Tulipa taas yritettyä kuunnella kuninkuusravit eilen kotimatkalla mökiltä, mutta yritykseksi se todellakin jäi. Mitään yhtä käsittämättömän huonoa selostusta en ole aiemmin kuullut, vaikka monenlaista selostajaa on eetteriin ennemminkin laitettu. Sami Kauhasen papatusta en voi sietää muutenkaan, mutta eilinen Radio Suomen selostus alitti kyllä kaikki aikaisemmatkin yritykset. Mies katsoo olevansa ilmeisesti perhetaustansa takia niin mahtava asiantuntija, että hän katsoo oikeudekseen kritisoida jokaisen kuskin ajosuorituksen ja ajotavan valinnan. Mitään muuta sanottavaa Kauhasella ei sitten olekaan. Eilen hän sai sanottua kuninkuuskisan loppusuoran tapahtumista: 1) Saran-Salama... 2) Veikkaan, että Ramiini vei kuninkuuden! Anteeksi vain, mutta vaikka ilmeisiä pelimiehiä Kauhanen onkin, niin radioselostuksissa ei veikkailla, vaan kerrotaan kuulijoille tapahtumat. Toinen selostaja (Jouko Vuolle?) oli vähintään yhtä huono. Mies, joka puhuu ohjastajista kuljettajina, puhuu hevosista hän -muodossa, selostaa kuningatarlähdön KUNINKUUSlähtönä eikä keksi mitään sanottavaa ravien urheilullisesta puolesta, vaan hämmästelee väkimäärää ja olosuhteita, ei todellakaan kuulu selostamaan raveja valtakunnan verkkoon. Eikö YLEkään löydä enää yhtää todellista urheiluselostajaa selostamaan kauden pääravitapahtumaa?
Ilmeisesti ei, koska ravit suomessa ovat kääntymässä aina vain enemmän sisäsiittoiseksi puuhailuksi. Olin 10 vuotta poissa Suomesta ja samalla maan vähintäänkin aneemisesta ravimaailmasta. Paluu oli ankea, kun muualla oli tullut totuttua raveihin koko perheen tasokkaana viihdykkeenä sekä oheispalvelujen että itse lähtöjen suhteen. Ei tämän päivän tavanomaiselle suomalaiselle raviradalle voi ottaa edes lapsia mukaan, heille ei löydy mitään muuta viihdykettä kuin satunnainen ponilähtö reilua tuntia ennen ravien alkua ja ehkä joku rikkinäinen, aikansa elänyt ja nykypäivän turvastandardit alittava keinu. Kynnelle kykenevien ainoa huvi lienee tyhjien pullojen kerääminen. Vaippaikäiset on unohdettu tyystin; jopa Turussa kahvilaan ei saa viedä rattaita enkä ole edes kuninkuusraveissa nähnyt kunnollista lastenhoitotilaa. Sen sijaan juoppoja katsojia riittää, jopa vaaraksi asti. Kyllä meni eräissäkin kuninkuusraveissa fiilis aika maahan kesken kuninkuuskisan ratkaisun hetkiä, kun voimakkaasti alkoholisoitunut, yli satakiloinen pohjalaismies kaatui vauvani rattaiden päälle noustuaan seisomaan penkille. Seuralainen vielä sätti minut kaupan päällisiksi, kun rohkenin körilään kunnosta mainita.
Lähtöjen urheilullinen taso on ala-arvoinen. Suomenhevosten ravi on mennyt epätasapainoiseksi puolilaukaksi niiden harvojen pätkien aikana, jolloin ko. rodun edustaja edes yrittää ravata eikä kotimaisessa omistuksessa olevien lämpöistenkään taso mikään huima tai radoille houkutteleva ole.
Kaikkein surkuhupaisinta kuitenkin on, etteivät ravit uudistu millään tavoin. Kaikenlainen markkinointiosaaminen tuntuu puuttuvan, puhumattakaan kehittämis- tai uudistamiskyvystä. Uutta verta pitäisi saada kehiin ja vikkelään. En ihan oikeasti jaksa kuunnella enää kertaakaan erästäkään 70-luvun missiä tai 15 vuotta lavatansseja selostanutta nutturapäätä. Kun nyt joukkoon on vielä kiilannut itsensä "hevosmiessuvun" edustaja viisastelemaan, niin kyllä suuntautuvat vastaisuudessakin meikäläisen perheen ravireissut ulkomaille. Siellä ei tarvitse katsella surkeassa kunnossa olevaa, polttoöljyllä ajettavaa hevoskuljetuskalustoakaan, joissa Suomen teillä "urheiluhevosia" rahdataan. Ennustan raveille tätä kyytiä entisestään pieneviä piirejä ja entistä suppeamman (lue: maalaisemman) väestönosan puuhastelua!
