Kirjoittanut idea-jaska
Pysyvä linkki tähän keskusteluunPalautusprosentti putoaa
Mikä / kuka tämän loisteliaan idean takana on, kun tuntuu olevan niin kovin salamyhkäistä touhua?
Mikä / kuka tämän loisteliaan idean takana on, kun tuntuu olevan niin kovin salamyhkäistä touhua?
Pystytkö tarkentamaan mikä tai minkä palautusprosentti putoaa?
Palautusprosentin lasku olisi tehokas tapa nopeuttaa totopelien kuolemaa. Sen kasvattaminen esimerkiksi kahdella prosenttiyksiköllä parantaisi toton kilpailukykyä muihin pelimuotoihin verrattuna ja saattaisi ohjata tuntuvastikin enemmän euroja totopeleihin. Vaihdon ei tarvitsisi kasvaa valtavasti, kun järjestäjillekin jäävä osuus jo paranisi.
Jore
Palkintotuet tippuvat, mutta mistä tämä palautusprosentti ajatus on lähtöisin?
Joidenkin raviratojen johto on ajanut kuin käärmettä pyssyyn pelaajaosuuksien pienentämistä. Heikkoina aikoina tunnutaan hakemaan epätoivoisia ja tuhoon tuomittuja ratkaisuja.
Kun arpajaisveroa nostettiin valtion toimesta 9,5%:sta nykyiseen 12%:een näkyi saman kaltaisia mielipiteitä palautusprosenteista. Eli ajatuksia, joissa alentemalla pelaajien osuutta saataisiin alalle enemmän tuottoja. Tämä onkin totta, jos puhutaan prosentuaalisesti, mutta euroina mahdollisimman kaukana totuudesta.
Fintoton hevospelaamisen tuotoista valtaosa tulee säännöllisesti häviäviltä pelaajilta; pelaajilta jotka häviävät käytännössä kaiken minkä viikoittain irti saavat. He pelaavat hevospelejä vain siksi, että saavat silloin tällöin voittoja ja siitä illuusion voittamisen mahdollisuudesta. Heille on lompakon kannalta aivan sama onko palautusprosentti 70 vai 80, koska he häviävät joka vuosi 100%, eli kaiken minkä pystyvät. On myös pienempi joukko lähelle omiaan pääseviä hevospelaajia ja hyvin pieni joukko jopa pikkaisen voitolle jääviä. Heille taas kaikki kaikessa ovat peliehdot, koska he yleisesti pelaavat myös samalla motiivilla muita asiantuntijapeleiksi luokiteltavia rahapelejä.
Miten kävisi, jos pelaajien osuutta pienennettäisiin?
Suuri joukko säännöllisesti häviäviä asiakkaita häviäisi edelleen kaiken joutavan, mutta niitä elämyksiä tuovia voitonhetkiä tulisi entistä harvemmin ja illuusio voittamisen mahdollisuudesta murenisi joillakin tästä ryhmästä. Osalla pelaamista siirtyisi muihin rahapeleihin ja osa saattaisi viimein tulla järkiinsä ja tajuta että rahathan tässä menevät ja lopettavat koko pelaamisen. Osa tietty jääräpäisesti tahkoaisivat vanhaan malliin.
Lähes omilleen tai jopa voitolle jäävät asiantuntijapelaajat taas pääosin tekisivät hyvin nopeasti analyysin pelaamisen muuttumisesta kannattamattomaksi ja etsisivät muuta käyttöä rahoilleen.
Kaikessa asiantuntijapelaamisessa ravipelejä lukuun ottamatta pelaajien osuuksia on tarkastettu ylöspäin viime vuosina ja vuosikymmeninä. Siitä on seurannut se, että kaiken muun asiantuntijapelaamisen osuus suhteessa ravipelaamiseen on kasvanut nimenomaan tuotolla mitattuna vuodesta toiseen.
Millähän tavalla hevospelien pelaajaosuuksia tulisi tarkastaa, jotta kehitys saataisiin käännettyä?
viisaalta oli tuollainen aivopieru päässyt mutta se kai kuopattiin aika nopeasti.
Kyllä palautusprosenttia voisi hieman laskea, kun ei sillä todellisuudessa ole merkitystä kovinkaan monelle. Asia vaan pitää osata esittää oikealla tavalla.
