttihahmon asemassa. Englannissa maalinteko oli lähes lastenleikkiä, uudessa ja oudossa ympäristössä tervanjuontia. Shevchenkolla on hieman samanlainen tilanne, mutta toisinpäin. Muualla maaleja sarjatulella, Englannissa vaikeampaa. Sitä, saako Andriy Englannissa ja Chelseassa koskaan juonenpäästä kiinni, on vaikeaa ennustaa. Vain aika näyttää. Uskon kaverilla olevan kuitenkin tämä peli ja maalintekijän vaisto niin selkäytimessä, että ennemmin tai myöhemmin sama sävel löytyy Chelsean keskikenttämiesten kanssa. Tietysti voi käydä myös niin, että peli ei aukea koskaan. Niin käydessä ottajat ei varmaankaan lopu kesken muualta...