Vastaukset
Kirjoittanut Maalainen
Katsojalukuja
Joo, kahden päivän kävijämäärien perusteella kuninkuusravit ovat kuihtumassa. Kerro ihmeessä minne saakka kannattaa lähteä katsomaan raveja niin jätetään nuo kymmenet tuhannet juntit tänne Suåmeen.
Kirjoittanut wilsu
niinkö?
Aloittajalle voisin sanoa, että voi palata rauhassa sinne, mistä tulikin. Mielestäni Suomen raviratojen, hevosten ja ravien taso on kokoajan nousussa. Katsojissa ehkä vielä osittain toivomisen varaa.
Itse en lämpöisistä juuri perusta, joten en ota niihin kantaa, mutta mielestäni Suomessa on monia lahjakkaita suomenhevosia. Ja osalla jopa ihan kaunis ravikin. Niitä on mielenkiintoisempi pelatakin, kun eivät ole mitään tasapaksuja hölköttäjiä. Pieni laukka silloin tällöin laittaa sopivasti pakkaa sekaisin.
Kirjoittanut Taitaja
Voi hellan tuuteli
Henkilo joka kirjoituksensa mukaan,on kiertänyt mailman kaikkien raviraojen lastenhoito huoneet.Kuuntelee kuninkuusraveja radiosta,ja ottaa kantaa siellä tapahtuneisiin asioihin vuosien saatossa.Ja ihme kyllä vain nekatiivistä oli tapahtunut.Ps.Suomessa asuu ja käy tapahtumissa muitakin kuin,ainaisia lapsiperhe RUINAAJIA.
Kirjoittanut Notta
Aloittaja.....
on selvästi kunkkareissa ollut ja siellä kaikki
rahansa hävinnyt petsari jota elämä murjoo näin
maanantaina!!
Kirjoittanut melli p.
lapselliset
saisivat oikeasti vakavasti harkita minkä ihmeen takia vaippa- ja tarhaikäisiä pitäisi väkisin vetää perässään yli 6h/päivä helteisissä kunkkuraveissa. a) lapsilla on tylsää, ei heitä jaksa mikään kiinnostaa montaa tuntia, saati aikuisten kaljan lippiminen ja pelien laadinta b)vanhempien oma tunnelma (saati ympäristön) menee varmasti kun käsivarressa roikkuu apinan lailla koko ajan parkuva sinappikone c) minkä ihmeen takia rattaita tulisi saada viedä muutenkin ahtaisiin kahviloihin?
itsekin muiden maiden ravihommissa touhunneena en ihan täysin voi yhtyä alottajan näkemykseen suomen raviurheilun rappiotilasta, päinvastoin. tässä herääkin kysymys, onko aloittaja koskaan käynyt muualla kuin hankasalmen paikallisraveissa, niin ja kerran ilmeisesti turussa..?
Kirjoittanut Sannuli
Asennetta
Itse olen käynyt raveissa sekä ulkomailla mutta enemmän täällä kotimaassa ja viihtynyt raveissa sekä yksin että lasteni kanssa.
Olen mennyt raveihin asenteella, jossa seuraan raveja, en sellaisella "arvosteluasenteella".
Eipä ole liioin valittamista ollut; päinvastoin.
Jos joku asia ei ole ns. pelannut, en siitä ole valittanut.
Jos joku asia ei miellytä, so what.
Ei ainakaan meidän raveissa käyntiä ole pahemmin haitannut.
Forssassa oli oikein onnistuneet Kunkkarit ja väki viihtyi.
Niin minäkin pienen tyttäreni kanssa.
Ja mikä parasta; jälkikasvukin kysyy, koskas taas mennään raveihin.
Niin, että on täällä ainakin "muutama", joka haluaa vielä jäädä...Suomeen!
Kirjoittanut Kossi
Suomenhevonen kehittynyt - ja kehittyy
On varmasti totta, että ravien viihtyvyydessä on vielä parannettavaa. Toki töitäkin on tehty ja uusia suunnitelmia on vireillä. Tällaisen käsityksen on saanut siitä keskustelusta, mitä esim. rataluokitusasian ympärillä on käyty.
Ravien yleisen imagon suhteen on myöskin paljon tekemistä. Monen ulkopuolisen mielestä laji on edelleen pussihousumiesten puuhastelua eikä vakavasti otettavaa huippu-urheilua.
Asia, jonka suhteen olen rankasti eri mieltä, on suomenhevosen kehitys.