Esimerkiksi 75-pelissä ei etukäteen tiedä, että onko palautusprosentti 65, 39 vai 26 ja ihmiset ovat tyytyväisiä. Niin jotakin samanlaista systeemiä voisi soveltaa muihinkin totopeleihin.
Kyllä palautusprosentilla on merkitystä. Sen pienentäminen olisi varma tapa saada aikaan totopeleihin näivettävä kierre, jollaisen vaara on olemassa muutenkin. Vaihtojen kasvattaminen on ainoa oikea tie rahoittaa raviurheilua ja samalla tehdä pelaamisesta entistä kiinnostavampaa.
Jore
Siis tuosta T75 esimerkistä. Kyllä siitä oli tälläkin palstalla monet ketjut, että tuo palautusprosenttitouhu on persuuksista, kun se on todellisuudessa normikierroksilla lähes aina alle sen 65% ja kun sitten bonus kierroksella se tasattin. Kun vielä aikaisemmin bonus jaettiin van 7 oikein voitto-osuudelle, niin se jätti valtaosan pelaajista sormi suuhun, kun ne isot potit harjasi aina joku porukka hajoituksineen.
Kun poimitaan historianlehdiltä esimerkkiä, niin viimeksi kun pelaajan osuuksiin koskettiin raviurheilu halvaantui. Pelaajat boikotoivat peliä, ohjastajat raveja.
Toki jos halutaan nopeuttaa lajin ja pelaamisen jo nykyistä alasajoa, niin tämä on erittäin toimiva ratkaisu.
ei todellakaan ole mitään Einsteineja, ei tarvitse mennä kuin maaliskuun alkuun ja T75-sekoiluihin. viimex tosiaan homma meni ihan perseelleen kun tätä palautus% laskua kokeiltiin.
Ravilakon jälkeen vuonna 1982 voittajan, sijan ja kaksarin palautusprosentti oli 84 ja V4:n 68.
Nykyään voittajassa ja sijassa palautusprosentti on 85, kaksarissa 79 ja V4:ssä 65 eli on palautusprosenteihin kajottu sen jälkeenkin. Vaikutukset vaan ovat olleet niin pienet, ettei kukaan enään edes muista milloin se on tapahtunut.
Linkki 'Kriisin aineksia' (http://www.vermo.fi/vermo/historia/vermon-ravirata.html)
Pelaajat mukaan "talkoisiin" näinhän joku hevosmies julisti. Kuvaa hyvin miten vähän perillä pelimaailmasta moni on.
on keskimäärin 65%.
65% pätee toki koskien kaikkia euroja, vaan ei suinkaan ole kierrosten keskiarvo. Itse en koske enää tikullakaan 75:ssä muihin kuin finaalikierroksiin. Niillä tuo palautus onkin ihan kohdillaan.
Tuossa linkissäsi mainitut palautusprosentit olivat palautusprosentteja ennen arpajaisveron maksua. Arpajaisvero oli 5%, joten nelkussa maksettiin pelaajille 63% ja kaksarissa 79%. Sittemminhän nelkun palautusprosenttia on nostettu 65:een.
Ei, vaan samalla arpajaisveron maksuosuudet muuttuivat niin, että pelaajien osuudesta otettiin 1 prosentti ja pelin järjestäjän osuudesta 4 prosentia, kun alunperin koko 5 prosenttia oli tarkoitus ottaa pelkästään pelaajien osuudesta.
Linkki 'uusi institutionalismi suomen rahapeli kentässä' (https://tampub.uta.fi/handle/10024/83877)
Mistä muusta kuin pelatuista euroista asia pitäisi laskea? Eihän muissa laskentamalleissa ole mitään järkeä!
75:n palautusprosentti oli tänään 39 ei 65. 6 oikein arvo olisi ollut kolminkertainen jos sille olisi maksettu jakamatta jäänyt voittoluokka. Alhainen palautusprosentti pienentää voittoja niin paljon, että se vähentää näiden tavallisten kierrosten vaihtoja.
Koska etukäteen tiedetään alhaisen palautusprosentin riski tavallisilla kierroksilla, niin ne pitää erottaa tarkastelussa finaalikierroksista. Tavallisten kierrosten palautusprosentti pelaajille on liian kaukana 65:sta.