Viime vuosina ja vuosikymmeninä suomenhevosten ravinopeuden ja -varmuuden yleistaso on mennyt selvästi eteenpäin. Valiojuoksijoita tulee ennätystahtiin, samoin nuoria tähtijuoksijoita. Ravi on sulavampaa, hevoset entistäkin paremmin hoidettuja ja valmennettuja. Lisäksi hevoset ovat oman kokemukseni (30 v) perusteella luonteeltaan sävyisämpiä ja toimivampia.
Ehkä olen ollut eri raveissa kuin Jadehaie...
Kirjoittanut Kalle k
Asiaa
Kyllähän aloittajan kirjoituksessa on myös todenperäisiä asioita, Suomen raviurheilu on vielä valovuoden päässä muita raviurheilun huippumaita. Ja todella kun Kaupungissa(Helsinki tässä tapauksessa) mainitsee jollekkin, että menen raveihin niin johan alkaa vitsi lentää..."Ai Mustalaisetn kanssa raveihin menet JNE" Tämä johtuu siitä että Ennenkaikkea nuorisolle ei osata mainostaa raveja oikealla tavalla, tämä taas johtaa siihen että 10-Vuoden päästä vaihdot ovat pohjamudissa!
Kirjoittanut striker
SH-Taso
Suomenhevosten taso on mennyt eteenpäin. Vai onko?
Mihin sitten pitäisi verrata? No, jos katsellaan ihan vain kotimaisia ympyröitä, niin ei kai tässä taaksepäin olla menty, muttei missään tapauksessa eteenkään päin.
Se on totta, että keskinkertaisten hevosten taso on tullut leveämmäksi, mutta kärjen taso on tullut alaspäin ja kapeammaksi.
Alle 20-tuloksia ei ole pariin vuoteen tarvinnut edes odotella, eikä tarvitse lähitulevaisuudessakaan.
SH-kärki meillä pitää sisällään tällä hetkellä alle 10 hevosta, muut ovat valovuoden päässä. Eli kapea on kärki.
Jos naapurimaiden kylmäverisiin verrataan niin olemme jääneet kyydistä jo monta vuotta sitten. Joitan kärkipään sijoituksia saadaan aina tuurilla välillä, mutta muutenhan ruotsalaiset ja norjalaiset ovat karanneet täysin omille sekuntiluvuilleen.
Norjassa painellaan näemmä jo 5-vuotiaana täyttä matkaa 21-vauhtia ja Ruotsin jättiläinen polkee 2100 kovempaa kuin meikäläiset mailin. Tämä tietysti oli yksittäinen kilpailu, mutta niinhän ne ovat yksittäisiä kilpailuja suomessakin joissa ne kovat tulokset tehdään.
Uusia lahjakkaita nuoria hevosia onneksi on taas tulossa, koska muuten oltaisiin karkeasti sanottuna kusessa.
Kirjoittanut niks
just joo
ehkä jadehaie vois vaihtaa lajia.. tuntuu olevan kaikki päin per..ttä!! ihme jamppa! forssassa homma toimi. ja luultavasti vuosi vuodelta homma rupeaa kunkkareissa paremmin toimimaankin. loistavaa toimintaa pilvenmäeltä kaikin puolin!!!
Kirjoittanut PILOT
Johan on kumma
"itsekin muiden maiden ravihommissa touhunneena en ihan täysin voi yhtyä alottajan näkemykseen suomen raviurheilun rappiotilasta, päinvastoin. tässä herääkin kysymys, onko aloittaja koskaan käynyt muualla kuin hankasalmen paikallisraveissa, niin ja kerran ilmeisesti turussa..?"
Äläpäs nyt pjerhana melli p. puhu samaan aikaan raviurheilun rappiotilasta sekä Hankasalmen raveista, oli ne sitten paikalliset tai totoravit. Puitteet ovat vimosen päälle kunnossa ja kyllä siellä kelpaa raveissa käydä; itse asiassa sieltä voisi käydä muutkin vähän mallia ottamassa. Sitä en osaa sanoa onko melli p. Hankasalmella joskus tai tänä vuonna käynyt.
Aivan ohi topikin, mutta asiaa kuitenkin (§-:
Kirjoittanut "harraste"valmentaja
vai vielä hevosten taso huono....
1. Sami Kauhasen selostuksesta en tiedä, olin paikan päällä jota suosittelen muutenkin kaikille, ennen kuin arvostelee mitään/ketään
2. hevosesta puhuminen muodossa HÄN...mitähän siinä on pahaa? Mielestäni kyseinen ihminen osoittaa vain kunnioituksensa omaa kotimaista hevosrotuamme kohtaan, ja ilmaisee pitävänsä ko rodusta...puhun itsekin omista hevosista muodossa HÄN. Olenko silti idiootti? Toivottavasti en.
3. Suomenhevosen ravitaso laskenut??? Omituista, omiin silmiini raveissa laukkaavana ihmisenä olen sitä mieltä että hevosten askel on parantunut, selvästi ep ravista hevosta ei juuri enää näy paitsi lv-hevosten parissa joskus. Olen yleensä aina todennut että sh:lla ep ravi on aina vaivan/nousevan laukan merkki.
Ainoa mikä tässä maassa on mielestäni suomenhevosten osalta huonoa on ravikilpailuiden palkintotaso. Suomenhevoslähtöjä on määrällisesti vähemmän kuin lv-lähtöjen, ja niiden palkinnot ovat yhäti huonotasoisia.
Itse hevosia valmentavana ja ajavana ihmisenä oletan tietäväni näistä jotain. Todella vain oletan, sillä en ole kuitenkaan asiantuntija, enkä varmaan koskaan sellaiseksi tule sillä hevosten kanssa ei koskaan ole valmis, täysinoppinut.
Olen ollut vastaavassa työssä myös Saksassa, Italiassa ja Ranskassa, ja voin sanoa ettei taso ole sielläkään mitenkään poikkeavan hyvää kun meidän huipputallejamme verrataan niihin.
Kannattaa tulla aina paikanpäälle ennen kuin kritisoi.
4. Lapset raviradalle....onkohan se aivan varmasti oikea paikka pienille lapsille muutenkaan? Itse olemme jättäneet pienet lapsemme aikanaan aina hoitoon kun olemme raveihin lähteneet. On mukana ollut sitten omat hevoset tai ei. Ravirata, etenkään tallialue ei ole tarkoitettu pienille lapsille. On turhaa mielestäni kritisoida ettei radoilla ole leikkipuistoja ja hoitotätejä tms, koska ne eivät sinne kuulu....
Ainoa missä olen samaa mieltä kanssasi on tuo alkoholin käyttö, sitä en hyväksy missään muotoa, mutta minullahan onkin ammatti siitä kiinni esiinnynkö radalla juovuksissa vai en. Silti en hyväksy tuota että ollaan räkä poskella.
Ja kaiken kaikkiaan jos raviselostus ottaa korvaan, voinee radion vaikka sulkea. Eihän sitä ole pakko kuunnella. Mielestäni Sari Tamminen hoiti 10 + arvoisesti tuon selostamisen radalta. On todella harmillista ettet voinut nauttia kanssamme tästä juhlasta. Mutta tässä tapauksessa saanet katsoa todellisena vähemmistön edustajan vain peiliin. Jos tämä kaikki oli niin pahasta niin miksi vaivaat itseäsi kotimaan raveilla. Mene sinne missä ne ovat niin huipputasoa ettet löydä niistä mitään moitetta.
Toivottavasti voit siis nauttia niistä toisten maiden ravilähetyksistä, ettei sinun tarvitse itseäsi ja korviasi piinata näillä meidän vaatimattomilla sh-raveillamme ja raveillamme.
t. Ikänsä raviurheilun parissa työskennellyt
Kirjoittanut eko
kritiikkiä on helppo antaa,
mutta onko Sinulla Jadehaie ainuttakaan parannusehdotusta? Taitaa pitää edelleen paikkansa vanhan kansan viisaus; TYHJÄT TYNNYRIT KOLISEVAT ENITEN !!!
Kirjoittanut Jadehaie
Kritiikkiä pitää kestää jos mielii kehittymään
Tiesin, että kirjoitukseni saisi aikaan jonkinlaista kalabaliikkia, mutta ihmetyksekseni muutama jopa oli jostakin samaa mieltä kanssani.
Olen kulkenut raveissa pienestä lapsesta asti koko maassa, vain muutama rata on käymättä. Kun miettii tilannetta 30 v sitten, enää ei sentään anneta radan keskelle mennä (mieleen tulee muutama vakava loukkantuminen hevosen alle jääneistä), mutta väkeä on raveissa vain murto-osa. Jokin aika sitten katsoin kaitafilmiä lapsuudestani vuoden 1966 Halsuan miljoonaraveista: väkeä oli mustanaan koko rata-alue. Miksei ravit houkuttele enää samalla tavoin?
Ihmisten vaatimustaso on noussut, on muuta "fiksumpaa" tekemistäkin ja kilpailevia tapahtumia. Olosuhteet radoilla ovat kehnot, pöliseviä sepelikenttiä riittää. Niillä ei yksinkertaisesti viihdy muut kuin muutenkin talleilla ja p:ssa tarpova uskollinen ravikansa (eli se väki, joka ei edes tajua, että jotain pitäisi ihan oikeasti tehdä) Televisiointia ei voi syyttää, koska raveja näkyy edelleen todella vähän tv:ssä. Ravi-ihmisten suurin virhe on, että keskitytään vain ja ainoastaan pelaajien holhoamiseen ja selitellään katsojien katoamista etäpelipisteillä.
Raviratojen on ehdottomasti nurmikoitava ja asfaltoitava piha-alueet sekä hoidettava katsomojen hygienia-asiat kuntoon. Monessa paikassa aidatkin suorastaan huutavat kunnostusta. Pitäisi olla viihtyisiä istumapaikkoja myös ulkona, enkä tarkoita tällä mitään kuninkuusraveihin hankittavia, toisesta päästä keinuvia penkkejä á la suviseurat. On ihmisiä, joille ravit voisivat olla kohtauspaikka upean eläimen kanssa. Eivät kaikki halua istua katsomossa, vaan todella saada jonkinlaisen kontaktin hevosiin. Muutenkin hevoset tulisi tuoda lähemmäksi katsojia, vaikka järjestämällä turvallinen mahdollisuus rauhallisen eläimen taputteluun jossain tallialueen (liian usein rikkinäistenaitojen) ulkopuolella. Tämä on tärkeää jo siksikin, ettei Suomessa tallialueille ole kukaan "ulkopuolinen" edes tervetullut. Vedotaan muka turvallisuuteen...
Olen laajentanut reviirini vuonna 1991 aluksi Ruotsiin, sieltä Tanskan kautta Hollantiin, Belgiaan, Ranskaan ja Saksaan ja käynyt Englannissa olosuhteiden pakosta laukkakisoissa, kun raveja siellä eivät harrasta muut kuin paikalliset mustalaiset. Hyvin äkkiä selvisi, että Keski-Euroopassa raviurheilu on ns. hienojen piirien harrastus ja se näkyy kaikkialla. Hevostilat ovat viimeisen päälle hoidettuja, eläinten elinolot ihanteelliset, varusteet ja kuljetuskalusto kuin eri planeetalta Suomeen verrattuna. Ravien oheisohjelma on laadukasta. Hevosten omistajat kertovat mielellään hevosista eli heitä ihan oikeasti voi jututtaa ilman että kukaan hätistäisi pois tallialueelta turvallisutten vedoten. Asuessani mm. Saksassa kävimme vuosikausia eräällä tietyllä kesäradalla, joka oli vieläpä nurmirata. Katsojia siellä kuitenkin oli aina sellaiset hulppeat 6000 tavallisena arki-iltana, totovaihdot satoja tuhansia ja palkintotaso keskimäärin 2000-3000 euroa voittajalle. Raveissa koko perheen kannalta hauskinta oli, että siellä annettiin koko alueen hevosurheilulle mahdollisuus esittäytyä. Niinpä mukana oli ties mitä valjakkoajoa esittäytymässä lähtöjen välillä.
En ole koskaan tehnyt päivääkään ammattilaisena töitä raviurheilun parissa, vaan kuuluun siihen kaupunkilaiseen, korkeastikoulutettuun väestön osaan jota pitäisi Suomessa saada aktivoitua raveihin. Kaltaisteni vaativien, mutta erittäin maksukykyisten ihmisten saaminen raviurheilun harrastajiksi ja hevosten omistajiksi olisi erittäin tärkeää lajin maineen ja kehittämisen kannalta. Se vain ei onnistu nykylinjalla.
Itselleni perhe ja lapset ovat erittäin tärkeitä kiireisen ja vaativan työn vastapainona. En voi kuvitellakaan viettäväni vapaa-aikaani heistä erossa. Jos he viihtyvät ja ovat tervetulleita myös golfkentälle, miksei heitä voisi ottaa mukaan myös raveihin? Valitettavasti tilanne vain on tällä hetkellä Suomen radoilla sellainen, etteivät lapset ole niille tervetulleita. Vaikuttaa myös siltä aikaisempien kirjoittajien kirjoituksista päätellen, että kun yleinen asenne raviväen keskuudessa on lapsivastainen, ei mitään kehitystä tule myöskään tapahtumaan. Niin pitkään kuin tilanne on tällainen, kuuntelen isot ravitapahtumat mieluummin vaikka radiosta. Ns. arkiraveissa olen kyllä käynyt säännöllisesti tänäkin kesänä yht. noin 10 kertaa.
Kirjoittanut AtRisk
Kritiikinkin kritiikkiä pitää kestää
Katseletkohan Jadehaie suomalaista raviurheilua tietynväristen silmälasien läpi? Vähän niinkuin tietty sukupolvi joka jaksaa ihannoida "ulkomaita" (aivan kuten "ulkomaat" olisi yksi maa Suomen ulkopuolella) Suomen olojen kustannuksella. Ei huomata että monet asiat on hienosti muualla mutta kyllä Suomi on monessa suhteessa maailman johtavia maita. Raveissakin.
"Ulkomailla" ravit on omistajien suhteen todellakin paremman väen harrastus. Tämä siksi että hevoset ja niiden valmennus on niin kallista että vain rikkailla on niiden omistamiseen mahdollisuus. Ravihevosien omistamisen sosioekonominen spektri lie laajin juuri Suomessa. Onko se paha? Mielestäni ei todellakaan. Myös halveksimasi "tavalliset" ihmiset voivat täällä omistaa ravihevosia.
Onko sinulta jäänyt huomaamatta että Tanskassa ja Saksassa raviurheilu on lähes alasajettu? Palkintotaso on romahtanut ja yleisö kaikonnut. Raviradat konkurssissa. Toisin on Suomessa. Täällä maksetaan raveissa palkintoina euroja saman verran kuin markka-aikaan markkoja. Isot tapahtumat vetävät jättiyleisöjä ja järjestelyt pelaavat viimeisen päälle.
Jos joku järjestäisi yhtä huonosti Kuninkuusravit kuin Elitloppet on järjestetty (jumalattomat jonot vähissä palvelupisteissä eikä mitään oheisohjelmaa), järjestäjille järjestettäisiin julkiset hirttäjäiset.
Turha on muistella aikoja jolloin yleisurheilukin veti kymmeniä tuhansia kyläkilpailuhinkin. Nyt katsotaan telkkarista suuretkin tapahtumat. Yleisurheilu, hiihto jne ovat huonossa jamassa aktiiviyleisön suhteen- Raviurheilu on onnistunut erinomaisesti pitämään yleisön myös paikan päällä alati kovenevassa kilpailussa. Ja yleisö ei ole suinkaan vain vanhoja pussihousu-ukkoja vaan joukossa on paljon nuoria naisia ja miehiä.
Aina pitää pystyä kehittämään asioita sillä nykyään pitää juosta pirun lujaa etä pysyy edes paikoillaan. Ja kritiikin kautta kehitytään. Mutta jos lähtökohta on negatiivinen ja kaikki pielessä, siitä ei synny mitään positiivista.
Jos kaikki on niin hyvin täällä Suomessa niin miksi ihmeessä edes mennä totolakkoon; ja suositella sitä vielä muillekin?
Se on toki ihan selvää, että Saksassa ja Tanskassa voi olla radat ja niiden puitteet kunnossa, mutta mikään muu ei sitten enää olekaan ihan kovin hyvin kohdallaan.
Kirjoittanut umbawumba
??????
MISTÄ NÄITÄ SIKIÄÄ?? Ei taida Jadehaiella olla kovin vankkaa kokemusta ulkomaidenkaan raveista, kun tuollaista sontaa kirjoittelee. Ruotsissa ravit on järjestetty paljon huonommin kuin suomessa, jopa isot kisat (Elitloppet, Åby Stora Pris...). Joka paikkaan saa jonottaa, ja veikkaanpa, että esim. Elitloppettiin EI kannata lähteä lastenvaunujen kanssa toilailemaan...Ranskassa asiat vielä ruotsiakin huonommin palvelujen suhteen, Tanskasta tai Saksasta puhumattakaan. Ainoa asia, mikä on parempaa ulkomailla, on tunnelma. Siinä meillä on paljon opittavaa ruotsalaisilta ja muiltakin. Lähtöjen urheilullinen taso on Suomessa kovaa kansainvälistä luokkaa (st. Michel, Kymi Gp etc.), eivätkä Suomalaiset hevoset häviä yhtään ruotsalaisille tai ranskalaisille, paitsi tietysti siinä, että ko. maissa ikäluokat ovat huomattavasti suurempia ja sitä kautta "huippuja" tulee myös enemmän. YLEn selostuksiin en ota kantaa, kun en ole kuullut. Lapset otetaan nykyään lähes joka radalla huomioon todella hyvin. On leikkikenttää, videohuonetta ym. Lastenhoitohuonekin taitaa olla jo melko monella radalla, joten huomaa kyllä, että et ole Suomessa raveissa käynyt...
Kirjoittanut Notta
Jadehaielle
Miksi raveissa ei käy porukkaa niin paljon kuin
vanhaan hyvään aikaan?
Siksi että nykyään pelataan tietokoneen äärestä
tai etäpelipaikasta totoa, ei tarvii lähteä paikanpäälle.
15 vuotta sitten kävin itsekkin 2-3 kertaa viikossa raveissa ja kävin ainoastaan pelaamisen
takia, kavereita liikkui mukana 3-4 joka kerta.
Nyt meistä ei kukaan käy livenä raveissa vaan
kaikki hoitaa pelinsä netissä! Tässä yksi iso syy
katsojien vähyyteen radalla.
Kirjoittanut AtRisk
Pilotille
Taannoinen kommenttini ravilakosta on näköjään jäänyt hyvin Pilotin mieleen kun muistini mukaan hän siitä jo toista kertaa täällä muistuttelee ja löytää jopa arkistoista kirjoitukseni.
No, kaikki lakothan loppuvat aikanaan. Ja kun tuota omaa tekstiä luin (kiitokset vain Pilotille tiedosta mistä se löytyi) en löydä siitä kirveelläkään suositusta muille ryhtyä lakkoon. Paitsi ehkä minun kaltaisilleni surkeille petsareille.
Ja jos se nyt jotakuta (muutakin kuin Pilotia) kiinnostaa, olen kyllä taas jonkin verran raveja seurannutkin ja silloin tällöin käyn roposeni hukkaamassa etäpelipaikan Molokin kitaan. Kävin jopa kuninkuusraveissa lauantaina. Hienot kisat, hieno tunnelma, mutta omalta osalta meni turhan paljon kännin puolelle.
Kirjoittanut PILOT
Pari juttua
Muistini mukaan en ole kyllä aiemmin tuommoista viestiäsi linkitellyt aiemmin, mutta voihan olla että muistini on hatara.
Mutta minä ainakin löysin ilman kirvestäkin tuon suosituksen heti otsikosta:
"Totolakko - suosittelen, varauksilla"
Mutta eipä siinä mitään, hyvähän se on jos totolakko on päättynyt ja pelaaminen ei kuitenkaaan häiritse muita toimintoja eli positiiviset asiat ovat kuitenkin säilyneet.
Kirjoittanut AtRisk
Nöyrimmät anteeksipyyntöni, Pilot
Hah!
Otsikossa (jota en tietenkään lukenut) tuo suositus totolakosta oli. Olit oikeassa ja minä väärässä.
Kirjoittanut x-man
Perheen harrastusko?
Mielipiteeni on joissakin seikoissa samanlainen kuin topicin avaajalla.
Markkinointitahojen ja raviratojen vastaavien on aivan turha vinkua yleisökatoa ja tulevien vuosien kauhukuvaa yleisöstä, jossa seisoskelee muutama harmaantuva äijä ja muorinmöyräke sekä pari pelihimoista nuorta sälliä.
Esimerkiksi otan Teivon; ensinnä kiitokset - ns. lasten leikkipaikassa on AINA ammattitaitoista, kerrassaan ihastuttavaa henkilökuntaa (todennäköisesti vapaaehtoismenetelmällä ennemmin kuin palkan tähden). Mutta, mutta...leikkihuone on kesäisin tukalan kuuma, talvisin liian viileä, pieni koppi. Muualla raviradan ympäristössä lapsukaisille ei tekemistä ole.
Ja sama tilanne on muillakin raviradoilla. Tilat lapsiasiakkaille (sana ei mielestäni ole liioiteltu) ovat surkeaakin surkeammat. Onko tosiaan tarkoitus se, että raviurheilu säilyisi edelleen pääosin miesvaltaisen harrastajajoukon äijistelynä, jonne naisten ja lasten on turha itseään tunkea? Totohalleissa on lääniä, useilla radoilla myös juottoloita joka lähtöön, mutta missä ovat alueet, joissa raveista voi nauttia ihan koko perheen voimin? Istumakatsomoissako? Haloo!
Vielä mainitsisin vertailusta, jota on esitetty muihin vetovoimaisiin penkkiurheilulajeihin. On aivan toinen juttu lähteä paikalliseen jääkiekkohalliin pariksi tunniksi kuin mahdollisesti pitkänkin ajomatkan päässä järjestettäviin, useita tunteja kestäviin ja alusta loppuun saakka tasoltaan mielenkiintoisiin raveihin - nimenomaan koko perheen voimin. Tämän tietänevät kaikki, jotka ovat halunneet tehdä raviurheilusta koko perheen harrastuksen, selityksiä ei varmaankaan tarvitse tähän yhteyteen laittaa.
Mutta - siihenhän satsataan, johon ajatellaan kannattavan näin tehdä. Vai?...
Kirjoittanut minä vaan
--
En ymmärrä..Lapset raahataan mukaan raveihin, jotta voidaan \"tehdä jotain kivaa koko perheen kesken\". Kuitenkin lapset sitten viedään koko ravien ajaksi leikkipaikalle hoitoon, ja valitetaan päälle leikkipaikkojen vähyydestä ja kunnosta?! Miksi lapset yleensä pitää ottaa mukaan raveihin, jos ei niitä hevoset ja kilvanajo kiinnosta. Eikö niitä voi viedä mummolaan peuhaamaan. Itse kävin pikkulikkana isäni kanssa raveissa joka viikko, eikä minua mihinkään leikkipaikalle jätetty. Ravit katsottiin yhdessä ja voi kuinka mukavaa se oli.
Kirjoittanut x-man
"minä vaan" ja myös muillekin =)
Nimenomaan tätä tarkoitin, \"minä vaan\". Eli että perheen pitäisi voida yhdessä nauttia itse ravitapahtumasta.
En tiedä, mitä ikäluokkaa edustat, mutta olen kuullut useiden, nykyään keski-ikää lähentelevien ravi-ihmisten kertovan samantyyppisiä kokemuksia kuin kirjoittamastasi luin - raveihin on menty, hevosia katsottu, nautittu itse kilvanajosta.
Näin epäilemättä asia on ollut - hyvä! Nykyään tilanne on kuitenkin hieman toisenlainen, arvelisin. Lapset, sanotaanko nyt vaikkapa 2000-luvun puolella syntyneet, ovat tottuneet siihen, että mennäänpä minne hyvänsä, myös heidät on huomioitu. Enää ei pelkästään isän mukana \"aikuisten porukassa\" pojanjässikkänä tai tytöntypykkäisenä liikkuminen taida riittää eläväisille lapsille.
Kyllä minunkin lapseni (kohta kuuden vanha, tytär) nauttii nähdessään hevosia, kilpailun huumaa, sitä, että saa pelata eurosen johonkin sijapeliin ja jännittää aivan radan reunalla. Silti olisi mukavaa, että perheille olisi enemmän \"yhteistä\" tilaa, sellaista, jossa voidaan raveista nauttia koko porukalla.
Valittajia aina on (tähän sorruin itsekin), ratkaisijoita vähemmän. Yksi, tosin kustannustaloudellisesti todennäköisesti hintavahko malli olisi se, että jokukin neliö vanhojen totohallien tiloista / aikansa eläneistä istumakatsomoista muutettaisiin \"koko perheen keskuksiksi\". Totoluukut, mahdollisuus omien eväiden (eväsretki on aina jännä juttu leikki-ikäisille :) tai raviradalta ostettujen sapuskoiden syömiseen, lapsille mahdollisuuus piirtää, leikkiä yhdessä, käydä vanhempien kanssa katsomassa lähtöjä \"livenä\" siitä aidankaiteelta ym.
Ei raviharrastus välttämättä ole kaikille vain sitä hampaat irvessä pelaamista / psyykkaamista, vaan tapahtuma, joka heijastaa myös omalla, myönteisellä tavallaan mahdollisuutta nauttia hienoista eläimistä, huippu-urheilusta, vanhoista ja uusista tuttavuuksista ja mainiosta tunnelmasta joka on varmasti aivan ainutlaatuista nykyajan kaikenmoisten harrasteiden kirjavassa valikoimassa.
Kirjoittanut minä vaan
- -
On kyllä taivaan tosi että nykyajan nuorille ja lapsille ei enää riittä pelkkä pihakeinu ja hiekkalaatikko. Pitäisi olla vähintään tramboliini ja huvipuisto joka paikassa ja jakaa portilla jokaiselle oma mp3-soitin..kiitos vanhempien, jotka ovat lapsensa tällaisiksi opettaneet. Ei nykyajan nuoriso ole sen eläväisempää kuin ennenkään, sama oli tahti lapsena meillä keski-ikäisilläkin.
Kirjoittanut x-man
Vielä tästä
Mutta on yhteiskunta toimintoineen muuttunut myös aikuisten toiveiden, odotusten ja vaatimustenkin suhteen.
Veikkaisinpa, että tämän päivän keski-ikäiset ja nuoremmatkin aikuiset ovat varsin tyytyväisiä palvelutason paranemiseen ja viihtyvyyden lisääntymiseen minne ikinä he vapaa-aikanaan suuntaavatkin.
Miksi lasten pitäisi elää kärjistetysti sanottuna spartalaisissa puitteissa, eiväthän aikuisetkaan sitä halua tehdä.